Μεγάλη συγκέντρωση που μετατράπηκε σε συλλαλητήριο, πραγματοποίησαν οι αγρότες την Παρασκευή, 12/2, στην πλατεία Συντάγματος. Τα τρακτέρ παρήλασαν και εγκαταστάθηκαν έξω απο τη Βουλή. Νέο ραντεβού στις 11 το πρωί του Σαββάτου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις οι συγκεντρωμένοι έφτασαν τους 15.000. Στο πλευρό των αγροτών βρέθηκαν και άλλοι επαγγελματικοί κλάδοι και η ΑΔΕΔΥ.

Την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση τους στην κινητοποίηση των αγροτών εξέφρασε η ΑΔΕΔΥ και το ΠΑΜΕ.

Στις 11 το πρωί του Σαββάτου το ΠΑΜΕ διοργανώνει πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Ομόνοια και η ΑΔΕΔΥ θα δώσει το παρόν στην πλατεία Συντάγματος.

Διαβάστε αναλυτικά τις εξελίξεις:

22:27 Ανοιχτοί όλοι οι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας

21:47 Δείπνο για τους αγρότες στην πλατεία Συντάγματος ετοίμασε το Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχείων Αττικής, εκφράζοντας έτσι την αλληλεγγύη του. συνδικατο

20:32 Νέο παναγροτικό συλλαλητήριο έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο το πρωί στην πλατεία Συντάγματος καθώς οι αγρότες έχουν προγραμματίσει να παραμείνουν στην Αθήνα το βράδυ της Παρασκευής. Το ΠΑΜΕ καλεί σε συγκέντρωση στην πλατεία Ομονοίας στις 11:00 το πρωί συμμετέχοντας στην κινητοποίηση.

21:28 Συντεταγμένα αποχώρησαν οι αγρότες και οι υπόλοιποι διαδηλωτές από την πλατεία Συντάγματος μετά την μικροένταση που σημειώθηκε όταν, σύμφωνα με πληροφορίες, μικρή ομάδα συγκεντρωμένων που πρόσκειται στην ακροδεξιά προκάλεσαν τους υπόλοιπους συγκεντρωμένους.

21:23 Ελεύθεροι οι αγρότες που συνελήφθησαν το πρωί της Παρασκευής

21:08 Ένταση σημειώθηκε πριν λίγο στο συλλαλητήριο των αγροτών στο Σύνταγμα, όπου σύμφωνα με δηλώσεις που αποδίδονται σε στελέχη του ΠΑΜΕ, μια μικρή ομάδα αγροτών που πρόσκειται στην ακροδεξιά δημιούργησε ένταση κατά τη διάρκεια της συναυλίας, προκαλώντας συστηματικά τους υπόλοιπους διαδηλωτές. Αυτή τη στιγμή, με συντεταγμένο τρόπο έχει αποχωρήσει σημαντικός αριθμός αγροτών και άλλων διαδηλωτών.

20:25 Ανοιχτή είναι πλέον η είσοδος και η έξοδος της Αττικής Οδού προς Κορωπί, την οποία, νωρίτερα, είχαν κλείσει οι αγρότες.

20:20 «Πρέπει η κυβέρνηση, μετά και τη σημερινή μεγάλη λαϊκή κινητοποίηση, να αποσύρει το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο – έκτρωμα. Αυτό το νομοσχέδιο δεν βελτιώνεται, δεν τροποποιείται. Εάν τελικά το φέρει στη Βουλή πρέπει να καταψηφιστεί», δήλωσε, μεταξύ άλλων, από τον χώρο της συγκέντρωσης ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

20:07 “Με άδεια χέρια δεν γυρίζουμε πίσω”, λένε οι αγρότες, προσθέτοντας ότι προϋπόθεση για να προσέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου είναι η απόσυρση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό. Σχολιάζοντας την πρόθεση του μπλόκου των Τεμπών να προσέλθει στο διάλογο με τον πρωθυπουργό, το μέλος της Συντονιστικής, ο Ρ. Μαρούδας είπε ότι ο καθένας θα κριθεί από τις επιλογές του. Στο συλλαλητήριο, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της αστυνομίας, συμμετέχουν περίπου 10.000 αγρότες.

19:30 Φωτογραφία από τη συγκέντρωση των αγροτών στο Σύνταγμα

αγρρ

18:59 Στο Σύνταγμα έχουν φτάσει αυτή την ώρα αγρότες με 20 τρακτέρ από το μπλόκο της Νίκαιας, τα οποία έχουν παρατάξει μπροστά από τη Βουλή.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της αστυνομίας, στην πλατεία βρίσκονται περισσότεροι από 10.000 αγρότες, αλλά και εργαζόμενοι από άλλους επαγγελματικούς κλάδους, ενώ συνεχίζουν να έρχονται και άλλοι διαδηλωτές αγρότες.

Στον χώρο μπροστά από τον Άγνωστο Στρατιώτη, οι αγρότες έχουν ανάψει φωτιά με ξερά κλαδιά.

Η παρουσία της αστυνομίας είναι διακριτική.

18:06 Ξεκίνησε η πορεία των αγροτών προς το Σύνταγμα. Στην κορυφή της πορείας βρίσκονται 20 τρακτέρ από τη Νίκαια Λάρισας.

Στο κέντρο της Αθήνας βρίσκονται αγρότες από όλη την Ελλάδα, ενώ αργότερα με τους αγρότες πρόκειται να ενσωματωθούν και εργαζόμενοι από τις συγκεντρώσεις της ΑΔΕΔΥ (πλατεία Κλαυθμώνος) και του ΠΑΜΕ (πλατεία Κάνιγγος).

17:40 Κυκλοφοριακό «κομφούζιο» επικρατεί στην Αθήνα, καθώς αρκετές κεντρικές αρτηρίες  της πόλης είναι κλειστές.

17:35 Σε συλλήψεις μετατράπηκαν και οι τέσσερις προσαγωγές που έγιναν νωρίτερα, κατά τη διάρκεια επεισοδίων στη συγκέντρωση των αγροτών, έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης. Παράλληλα, στα επεισόδια τραυματίστηκαν δέκα αστυνομικοί, εκ των οποίων οι δύο διακομίστηκαν στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

17:32 Παραμένουν τα μπλόκα στην Ήπειρο, ενώ εκατοντάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι από τους 4 νομούς μετέβησαν με λεωφορεία και αγροτικά αυτοκίνητα στην Αθήνα για να συμμετάσχουν στον παναγροτικό συλλαλητήριο.

17:12 Να ανοίξουν τους δρόμους και να πουν «όχι στη βία», καλεί τους αγρότες η Φ. Γεννηματά, καταδικάζοντας παράλληλα και την καταστολή εκ μέρους της ΕΛ.ΑΣ.

15:59 Τα διόδια των Αφιδνών πέρασαν δεκαεπτά τρακτέρ αγροτών του μπλόκου της Νίκαιας, τα οποία συνοδεία της αστυνομίας θα κατευθυνθούν στο κέντρο της Αθήνας, μετά από σχετική συμφωνία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και εκπροσώπων των αγροτών.

15:01 Συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η προσέλευση των αγροτών στην Αθήνα και ήδη πριν λίγη ώρα έφτασαν στην πλατεία Βάθη και παραγωγοί από την Πελοπόννησο.

Στην περιοχή, όπου βρίσκεται και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, επικρατεί ατμόσφαιρα τεταμένης ηρεμίας, ενώ νωρίτερα αγρότες απομόνωσαν ομάδα νεαρών, η οποία επιχείρησε να δημιουργήσει σκηνικό έντασης. Εν τω μεταξύ στην πλατεία Συντάγματος έχουν ήδη στηθεί σκηνές, αφού πρόθεση των αγροτών είναι να παραμείνουν στην πρωτεύουσα τουλάχιστον επί διήμερο.

14:55 Άνοιξε πριν από λίγη ώρα το ρεύμα της Αττικής Οδού προς το αεροδρόμιο, αφού οι αγρότες μετακίνησαν τα τρακτέρ από τη μέση του οδοστρώματος στην άκρη του δρόμου. Έτσι, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά, ενώ παραμένει αποκλεισμένος ο κόμβος στο Μαρκόπουλο

14:29 Κλειστή παραμένει αυτήν την ώρα η Λεωφόρος Αθηνών και στα δύο ρεύματα, αφού έχει αποκλειστεί από δεκάδες αγρότες. Η ένταση, πλέον, έχει αποκλιμακωθεί, ενώ όσον αφορά τον κόμβο του Μαρκόπουλου παραμένει αποκλεισμένο το ρεύμα προς το αεροδρόμιο, από τρακτέρ που έχουν παρατάξει οι αγρότες στον δρόμο.

Επίσης, όλοι οι παράδρομοι προς το αεροδρόμιο παραμένουν κλειστοί, ενώ έχουν σχηματιστεί ουρές χιλιομέτρων στην Αττική Οδό.

14:17 Νέα ένταση σημειώνεται αυτή την ώρα από συγκεντρωμένους αγρότες έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Νωρίτερα η αστυνομία προχώρησε σε ακόμα μία προσαγωγή.

14:01 Νέο βίντεο από τα επεισόδια έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

13:48 Την ίδια ώρα που η ένταση παραμένει στο Κορωπί, οι αγρότες από την Κρήτη βρίσκονται πλέον στην πλατεία Συντάγματος. 

Áãñüôåò áðü ôçí ÊñÞôç Ý÷ïõí êáôáóêçíþóåé óôçí ðëáôåßá ÓõíôÜãìáôïò, ÐáñáóêåõÞ 12 Öåâñïõáñßïõ 2016. Áãñüôåò áðü ìðëüêá áðü üëç ôçí ÅëëÜäá Ý÷ïõí ðñïãñáììáôßóåé äéÞìåñç äéáìáñôõñßá óôï Óýíôáãìá æçôþíôáò ôçí áðüóõñóç ôïõ ó÷åäßïõ ãéá ôï áóöáëéóôéêü, ôçí êáôÜñãçóç ôçò öïñïëüãçóçò áðü ôï ðñþôï åõñþ, ôçí êáôÜñãçóç ôïõ åéäéêïý öüñïõ êáôáíÜëùóçò óôï êñáóß êáèþò êáé ôçí êáèéÝñùóç áöïñïëüãçôïõ ðåôñåëáßïõ. ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁËÅÎÁÍÄÑÏÓ ÂËÁ×ÏÓ

Áãñüôåò áðü ôçí ÊñÞôç Ý÷ïõí êáôáóêçíþóåé óôçí ðëáôåßá ÓõíôÜãìáôïò, ÐáñáóêåõÞ 12 Öåâñïõáñßïõ 2016. Áãñüôåò áðü ìðëüêá áðü üëç ôçí ÅëëÜäá Ý÷ïõí ðñïãñáììáôßóåé äéÞìåñç äéáìáñôõñßá óôï Óýíôáãìá æçôþíôáò ôçí áðüóõñóç ôïõ ó÷åäßïõ ãéá ôï áóöáëéóôéêü, ôçí êáôÜñãçóç ôçò öïñïëüãçóçò áðü ôï ðñþôï åõñþ, ôçí êáôÜñãçóç ôïõ åéäéêïý öüñïõ êáôáíÜëùóçò óôï êñáóß êáèþò êáé ôçí êáèéÝñùóç áöïñïëüãçôïõ ðåôñåëáßïõ. ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁËÅÎÁÍÄÑÏÓ ÂËÁ×ÏÓ

13:40  Αγρότες με 10 τρακτέρ έσπασαν πριν από λίγο τις διαχωριστικές νησίδες στην Αττική οδό, στο Κορωπί, και έκλεισαν τον δρόμο προς το αεροδρόμιο.

Αυτήν την ώρα στο σημείο επικρατεί ένταση, ενώ παράλληλα βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Όσον αφορά τα επεισόδια που σημειώθηκαν πριν από λίγη ώρα στο Δαφνί, οι αγρότες, εκτός των άλλων, έσπασαν με καδρόνια και πέτρες ένα περιπολικό.

Η αστυνομία δεν τους επέτρεψε, τελικά, να περάσουν με τρακτέρ και αγροτικά και έτσι έρχονται στο κέντρο της Αθήνας με ΙΧ και πούλμαν.

13:26 Φωτογραφικά στιγμιότυπα από τους αγρότες που έφτασαν στον Ισθμό.  

Αγρότες από την Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα ξεκινάνε από τα διόδια του Ισθμού για κατέβουν στην Αθήνα, συμμετέχοντας κινητοποίηση των αγροτών, Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016. Αγρότες από μπλόκα από όλη την Ελλάδα έχουν προγραμματίσει διήμερη διαμαρτυρία στο Σύνταγμα ζητώντας την απόσυρση του σχεδίου για το ασφαλιστικό, την κατάργηση της φορολόγησης από το πρώτο ευρώ, την κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί καθώς και την καθιέρωση αφορολόγητου πετρελαίου. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ
Αγρότες από την Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα ξεκινάνε από τα διόδια του Ισθμού για κατέβουν στην Αθήνα, συμμετέχοντας κινητοποίηση των αγροτών.

13:06 Οι πρώτες φωτογραφίες από τις συγκρούσεις αγροτών με τα ΜΑΤ στο Χαιδάρι. Πληροφορίες για σπασμένο αστυνομικό όχημα.

12734100_1020496791349682_3589031107603347137_n 12734270_1020496411349720_7434429184400108476_n

13:01  Επεισόδια σημειώνονται αυτήν την ώρα στο Δαφνί, με τους αγρότες να πετούν πέτρες και άλλα αντικείμενα προς τις αστυνομικές δυνάμεις, ο οποίες έκαναν χρήση δακρυγόνων προκειμένου να τους απωθήσουν.

Αιτία της έντασης, είναι το γεγονός ότι η αστυνομία δεν επέτρεψε στους αγρότες να μπουν στην Αθήνα με τα αγροτικά αυτοκίνητα και τα τρακτέρ.

12695658_1747510235481768_1492367793_o

12:45 Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα Τέμπη, από τις 12:00 έως τις 18:00, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλίας.

Η κυκλοφορία απαγορεύεται από τον κόμβο Γυρτώνης μέχρι τη διασταύρωση Στομίου και υποδεικνύονται εναλλακτικές διαδρομές.

Πάντως, στις προθέσεις των αγροτών είναι να μείνει η Κοιλάδα, για λίγες ώρες, ανοιχτή μετά τις 18:00 και να κλείσει και πάλι.

12:39 Ένταση επικρατεί αυτήν την ώρα στο Δαφνί μεταξύ αγροτών και αστυνομικών δυνάμεων, καθώς η αστυνομία δεν επιτρέπει στους αγρότες να περάσουν με τα αγροτικά αυτοκίνητα και τρακτέρ να μπουν στην Αθήνα.

Οι αγρότες επιμένουν και αυτήν την ώρα διεξάγονται διαβουλεύσεις, ανάμεσα στις δύο πλευρές.

12:37 «Επιτέλους, οφείλουν οι εκπρόσωποι των συντονιστικών επιτροπών να απομονώσουν και να καταδικάσουν αυτές τις ακραίες συμπεριφορές» δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, προσερχόμενος στη Βουλή, και πρόσθεσε: «Οι σκηνές που διαδραματίστηκαν σήμερα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είχαν στόχο να αμαυρώσουν τον αγώνα των αγροτών. Είναι κρίμα για την ιστορία του αγροτικού κινήματος της χώρας μας να προστεθούν τέτοιες μαύρες σελίδες στην ιστορία του».

«Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρώτος όροφος του υπουργείου υπέστη ζημιές και ευτυχώς που δεν υπήρξαν τραυματισμοί εργαζομένων», εξήγησε ο κ. Αποστόλου, επαναλαμβάνοντας ότι για την κυβέρνηση και το υπουργείο «ο δρόμος είναι ένας: Αυτός του διαλόγου, για να επιλυθούν τα προβλήματα του αγροτικού χώρου κι αυτόν, ήδη, έχει ανοίξει ο πρωθυπουργός μας».

12:34 “Δεν υπήρξε συμφωνία να περάσουν τρακτέρ από τον Ισθμό. Είναι ανακριβές αυτό που ισχυρίζονται οι αγρότες”, δήλωσε, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, το μεσημέρι της Παρασκευής, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας. 

«Η προσπάθειά μας είναι να διαφυλάξουμε το δημοκρατικό δικαίωμα στη διαμαρτυρία και προσβλέπουμε σε μία ήρεμη διαμαρτυρία» υπογράμμισε στη συνέχεια, προσθέτοντας ότι «δεν δίνονται έτσι οι κοινωνικοί αγώνες».

Επίσης, ανέφερε ότι ως δείγμα καλής θέλησης της κυβέρνησης, αποδέχθηκε ένα μικρό αριθμό τρακτέρ να συμμετάσχουν στην πορεία στο κέντρο της Αθήνας «εφόσον το γενικότερο κλίμα είναι ήρεμο».

Ο κ. Τόσκας σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια των επεισοδίων συνελήφθησαν τέσσερα άτομα, ενώ τραυματίστηκαν δέκα αστυνομικοί, οι οποίοι διακομίστηκαν στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο.

Εξέφρασε, δε, την εκτίμηση ότι οι αγρότες θα διαδηλώσουν ειρηνικά, ενώ η ΕΛΑΣ θα υλοποιήσει τον σχεδιασμό για το παρκάρισμα των αυτοκινήτων τους και θα διαφυλάξει το κέντρο.

12:30  Με τα 68 μπλόκα αγροτών «συμπλέουν» οι Κερκυραίοι αγρότες και από κοινού αναμένεται να παραστούν στην Αθήνα και να «στρατοπεδεύσουν» από την Παρασκευή, όπως έχουν προαναγγείλει, στην πλατεία Συντάγματος.

Παράλληλα, οι αγροτικοί Σύλλογοι της Κέρκυρας, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε νέα κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, αναρτώντας πανό σε όλα τα δημόσια κτίρια της πόλης και πραγματοποιώντας εκ νέου νέο συλλαλητήριο σήμερα, στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με αφετηρία την πλατεία Σαρόκο.

«Οι αγρότες της Κέρκυρας θα μετακινηθούν στην πρωτεύουσα με λεωφορεία και θα δώσουν ένα βροντερό “παρών” στην μεγάλη κινητοποίηση της Παρασκευής στο Σύνταγμα, όπως αποφάσισαν οι εκπρόσωποι όλων των αγροτικών Συλλόγων στη Νίκαια» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΥ στην Κέρκυρα Βασίλης Αρμενιάκος, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο αν δεν αποσυρθεί το προτεινόμενο νομοσχέδιο να κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις στο νησί, από την ερχόμενη Δευτέρα

«Δεν παραιτούμαστε και επιμένουμε στην απόσυρση του προτεινόμενου νομοσχεδίου, που αν δεν προκύψει, θα εντείνουμε τις κινητοποιήσεις μας, τα μπλόκα θα παραμείνουν, θα ενισχυθούν και θα στηθούν και άλλα, όπου και αν χρειαστεί» είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΥ στην Κέρκυρα

12:08  Έκλεισε, μερικά λεπτά πριν από τις 12 το μεσημέρι, ο κόμβος στο Μαρκόπουλο, λόγω του αγροτικού συλλαλητηρίου, ενώ αγρότες από όλη την Ελλάδα φτάνουν σταδιακά στην πρωτεύουσα.

11:57 Η κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι ήρεμη με τους αγρότες να παραμένουν μπροστά από το υπουργείο απέναντι από τις παρατεταγμένες δυνάμεις των ΜΑΤ, ενώ αργότερα αναμένεται να κατευθυνθούν προς το Σύνταγμα.

11:36 Οι αγρότες της Πελοποννήσου δεν μεταφέρουν προϊόντα με τα αγροτικά αυτοκίνητα στην Αθήνα και όπως δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόσο ο Χρήστος Τσάμης από τα μπλόκα της Αρκαδίας, όσο και ο Χρήστος Αναγνωστάκος από το μπλόκα της Λακωνίας, ανεβαίνουν στην Αθήνα για να διαδηλώσουν ειρηνικά.

Το κομβόι των αγροτών, με αυτοκίνητα και λεωφορία, ξεπερνάει το ένα χιλιόμετρο και αυτήν την ώρα φτάνει στα Μέγαρα.

Τα λεωφορεία της Πελοποννήσου και της δυτικής Ελλάδας θα αφήσουν τους αγρότες στην πλατεία Καραϊσκάκη, στους γύρω δρόμους θα παρκάρουν τα αγροτικά αυτοκίνητα και στη συνέχεια θα μεταβούν στο Σύνταγμα.

11:13 Ξεκίνησαν για την Αθήνα οι αγρότες από τον Ισθμό και τελικά αποφάσισαν να προπορεύονται τα αγροτικά αυτοκίνητα και να ακολουθούν τα λεωφορεία, που είναι δεκάδες, ενώ άφησαν στο μπλόκο όλα τα τρακτέρ, αφού από τη διαπραγμάτευση τους επετράπη να περάσουν έως τα Μέγαρα μόνο 30.

Επιπλέον, ο Παναγιώτης Φιακάς, από το μπλόκο του Ισθμού, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι τα επεισόδια στην Αθήνα δεν αφήνουν περιθώριο διαπραγματεύσεων για τα τρακτέρ «και γι’ αυτό ξεκινάμε για την Αθήνα» ενώ τόνισε ότι το μπλόκο στον Ισθμό θα παραμείνει ενισχυμένο.

11:03  Σε τέσσερις προσαγωγές προχώρησε η αστυνομία, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που σημειώνονται έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με αγρότες να πετούν πέτρες, καδρόνια και διάφορα άλλα αντικείμενα προς τις διμοιρίες των ΜΑΤ, που «απάντησαν» με χρήση δακρυγόνων.

Οι αγρότες έχουν στήσει οδοφράγματα με κάδους απορριμμάτων στην οδό Λιοσίων.

10:58 Επετράπη νωρίτερα, ύστερα από διαπραγματεύσεις, η είσοδος μικρού αριθμού τρακτέρ στο κέντρο της Αθήνας. Ειδικότερα, από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προτάθηκε στα μπλόκα, που επέμεναν να κατεβάσουν τρακτέρ στο Σύνταγμα, να στείλουν έναν συμβολικό αριθμό με συγκεκριμένους όρους αλλά οι εκπρόσωπων των περισσότερων μπλόκων δεν συμφώνησαν, εκτός από το μπλόκο της Νίκαιας, όπως αναφέρθηκε από στελέχη του υπουργείου.

Κατόπιν αυτού, υπήρξε συμφωνία μεταξύ υπουργείου και αγροτών να έρθουν στην Αθήνα 17 τρακτέρ του μπλόκου της Νίκαιας, καθώς και 4 αγροτικά αυτοκίνητα, συνοδευόμενα από περιπολικά.

Τα τρακτέρ θα παρελάσουν στο κέντρο της ΑΘήνας μεταξύ 4-6 το απόγευμα, πάντα με τη συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων και απολύτως ελεγχόμενα και στη συνέχεια θα αποχωρήσουν.

11:05 Φωτογραφικό υλικό από τα επεισόδια που σημειώθηκαν νωρίτερα έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Αγρότες από την Κρήτη έχουν φθάσει από το λιμάνι του Πειραιά στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και συγκρούονται με τους αστυνομικούς έξω από το υπουργείο Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016. Αγρότες από μπλόκα από όλη την Ελλάδα έχουν προγραμματίσει διήμερη διαμαρτυρία στο Σύνταγμα ζητώντας την απόσυρση του σχεδίου για το ασφαλιστικό, την κατάργηση της φορολόγησης από το πρώτο ευρώ, την κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί καθώς και την καθιέρωση αφορολόγητου πετρελαίου. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Αγρότες από την Κρήτη έχουν φθάσει από το λιμάνι του Πειραιά στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και συγκρούονται με τους αστυνομικούς έξω από το υπουργείο Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016. Αγρότες από μπλόκα από όλη την Ελλάδα έχουν προγραμματίσει διήμερη διαμαρτυρία στο Σύνταγμα ζητώντας την απόσυρση του σχεδίου για το ασφαλιστικό, την κατάργηση της φορολόγησης από το πρώτο ευρώ, την κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί καθώς και την καθιέρωση αφορολόγητου πετρελαίου. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

10:55 Σε συλλήψεις αγροτών προχώρησε νωρίτερα η αστυνομία μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν έξω από το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Παράλληλα, η αστυνομία έχει κλείσει το δρόμο έξω από το Υπουργείο, απαγορεύοντας την πρόσβαση ακόμα και σε πεζούς.

10:45 Σε εξέλιξη βρίσκεται διαπραγμάτευση των αγροτών με τον στρατηγό της αστυνομία ο οποίος βρίσκεται στον Ισθμό και αμέσως μετά οι αγρότες θα αποφασίσουν πώς θα κινηθεί το κομβόι της αυτοκινητοπορείας για την Αθήνα.

Ο Ηλίας Μπαντουβάς από τα ανεξάρτητα μπλόκα της Μεσσηνίας δήλωσε, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, από τον Ισθμό, ότι στις διαπραγματεύσεις με την αστυνομία εξασφάλισαν τη δυνατότητα να περάσουν ως τα Μέγαρα συμβολικά τριάντα τρακτέρ και μετά να διαπραγματευτούν και πάλι με την ηγεσία της αστυνομίας των Μεγάρων. Οι αγρότες όμως θέλουν να περάσουν όλα τα τρακτέρ για τα Μέγαρα και γίνονται συζητήσεις.

Ο κ. Μπαντουβάς είπε ότι στον Ισθμό υπάρχει ανησυχία γιατί έχουν ενημερωθεί ότι γίνονται επεισόδια στην Αθήνα και θέλουν να ξεκινήσουν για την πρωτεύουσα όσο γίνεται γρηγορότερα.

Επίσης, ανέφερε ότι θα συζητήσει σε λίγο η συντονιστική επιτροπή των μπλόκων και θα αποφασίσει πως θα ξεκινήσει η αυτοκινητοπορεία για Αθήνα, ενώ ο κ. Μπαντουβάς ενημέρωσε ότι λόγω των καθυστερήσεων εξαιτίας των αστυνομικών μπλόκων, τα τρακτέρ από Πύργο και Αιτωλοακαρνανία αναμένονται στις 12 το μεσημέρι στον Ισθμό.

Σημειώνεται, τέλος, ότι η συγκέντρωση των αγροτών στο Ισθμό με τα λεωφορεία είναι μεγάλη.

Greece: Farmers clash with police over pension reformClashes erupted between riot police and farmers during a protest against planned pension austerity measures outside the Agriculture ministry in AthensFULL VIDEO: http://ow.ly/YfnkQ

Posted by Ruptly on Friday, February 12, 2016

10:35 Χρησιμοποιώντας τα σώματά τους και πετώντας πέτρες εναντίον των ΜΑΤ, αγρότες επιχειρούν να εισέλθουν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ οι αστυνομικοί προχωρούν σε εκτεταμένη χρήση χημικών.

ΚΡΗΤΙΚΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Από νωρίς το πρωί, που έφτασαν στο κτίριο οι αγρότες της Κρήτης ήθελαν να κάνουν κατάληψη στην είσοδο του υπουργείου κάτι που δεν τους επετράπη.

10:27 Ανοιχτά θα παραμείνουν σήμερα, Παρασκευή (12/2/2106) μέχρι και τις 12 το μεσημέρι τα Τέμπη, προκειμένου να διευκολυνθεί η μετακίνηση των αγροτών που θέλουν να συμμετάσχουν στο παναγροτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα.

Η κοιλάδα αναμένεται να κλείσει εκ νέου μετά τις 12 το μεσημέρι.

10:20 Βίντεο από την ένταση που επικράτησε νωρίτερα στην πλατεία Καραΐσκάκη.

Αγρότες κυνήγησαν ΜΑΤ που τρέχανε πανικόβλητα στην πλατεία Καραϊσκάκη!

Δημοσιεύτηκε από Γενικη Απεργια Διαρκειας τωρα στις Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου 2016

10:18 Ντομάτες, άλλα αγροτικά προϊόντα και καπνογόνα, πέταξαν αγρότες από την Κρήτη, εναντίον της διμοιρίας των ΜΑΤ που είναι παραταγμένη έξω από το κτίριο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

ΚΡΗΤΙΚΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ

09:57 ‘Έκλεισαν πριν από λίγο και οι οδοί Αχιλλέως και Δεληγιάννη στο Μεταξουργείο, λόγω των συγκεντρώσεων των αγροτών.

Νωρίτερα είχαν κλείσει οι οδοί Αθηνάς, Πειραιώς και Αγίου Κωνσταντίνου.

Μεγάλες δυσκολίες στις μετακινήσεις τους αναμένεται να αντιμετωπίσουν σήμερα οι κάτοικοι της πρωτεύουσας, καθώς σταδιακά θα κλείνουν οι περισσότεροι κεντρικοί δρόμοι της Αθήνας.

09:56 Φωτογραφικό στιγμιότυπο από την συγκέντρωση των αγροτών στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

ÊÑÇÔÉÊÏÉ ÁÃÑÏÔÅÓ ÓÔÏ ÕÐÏÕÑÃÅÉÏ ÁÃÑÏÔÉÊÇÓ ÁÍÁÐÔÕÎÇÓ

09:50 Σε εξέλιξη βρίσκεται η συγκέντρωση αγροτών από την Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα, στα διόδια του Ισθμού. Εκεί έχουν φτάσει οι αγρότες με τα τρακτέρ φορτωμένα σε συρόμενες νταλίκες από τη Λακωνία και αναμένονται κάποιες ακόμα νταλίκες από τη Ναύπακτο και από τον Πύργο Ηλείας, που έχουν καθυστερήσει λόγω των μπλόκων της αστυνομίας στους δρόμους.

Ο Χρήστος Αναγνωστάκος από τη Λακωνία δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι, από τη Σπάρτη μέχρι τον Ισθμό, τα αστυνομικά μπλόκα που συνάντησαν και τους έκαναν ελέγχους ήταν πολλά. Ενδεικτικά ανέφερε ότι έγιναν έλεγχοι στου Αρδάμη όρια Αρκαδίας – Λακωνίας, στην Τεγέα ύψος Σακελλαράκου, στα διόδια του αυτοκινητόδρομου κι αυτή την ώρα έφτασαν στον Ισθμό και ξεφορτώνουν από τις νταλίκες τα δεκατρία τρακτέρ που έφεραν από τη Σπάρτη.

Οι αγρότες είναι αποφασισμένοι να φτάσουν με τα τρακτέρ στην Αθήνα και θα τα βάλουν προπομπούς στην αυτοκινητοπορεία μαζί με τα αγροτικά αυτοκίνητα και δεκάδες λεωφορεία που έχουν φτάσει στον Ισθμό από όλη την Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα, μόλις φτάσουν και τα τρακτέρ από τον Πύργο και τη Ναύπακτο, όπου έχουν καθυστερήσει και θα κινήσουν όλοι μαζί για την Αθήνα.

09:40 Ένταση σημειώθηκε λίγο μετά τις 9:30 όταν αγρότες από την Κρήτη κατευθύνθηκαν τρέχοντας προς την οδό Καραϊσκάκη, κυνηγώντας κυριολεκτικά μια ομάδα αστυνομικών η οποία εκείνη την ώρα, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, πραγματοποιούσε έλεγχο σε αγροτικό αυτοκίνητο.

Όπως δηλώνουν οι ίδιοι, το συγκεκριμένο αγροτικό όχημα μετέφερε οπωροκηπευτικά από τη Κρήτη, τα οποία οι αγρότες ήθελαν να μοιράσουν σε πολίτες.
agrotes_kathodos

09:25 Κλειστές είναι αυτή την ώρα οι οδοί Αθηνάς, Πειραιώς και Αγίου Κωνσταντίνου, λόγω των συγκεντρώσεων των αγροτών, που φτάνουν σταδιακά από όλη την Ελλάδα.

Μετ΄εμποδίων θα διεξάγεται σήμερα η κίνηση, καθώς σε λίγη ώρα, αναμένεται να κλείσουν οι περισσότεροι κεντρικοί δρόμοι της Αθήνας.

09:10  Αγρότες από την Αχαΐα, την Ηλεία και την Αιτωλοακαρνανία αναχωρούν με λεωφορεία και αυτοκίνητα προκειμένου να φτάσουν στην Αθήνα για να συμμετάσχουν στο σημερινό συλλαλητήριο. Η συμμετοχή των αγροτών είναι μεγάλη είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Σάκης Μαυρόγιαννης, πρόεδρος της ομοσπονδίας αγροτικών συλλόγων Αχαΐας και όπως πρόσθεσε, «ο κάθε αγρότης αισθάνεται ότι πρέπει να είναι σήμερα στο συλλαλητήριο της Αθήνας».

Όσον αφορά τους αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο εκπρόσωπος της συντονιστικής επιτροπής των αγροτών από το μπλόκο του Κεφαλόβρυσου Κώστας Πουρνάρας, «περισσότεροι από 2.000 αγρότες αναμένεται να μεταβούν σήμερα στην Αθήνα, προκειμένου να ενώσουμε την φωνή μας με την φωνή των συναδέλφων μας από όλη την χώρα, ενάντια στο καταστροφικό προσχέδιο για το φορολογικό και το ασφαλιστικό».

Επίσης, λεωφορεία με αγρότες αναχωρούν από το πρωί από τα μπλόκα του Κουρτεσίου της Μαραθιάς και του Αγίου Γεωργίου είπε στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ο πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού Τραγανού Ηλείας Ανδρέας Τσουκαλάς, διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι θα είναι μαζική η συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Αθήνας.

Όσον αφορά στην κυκλοφορία, σχεδόν όλοι οι δρόμοι σε Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία είναι ανοικτοί, ενώ στις 10:30 το πρωί θα ανοίξει και η εθνική οδός Αντιρρίου – Ιωαννίνων, στον κόμβο του Κεφαλόβρυσου.

08:57 Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι αγρότες που φτάνουν από τα άλλα μέρη της χώρας, δεν έχουν προσεγγίσει τις κύριες εισόδους της πρωτεύουσας. Δηλαδή, αγρότες από τη βόρεια Ελλάδα δεν έχουν περάσει ακόμα από τις Αφίδνες και οι αγρότες της Πελοποννήσου από τον Ισθμό.

08:51 Προετοιμάζονται σταδιακά για την αναχώρησή τους και οι αγρότες από την Κόρινθο καθώς συγκεντρώνονται στον Ισθμό. 

08:41 Ένταση έξω από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τους αγρότες (που έφτασαν τα ξημερώματα από την Κρήτη) να ζητούν την απομάκρυνση της αστυνομίας ώστε να προχωρήσουν σε ειρηνική παράσταση διαμαρτυρίας.

Κάποιοι από αυτούς κατευθύνονται στην πλατεία Κάνιγγος, έξω από το παλιό κτίριο του υπουργείου Εμπορίου, στο οποίο τώρα στεγάζονται υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας.

08:10 Πρώτοι στην πρωτεύουσα έφτασαν οι αγρότες της Κρήτης, με τον πρόεδρο της Ομάδας Αμπελουργών του νησιού, Πρίαμο Ιερωνυμάκη, να δηλώνει από το λιμάνι του Πειραιά ότι “μας πάνε σε έναν εξοντωτικό σχεδιασμό, που μέσα από τη φορολογία και το ασφαλιστικό δεν μπορούμε να παράγουμε”, υποστηρίζοντας στη συνέχεια ότι “με ΦΠΑ 23% για αγορές λιπασμάτων ή ζωοτροφών και με 13% ΦΠΑ στην παραγωγή, τα προβλήματα είναι μεγάλα.

Αγρότες από την Κρήτη έχουν φθάσει στο λιμάνι του Πειραιά, Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016. Αγρότες από μπλόκα από όλη την Ελλάδα έχουν προγραμματίσει διήμερη διαμαρτυρία στο Σύνταγμα ζητώντας την απόσυρση του σχεδίου για το ασφαλιστικό, την κατάργηση της φορολόγησης από το πρώτο ευρώ, την κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί καθώς και την καθιέρωση αφορολόγητου πετρελαίου. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Αναφερόμενος στις σημερινές κινητοποιήσεις, ο κ.Ιερωνυμάκης είπε ότι τα αιτήματα είναι ενιαία και ο καθένας δίνει τη μάχη του εκεί που νομίζει.

«Εμείς, σαν Κρήτη, ανοίγουμε το παιχνίδι εδώ» τόνισε και ζήτησε διάλογο από μηδενική βάση.

Ανέφερε, επίσης, ότι δύο είναι οι τομείς, οι οποίοι θα βγάλουν τη χώρα από το αδιέξοδο:Ο ένας είναι ο αγροτικός τομέας και ο άλλος ο τουριστικός, όπου από εκεί, όπως υποστήριξε, θα ζήσει ο ελληνικός λαός.

Οι αγρότες εντός της ημέρας αναμένεται να κατευθυνθούν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να διαμαρτυρηθούν, ενώ στη συνέχεια θα κατευθυνθούν στο Σύνταγμα, προκειμένου να πάρουν μέρος στο πανελλαδικό συλλαλητήριο.

08:01 Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται η Αστυνομία. Με τα έως τώρα δεδομένα το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ περιλαμβάνει δράσεις σε όλη την Ελλάδα, ενώ για την Αθήνα έχουν προγραμματιστεί τρεις ζώνες ελέγχου, ώστε σε καμία περίπτωση να μην φτάσουν τα τρακτέρ στο Σύνταγμα.

Η πρώτη ζώνη ελέγχου, είναι εκεί που υπάρχουν μπλόκα των αγροτών στην Αττική, δηλαδή στα διόδια Αφιδνών, στον κόμβο Μαρκοπούλου, στο Καλαμάκι, στον Μαραθώνα, στην Πάχη Μεγάρων, και στο 57ο χιλ. της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας.

Η δεύτερη ζώνη της Αστυνομίας θα είναι περιμετρικά της Αθήνας (Σταυρός Αγίας Παρασκευής, Αττική Οδός, Χαλυβουργική κ.α.) και στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ η τελευταία στο κέντρο και συγκεκριμένα στις εισόδους που οδηγούν στο Σύνταγμα.

Την ίδια ώρα, από τις άλλες αστυνομικές διευθύνσεις της χώρας θα ελέγχεται η κίνηση των τρακτέρ, που τυχόν θα επιχειρήσουν να κατευθυνθούν στην Αττική, ώστε να μη δημιουργήσουν πρόβλημα στην κυκλοφορία στα εθνικά δίκτυα.

Σημειώνεται ότι οι εντολές είναι να μην υπάρξουν συγκρούσεις, γι’ αυτό στην πρώτη ζώνη τον κύριο λόγο θα έχει η Τροχαία, ενώ τα ΜΑΤ θα είναι σε επιφυλακή, περισσότερο στο κέντρο της πόλης.

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας