Τουρκικά μαχητικά παρενόχλησαν το Σινούκ που μετέφερε τον Τσίπρα

  • Διπλή πρόκληση από την Τουρκία
  • Ζήτησαν από τον έλληνα πιλότο τα στοιχεία πτήσης
  • Ο πιλότος αγνόησε τα τουρκικά μαχητικά
  • Στο σημείο έφτασαν άμεσα δύο ελληνικά μαχητικά, αναγκάζοντας τα τουρκικά να αποχωρήσουν
  • Τούρκοι χειριστές ραντάρ προκάλεσαν και μέσω ασυρμάτου
  • «Η Ελλάδα ούτε απειλεί, αλλά ούτε φοβάται κανέναν»

Σε μια ακόμη πρόκληση προχώρησε το απόγευμα της Τρίτης η Τουρκία, καθώς μαχητικά αεροσκάφη της, τα οποία δεν είχαν παραβιάσει τον ελληνικό εναέριο χώρο, ζήτησαν τα στοιχεία πτήσης από τον πιλότο του Σινούκ που μετέφερε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Αναλυτικότερα, κατά τη διάρκεια της επιστροφής του πρωθυπουργού από τη Ρω στη Ρόδοδύο τουρκικά μαχητικά, τα οποία πετούσαν στα 10.000 πόδια και δεν είχαν παραβιάσει τον εθνικό εναέριο χώρο της Ελλάδας, ζήτησαν από τον πιλότο του ελικοπτέρου, που πετούσε στα 1.500 πόδια, στοιχεία πτήσης.

Η ελληνική απάντηση δόθηκε άμεσα, καθώς ο πιλότος αφού ενημέρωσε τον πρωθυπουργό και τον ΑΓΕΕΘΑ, αγνόησε τα τουρκικά μαχητικά, ενώ στο σημείο έσπευσαν δύο ελληνικά F-16 και αναχαίτισαν τα τουρκικά, τα οποία στη συνέχεια  έφυγαν ανατολικά.

Την εμφάνιση και αναχώρηση των τουρκικών μαχητικών παρακολούθησαν από το Σινούκ ο πρωθυπουργός και ο ΑΓΕΕΘΑ.

Παράλληλα, οι τούρκοι χειριστές ραντάρ προκάλεσαν και μέσω ασυρμάτου ζητώντας από το ελικόπτερο που μετέφερε τον πρωθυπουργό να αποχωρήσει από το σημείο γιατί, όπως ανέφεραν, πετούσε εντός τουρκικού FIR. Το ελληνικό Σινούκ αγνόησε τους Τούρκους και συνέχισε κανονικά την πορεία του.

«Η Ελλάδα ούτε απειλεί, αλλά ούτε φοβάται κανέναν»

Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε ηχηρό μήνυμα συνεργασίας, ειρηνικής συνύπαρξης αλλά και αποφασιστικότητας κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του από το ακριτικό νησί του Καστελόριζουδιαμηνύοντας προς την Τουρκία ότι η Ελλάδα «δεν φοβάται, αλλά ούτε και απειλεί κανέναν».

Μιλώντας για τις σχέσεις με την Τουρκία, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε το παράδειγμα καλής συνεργασίας που δίνουν οι τοπικές κοινωνίες στις δύο πλευρές, στο Καστελόριζο και αλλού.

Κάποιες φορές οι πολιτικές ηγεσίες είναι που δεν ακολουθούν, πρόσθεσε.

Και συνέχισε τονίζοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να υπερασπιστεί και υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα και την εδαφική της ακεραιότητα, και «δεν διαπραγματεύουμε, δεν παζαρεύουμε, δεν εκχωρούμε σπιθαμή των εδαφών της. Από το Διδυμότειχο ως τη Γαύδο, και από τους Οθωνούς ως το Καστελόριζο. Φυσικά, η Ελλάδα ούτε απειλεί, αλλά ούτε φοβάται κανέναν», ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα του πρωθυπουργού.