Με ελληνικές σημαίες έχουν ντύσει τα τρακτέρ και τα λεωφορεία που τους μεταφέρουν στην Αθήνα οι αγρότες της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας προκειμένου να δώσουν δυναμικό «παρών» στο σημερινό παναγροτικό συλλαλητήριο ενώ δηλώνουν ότι «δεν πρόκειται να μείνουν απαθείς στον επιχειρούμενο αφανισμό του κλάδου».

Παραμερίζοντας τις εσωτερικές διαφορές τους, οι αγρότες, τονίζουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Στηρίζουμε τον αγώνα των συναδέλφων μας. Μπορεί ορισμένοι να μην είμαστε εκεί σωματικά, αλλά το πνεύμα και η σκέψη μας βρίσκεται στον αγώνα που θα δίνεται στην πρωτεύουσα». Επιπλέον, υπογραμμίζουν ότι τα μπλόκα που έχουν στηθεί παραμένουν «ζωντανά και δυνατά, και οι άνθρωποι σε αυτά βρίσκονται σε εγρήγορση, έτσι ώστε αν κριθεί αναγκαίο να προβούν σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων».

Στόχος των αγροτών, που παραμένουν «ανυποχώρητοι» στις θέσεις τους, είναι να στηθεί ένα δυναμικό πανελλήνιο μπλόκο στο Σύνταγμα, ενώ αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Θα κατασκηνώσουμε στην Αθήνα για όσο καιρό χρειαστεί».

Στον δρόμο για την Αθήνα, πάντως, βρίσκονται διαμαρτυρόμενοι από όλους τους νομούς της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, ενώ, όπως σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγρότης Τάσος Κυραλίδης, «η Πέλλα κατεβαίνει με έξι λεωφορεία, διαψεύδοντας εκείνους που μας ήθελαν στην άκρη για τα δικά τους συμφέροντα και λόγους».

Τη Δευτέρα οι προτάσεις των αγροτών στον πρωθυπουργό

Μετά τη διεξαγωγή γενικών συνελεύσεων στα μπλόκα, αλλά και μαραθώνιας συζήτησης των μελών της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων, ο επικεφαλής της Επιτροπής, Χρίστος Γκόντιας, τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Το πλάνο άλλαξε και θα στείλουμε τελικά τη Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου, τις προτάσεις μας στον πρωθυπουργό, όπως και σε όλους τους αρχηγούς των υπόλοιπων κομμάτων της χώρας. Μπορεί να διαφωνούμε με την ημερομηνία διεξαγωγής του συλλαλητηρίου στην Αθήνα, όμως σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να προβούμε σε κάποια κίνηση που θα θεωρηθεί ότι υποσκάπτει τον αγώνα των συναδέλφων μας. Άλλωστε, υπάρχει και δικός μας κόσμος που θα δώσει δυναμικό “παρών” στην κινητοποίηση».

Σε πολλά σημεία της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, όπου έχουν στηθεί μπλόκα, σήμερα και αύριο δεν προβλέπεται να γίνουν κινητοποιήσεις, προς διευκόλυνση όσων κατευθύνονται στην Αθήνα. Μόνο σε κομβικά σημεία, όπως τα τελωνεία, θα συνεχίστουν οι αποκλεισμοί.

Το σημερινό δελτίο των κινητοποιήσεων έχει ως εξής:

 • Ούτε για σήμερα προγραμματίζεται κινητοποίηση στο μπλόκο της αερογέφυρας Θέρμης, στα πράσινα φανάρια (διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο «Μακεδονία») και σε εκείνο επάνω στον κρατικό αερολιμένα. «Είμαστε όμως σε επιφυλακή να κλιμακώσουμε εάν χρειαστεί», ξεκαθάρισε το μέλος της συντονιστικής επιτροπής, Βασίλης Μαυροσκάς. «Ελευθέρας» δίνει σήμερα και το μπλόκο στο Δερβένι, αλλά αύριο θα τεθεί σε ισχύ κανονικά το πρόγραμμα αποκλεισμού που είναι το εξής:10:00-15:00 κλειστές και οι τρεις λωρίδες και στα δύο ρεύματα. Μετά, και ως τις 18:00 θα δοθεί στην κυκλοφορία ένα ρεύμα και στις δύο πλευρές, σύμφωνα με τον συντονιστή, Αναστάσης Σοϊλεμέζης.
 • Στον νομό Χαλκιδικής, όπου έχουν στηθεί τέσσερα μπλόκα, στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά, τη Νέα Καλλικράτεια και τον Πολύγυρο, χθες το βράδυ οι αγρότες αποχώρησαν από την εφορία Μουδανιών, την οποία είχαν αποκλείσει. «Για σήμερα ο προγραμματισμός μας είναι να κλείσουμε τον κόμβο και τους παρακαμπτηρίους στο χρονικό διάστημα 17:00-20:00» δήλωσε ο συντονιστής του μπλόκου στο κόμβο Μουδανιών, Βαγγέλης Μισαηλίδης.
 • Ανοικτό για το χρονικό διάστημα 11:00-15:00 θα παραμένει κάθε μέρα το τελωνείο του Προμαχώνα, σύμφωνα με την απόφαση της γενικής συνέλευσης των συμμετεχόντων στο μπλόκο. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της συντονιστικής επιτροπής στο συγκεκριμένο μπλόκο, Ανέστης Κεμανετζόγλου, τόνισε: «Έχουμε ήδη κλείσει έξι λεωφορεία για την Αθήνα, ενώ πολύς κόσμος από την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα κατέβει με ΙΧ οχήματα. Φυσικά, πίσω στα μπλόκα, μένει ικανή δύναμη να κλιμακώσει, αν χρειαστεί, τις κινητοποιήσεις».
 • Στο τελωνείο της Εξοχής, στα ελληνο-βουλγαρικά σύνορα, ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής, Βασίλης Καστίδης μας επισήμανε ότι το καθημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει τα εξής: 10:00-15:00 και 17.00-22.00 είναι κλειστό το τελωνείο για την κυκλοφορία των ΙΧ και λεωφορείων. Φορτηγά και νταλίκες δεν περνούν τις τελευταίες ημέρες, παρά μόνο τις βραδινές ώρες από τις 23:00 έως τα ξημερώματα το χάραμα. «Αν διαπιστώσουμε ότι υπάρχει κυκλοφοριακό κουμφούζιο, διευκολύνουμε την κατάσταση. Στόχος μας δεν είναι να ταλαιπωρούμε τον κόσμο, αλλά να καταστήσουμε σαφές ότι με τα μέτρα που προωθούνται μας αποτελειώνουν σαν κλάδο» σημείωσε ο κ. Καστίδης. Σημειώνεται ότι οι αγρότες στα μπλόκα των Κοκκινογείων και Προσοτσάνης του νομού Δράμας, για τρίτη μέρα σήμερα έχουν αποκλείσει με τα τρακτέρ τους και την εφορία της πόλης.
 • Υπό κατάληψη παραμένει η Εγνατία Οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων. Ελεύθερη είναι σήμερα η δίοδος για την παρακαμπτήριο, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Καβάλας, όπως τόνισε ο αγροτοσυνδικαλιστής Γιάννης Παναγής.
 • Στον νομό Κιλκίς, όπου έχουν στηθεί δύο μπλόκα στα τελωνεία των Ευζώνων και στη Δοϊράνη, στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ, στο πρώτο θα συνεχιστεί και σήμερα ο αποκλεισμός (13:00-15:00 και 20:00-22:00) και στο δεύτερο η διέλευση θα κλείσει από τις 18:00 έως τις 22:00.
 • Στα διόδια των Μαλγάρων, ο πολυήμερος αποκλεισμός έληξε χθες στις 20:00 και «τουλάχιστον μέχρι και την ίδια ώρα σήμερα δεν θα γίνει καμία κινητοποίηση, για τη διευκόλυνση όσων κατεβαίνουν Αθήνα» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής του συντονιστικού, αγρότης Χαλάστρας, Αχιλλέας Καμπούρης.
 • Σε αποκλεισμό παραμένει για δωδέκατη μέρα ο κόμβος του Νησελίου επί της Εγνατίας Οδού στο τμήμα Θεσσαλονίκης-Βέροιας. Μερίδα των αγροτών της περιοχής δήλωσαν συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Αθήνας και θα αναχωρήσουν αύριο το πρωί.
 • Στον κόμβο της Κουλούρας (Ημαθία), επί της Εγνατίας Οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας, καθημερινά γίνεται συμβολικός αποκλεισμός μιας ώρας από τις 16:00.
 • Στον νομό Πέλλας, η απόφαση που ελήφθη αφορά κλείσιμο των κόμβων: Μελισσίου (17:00-22:00), Μαυροβουνίου (17:30-21:00), Μεσημερίου (17:30-21:00), Αλυσίδας Βεγορίτιδας (12:00-14:00 και 17:30-21:00), Αψάλου (17:00-21:00) και Γυψοχωρίου (17:00-17:30).
 • Στη σερβική γέφυρα στα Γιαννιτσά, για τέταρτη μέρα σήμερα επαναλαμβάνονται 24ωροι αποκλεισμοί και όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής, Γιώργος Παπαδόπουλος, υπάρχει πρόθεση για συνέχιση της κινητοποίησης έως ότου λυθεί οριστικά το πρόβλημα. Επιπλέον συζητείται το ενδεχόμενο αποκλεισμού και του παράδρομου στη γέφυρα Τσικαρλί, όπως και η ενδυνάμωση του μπλόκου στο τελωνείο Ευζώνων.

Πολύωρους αποκλεισμούς πραγματοποιούν τις τελευταίες ημέρες οι αγρότες στο μπλόκο της Χαλκηδόνας. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγρότης Θεόδωρος Νέλλας, μέλος της συντονιστικής επιτροπής, «σήμερα ο αποκλεισμός θα γίνει το απόγευμα, πιθανώς 17.00-22.00. Από την περιοχή έχουν ήδη φύγει περισσότερα από δέκα λεωφορεία για Αθήνα.

 • Στον νομό Πιερίας, σε Αιγίνιο και Κατερίνη, σύμφωνα με το μέλος της συντονιστικής επιτροπής, Χρήστο Βάγια, θα γίνει αποκλεισμός δρόμων το μεσημέρι και το βράδυ.
 • Στον κόμβο Αντιγίνου στο Αμύνταιο, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Έδεσσας, σήμερα έχει δοθεί ελεύθερη δίοδος.

Το σημερινό πρόγραμμα κινητοποιήσεων στη Δυτική Μακεδονία, που αριθμεί εννέα μπλόκα, είναι σύμφωνα με τον συντονιστή όλων, Δημήτρη Μόσχο το εξής: Τελωνείο Κρυσταλλοπηγής στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία και Νίκης με την πΓΔΜ (11:00-23:00), Γρεβενά-πρώτη έξοδος προς την Εγνατία Οδό με κατεύθυνση τα Ιωάννινα (ελευθέρας για διευκόλυνση του κόσμου προς Αθήνα) και στα δύο ρεύματα, Νεάπολη Τσοτυλίου (14:00-16:00 και 18:30-20:00), στο ‘Αργος Ορεστικού κάθετα στην Εγνατία, στον δρόμο προς Καστοριά 12:00-13:30 και 16:00-18:30 αντίστοιχα σε Αγία Κυριακή και Δεσκάτη. Στα διόδια Πολυμύλου Κοζάνης σήμερα δεν θα γίνει αποκλεισμός. Απο την περιοχή, αναχώρησαν για την Αθήνα, περισσότερα από έξι λεωφορεία.

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας