Το τέλος των «Πυρήνων», η ΕΛ.ΑΣ. και ο νέος σχεδιασμός – Περισσότερες από 240 οι επιθέσεις τους

  • Σύμφωνα με την αστυνομία οι Πυρήνες διαβεβαιώνουν ότι δεν θα προχωρήσουν σε άλλον αιφνιδιασμό
  • Τα υψηλόβαθμα στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη αλλά και της Μεσογείων εκφράζουν επιφυλάξεις αν τελικώς υπάρξει σχετική επίσημη δήλωση – ανακοίνωση

Πληροφορίες ότι η «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» θα ανακοινώσει το τέλος της δεκαετούς δράσης της, με περισσότερες από 240 επιθέσεις, φέρεται ότι διαθέτουν τις τελευταίες ημέρες υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Δικαιοσύνης και της ΕΛ.ΑΣ..

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ηγετικά μέλη της οργάνωσης που είναι στις φυλακές Κορυδαλλού έχουν αναφερθεί σε δικαστικούς λειτουργού – και όχι μόνο – για την ολοκλήρωση του κύκλου των ενόπλων ενεργειών των «Πυρήνων» και δίνουν διαβεβαιώσεις ότι δεν θα προχωρήσουν σε κανέναν άλλο αιφνιδιασμό. Όμως τα υψηλόβαθμα στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη αλλά και της Μεσογείων εκφράζουν επιφυλάξεις αν τελικώς υπάρξει σχετική επίσημη δήλωση – ανακοίνωση από τους αντιεξουσιαστές ή είναι μια κίνηση τακτικής για να επιταχυνθεί η διαδικασία εκπαιδευτικών αδειών που ζητούν – και δικαιούνται βάσει νόμου – οι εν λόγω αναρχικοί.

Και όλα αυτά ενώ η ΕΛ.ΑΣ. προχωρεί σε νέους σχεδιασμούς για την αντιμετώπιση των επιθέσεων των αναρχικών, ύστερα από τις 50 περίπου καταστροφικές επιθέσεις που σημειώθηκαν το προηγούμενο 15ήμερο με αφορμή το ζήτημα της μεταγωγής στον Κορυδαλλό του 29χρονου αντιεξουσιαστή Κωνσταντίνου Γιαγτζόγλου, σε μια κινητοποίηση όπου είχαν καθοριστικό ρόλο πολλοί από τους κρατούμενους αντιεξουσιαστές και μέλη των «Πυρήνων». Τελικώς η μεταγωγή του Κ. Γιαγτζόγλου έγινε δεκτή, με την επιπρόσθετη ωστόσο ενέργεια ότι θα φύγουν περίπου 60 ποινικοί, που δεν είναι υπόδικοι, από τον Κορυδαλλό. Σε μια ενέργεια που δημιουργεί έναν νέο κύκλο αναστάτωσης στο πολύπαθο σωφρονιστικό κατάστημα.

Ο κλοιός στον… Πυρήνα

Η νέα προσπάθεια της ΕΛ.ΑΣ. αφορά τη δημιουργία δικαστικού και «αστυνομικού» κλοιού γύρω από περίπου 60-70 άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου που θεωρείται ότι πρωτοστατούν σε αυτές τις επιθέσεις και τη συνολική αντιμετώπιση του «φαινομένου των Εξαρχείων». Απόφαση που ελήφθη μετά τη διαπίστωση της ΕΛ.ΑΣ. ότι οι καταδρομικές-αιφνιδιαστικές επιθέσεις των αναρχικών δύσκολα μπορεί να αντιμετωπιστούν στην τελική τους φάση. Δύσκολο επίσης είναι να αποφευχθούν οι καταστροφές. Με δεδομένο ότι τουλάχιστον 40-50 τέτοιου είδους μπαράζ επιθέσεων έχουν υπάρξει την τελευταία 15ετία, από τα οποία έχουν υποστεί ζημιές τουλάχιστον 2.000 κτίρια και καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας. Ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση εκφράζονται αμφιβολίες για την ολοκλήρωση ή την αποτελεσματικότητα αυτού του κεντρικού σχεδιασμού, που έχει επιχειρηθεί άλλες περίπου 20 φορές χωρίς καμιά επιτυχία και ο οποίος μένει ημιτελής.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος της Κυριακής», ηγετικά μέλη των «Πυρήνων» (πολλά πρώην μέλη της οργάνωσης έχουν αποστασιοποιηθεί) μιλούν για τον πλήρη αφοπλισμό της οργάνωσης, η οποία από τις αρχές του 2008 είχε προχωρήσει σε εκατοντάδες εμπρηστικές και βομβιστικές επιθέσεις με στόχους από πολιτικά πρόσωπα έως δικαστές και στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και από ξένους πολιτικούς και ευρωπαϊκές υπηρεσίες μέχρι εκκλησίες, ασφαλιστικές εταιρείες, υπαλλήλους των φυλακών κ.λπ.

Ανακοίνωση των εγκλείστων

Το τελευταίο χρονικό διάστημα μέλη των «Πυρήνων» φαίνεται να διαβεβαιώνουν ότι ο κύκλος της οργάνωσης έκλεισε, ότι τα όπλα θα σιγήσουν και ότι προσφέρουν κλάδο ελαίας! Αυτά φαίνεται να έχουν αναφερθεί σε εισαγγελείς που σχετίζονται με τα σωφρονιστικά καταστήματα, ενώ δίνονται σχετικές διαβεβαιώσεις προ κάθε κατεύθυνση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει τεθεί θέμα συζήτησης για «επίσημη ανακοίνωση» των έγκλειστων αναρχικών που θα ορίζει το τέλος της «Συνωμοσίας». Κάτι που μπορεί να έχει και έναν άτυπο «δεσμευτικό» χαρακτήρα για τους αναρχικούς. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες οι αντιεξουσιαστές έχουν ζητήσει χρονικό περιθώριο, αφού μια τέτοια «ανακοίνωση» θα μπορούσε να είχε και μια μορφή «αποκήρυξης» του ένοπλου αγώνα, την οποία δεν επιδιώκουν.

Σύμφωνα με στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη, «παρακολουθούμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τηνσυγκεκριμένη κίνηση των κρατούμενων αντιεξουσιαστών, αφού όλοι αποβλέπουν στο τέλος της αναστάτωσης από τις εκρήξεις βομβών, από την αποστολή των δεμάτων βομβών κ.λπ. Προφανώς η συγκεκριμένη κίνηση μελών των “Πυρήνων” έχει σχέση με το αίτημά τους να πάρουν εκπαιδευτική άδεια (σ.σ. με το ηλεκτρονικό σύστημα επιτήρησης – «βραχιολάκια» του υπουργείου Δικαιοσύνης) αφού έχουν δώσει εξετάσεις και έχουν εισαχθεί κανονικά σε ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Αθήνας. Το ίδιο έχει ήδη συμβεί με 5-6 άλλους αναρχικούς, χωρίς να υπάρξει οποιοδήποτε απρόοπτο. Ομως το εμπόδιο στους εν λόγω αναρχικούς είναι η νέα δικογραφία που έχει σχηματιστεί εις βάρος τους για την απόπειρα απόδρασης με ελικόπτερο, στις αρχές του 2016, που είχε οργανώσει η Πόλα Ρούπα. Το ηγετικό μέλος του “Επαναστατικού Αγώνα” που συνελήφθη πριν από έναν χρόνο έχει πλέον συγκρουστεί μαζί τους. Η εκδίκαση αυτής της υπόθεσης (σ.σ. έχει διαπιστωθεί και έμμεση “επαφή” της Πόλας Ρούπα με τον 29χρονο Κωνσταντίνου Γιαγτζόγλου, εξετάζεται αν ο τελευταίος είχε περαιτέρω συμμετοχή στην απόδραση με το ελικόπτερο) αναμένεται να καθυστερήσει. Κάτι που θα εμποδίζει τα σχεδια των σημαντικών μελών των “Πυρήνων” για εξοδο από τις φυλακές. Παρακολουθούμε με ιδιαίτερη προσοχή και σχετική επιφύλαξη το θέμα και την κατάληξή του».

Πηγή: Το Βήμα

Δείτε Επίσης