Τι πρέπει να προσέξετε στις δηλώσεις για το κτηματολόγιο – Πώς θα δηλώσετε το ακίνητο για να μην το χάσετε
Διορία μέχρι τις 12 Μαρτίου (με εξαίρεση περιοχές του νομού Κορινθίας, που πήραν παράταση έως το τέλος του μήνα) έχουν χιλιάδες έλληνες πολίτες για να δηλώσουν το ακίνητό τους στο Κτηματολόγιο, προκειμένου να μην το χάσουν. Για τους κατοίκους του εξωτερικού και για το ίδιο το Ελληνικό Δημόσιο η προθεσμία αυτή είναι μέχρι τις 10 Ιουνίου.

Οι δηλώσεις στο κτηματολόγιο εξελίσσονται με μειωμένη συμμετοχή για το υπόλοιπο 63% της χώρας και σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών Μιχάλης Καλογιαννάκης για την εξέλιξη της σύνταξης του Εθνικού Κτηματολογίου, το ποσοστό των πολιτών που έχουν εκκινήσει διαδικασία κυμαίνεται από 0,71% μέχρι 10,50%, με τη μέση συμμετοχή να βρίσκεται στο 1,49% από την έναρξη των δηλώσεων τον Νοέμβριο.

Παράλληλα, εντός Μαΐου αναμένεται η τελική ανάρτηση των κτηματογραφήσεων που έγιναν σε Αθήνα, Λαμία, Βόλο και Λιβαδειά το 2008, με τους ιδιοκτήτες να πρέπει να επικαιροποιήσουν εκ νέου τα στοιχεία τους, αφού πρώτα «τσεκάρουν» ότι όσα αναγράφονται στα πεδία είναι ακριβή.

Σε διαφορετική περίπτωση, ακόμα και για τις πιο απλές περιπτώσεις, όπως το να έχει ορθογραφικό το επώνυμο του ιδιοκτήτη, θα χρειαστεί να κατατεθεί αίτηση για πρόδηλο σφάλμα.

Η δήλωση των ακινήτων είναι υποχρεωτική, διαφορετικά θα χαρακτηριστεί «αγνώστου ιδιοκτήτη», με κίνδυνο -εάν δεν γίνουν οι διορθώσεις εντός προβλεπόμενων προθεσμιών- να περιέλθει το ακίνητο στο Δημόσιο.

Μετά την επεξεργασία των δηλώσεων διενεργείται η προανάκριση. Ακολουθεί η διόρθωση τυχόν λαθών και στη συνέχεια η ανάρτηση που έχει διάρκεια δύο μήνες για τους κατοίκους εσωτερικού και τέσσερις για τους κατοίκους εξωτερικού.

Πριν από την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης για την έναρξη λειτουργίας του Κτηματολογικού Γραφείου, προηγείται η λεγόμενη φάση της αναμόρφωσης προσωρινών κτηματολογικών στοιχείων.

Τα έξι βήματα για να δηλώσετε το ακίνητο

Βήμα 1ο

Συμμετέχουμε:

– Υποβάλλοντας εμπρόθεσμα Δήλωση Κτηματογράφησης
– Ελέγχοντας το αποτέλεσμα της επεξεργασίας στην προανάρτηση και την ανάρτηση
– Υποβάλλοντας αίτηση επανεξέτασης στοιχείων στην προανάρτηση σε περίπτωση που διαπιστωθούν σφάλματα
– Υποβάλλοντας αίτηση διόρθωσης ή ένσταση στην ανάρτηση

Βήμα 2ο
Προσκομίζουμε:

– Τίτλο
– Πιστοποιητικό μεταγραφής
– Τοπογραφικό (αν υπάρχει)
– Δελτίο ταυτότητας ή διαβατήριο
– Έγγραφο που θα αποδεικνύει το ΑΦΜ

Βήμα 3ο

Μέσω της εφαρμογής θέασης ορθογραφιών οι ιδιοκτήτες μπορούν να:

– βρουν το ακίνητό τους
– σχεδιάσουν στον χάρτη τα όριά του και να μετρήσουν τις διαστάσεις και το εμβαδόν του

Επίσης, μέσω της εφαρμογής για έξυπνα κινητά, μπορούν να εκτυπώσουν την εικόνα και να την υποβάλουν με τη δήλωσή τους.

Οι εφαρμογές εντοπισμού διατίθενται δωρεάν στη διεύθυνση www.ktimatologio.gr

Βήμα 4ο

Επισυνάπτουμε τα απαραίτητα τοπογραφικά στην περίπτωση:

– που το αναφέρει το συμβόλαιο
– που επικαλούνται χρησικτησία σε αγροτεμάχιο/ οικόπεδο
– που έχουν εκδώσει οικοδομική άδεια
– που το έχουν συντάξει για οποιαδήποτε άλλη χρήση

Βήμα 5ο 

Πληρώνουμε το πάγιο τέλος για κάθε δικαίωμα επί ακινήτου που είναι:

– 35 ευρώ
– 20 ευρώ οι βοηθητικοί χώροι

Το τέλος καταβάλλεται μαζί με τη δήλωση ιδιοκτησίας εφάπαξ ή σε άτοκες δόσεις με χρήση πιστωτικής κάρτας

Βήμα 6ο 

Υποβάλλουμε δήλωση και συνοδευτικά έγγραφα:

– Στα γραφεία Κτηματογράφησης
– Ηλεκτρονικά στο www.ktimatologio.gr

Τι γίνεται όταν δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας

Αναφορικά με τη χρησικτησία, υπενθυμίζεται ότι στις περιοχές που υλοποιείται τώρα το έργο, αρκετά ακίνητα είναι μοιρασμένα «δια λόγου» και δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας.

Πόσω μάλλον για ακίνητα τα οποία δεν είναι ηλεκτροδοτούμενα (κυρίως αγροτεμάχια) και για αυτό είναι υπερβολικά δύσκολο να προσκομιστούν τα απαραίτητα έγγραφα τα οποία θα αποδεικνύουν την 20ετή νομή και κατοχή του ακινήτου.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, δηλαδή όταν γίνεται επίκληση στην έκτακτη χρησικτησία και την εφαρμογή της, δεν γίνεται αποδεκτή η δήλωση του Κτηματολογίου αν δεν υπάρχουν οι απαραίτητες «αποδείξεις», όπως ∆ΕΗ, ΟΤΕ, εταιριών ύδρευσης κ.λπ., µισθωτήρια, αποδεικτικά επιδότησης, συµβολαιογραφική πράξη αναγνώρισης ορίων, έγγραφα υποθηκών και λοιπών βαρών επί του ακινήτου, συμβόλαια γειτονικών ιδιοκτητών που αναφέρουν τον δηλούντα ως κύριο του ακινήτου και το Ε9.

(Τα Νέα, Ελεύθερος Τύπος, neaselida.gr)

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook