Αντισυνταγματική έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας τη διάταξη του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος που προβλέπει την επιβολή φόρου στη διαφορά μεταξύ του ύψους της αποζημίωσης απαλλοτριωθέντος αναγκαστικά ακινήτου και της τιμής κτήσης του ακινήτου (υπερτίμηση).

Συγκεκριμένα, το ΣτΕ (απόφαση 678/2017) αναφέρει ότι η αποζημίωση που καταβάλλεται στον κύριο ακινήτου το οποίο απαλλοτριώνεται αναγκαστικά, αντιστοιχεί στην αξία του απαλλοτριούμενου ακινήτου κατά την χρονική εκείνη στιγμή. Η αποζημίωση αυτή χορηγείται προς αποκατάσταση της ζημίας που υφίσταται ο ιδιοκτήτης, λόγω της στέρησης της ιδιοκτησίας του, όπως προβλέπει ρητά στο άρθρο 17 του Συντάγματος.

Ακόμη αναφέρει, ότι η αποζημίωση αυτή «δεν υπόκειται σε κανένα φόρο, κράτηση ή τέλος, προδήλως διότι στην περίπτωση αυτή θα καθίστατο μη πλήρης».

Στη συνέχεια, το ΣτΕ αναφέρει ότι κατά τη διάταξη του άρθρου 22 του ν. 2648/1998 (Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος), «το υπερτίμημα που προκύπτει από την αναγκαστική απαλλοτρίωση ακινήτου, δηλαδή η διαφορά μεταξύ του ύψους της καταβαλλόμενης στον ιδιοκτήτη του εν λόγω ακινήτου αποζημίωσης και της τιμής κτήσης αυτού» δεν μπορεί να φορολογηθεί.

Και σε περίπτωση που φορολογηθεί αυτό, είναι «αντίθετο στις διατάξεις των παραγράφων 2 και 4 του άρθρου 17 του Συντάγματος, διότι καθιστά την αποζημίωση για την απαλλοτρίωση του ακινήτου μη πλήρη».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας