Στο Πενταμελές Εφετείο Αθηνών κρίνεται η υπόθεση της Ηριάννας και του Περικλή
  • Στο Εφετείο η νέα πράξη του «δράματος»
  • Ενοχή τους ως μέλη των ΣΠΦ, πρότεινε η εισαγγελέας
  • «Οι κατηγορούμενοι είναι αναρχικοί», είπε η Αναστασία Μασούρα
  • Αιχμές για την περίεργη συμπεριφορά του μάρτυρα που «βρήκε τα όπλα» από τη συνήγορο του Περικλή
  • «Η εισαγγελέας ανήκει στον Μεσαίωνα», είπε ο δεύτερος συνήγορος του Περικλή
  • Ολοκληρώθηκαν οι αγορεύσεις

Στο Πενταμελές Εφετείο Αθηνών κρίνεται σήμερα η υπόθεση της Ηριάννας και του Περικλή, όπου πραγματοποιείται η τελευταία δικάσιμος.

Μέσα σε μία ασφυκτικά γεμάτη -από φίλους και αλληλέγγυους των δύο καταδικασθέντων σε κάθειρξη 13 ετών πρωτόδικα- αίθουσα, η εισαγγελέας Αναστασία Μασούρα διατύπωσε τη θέση της ότι η 29χρονη διδακτορική υποψήφια στο τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο 34χρονος πτυχιούχος Γεωπονικής «έχουν σφικτό εναγκαλισμό» με «μέλη και ηγετικά στελέχη των Πυρήνων», προτείνοντας την ενοχή τους, όπως πρωτόδικα.

Η αγόρευση της εισαγγελέως

Κατά την κ. Μασούρα, τα ευρήματα του εργαστηριακού ελέγχου της ΓΑΔΑ είναι απολύτως αξιόπιστα και υποδεικνύουν «άμεση επαφή» με οπλισμό που είχε βρεθεί στην Πανεπιστημιούπολη, βάσει του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος της 29χρονης και του 34χρονου συγκατοίκου του συντρόφου της.

Στην αγόρευσή της η εισαγγελική λειτουργός επέμεινε ιδιαίτερα στις φιλικές σχέσεις του συντρόφου της Ηριάννας -που δικάστηκε και αθωώθηκε ως μέλος της ΣΠΦ- με «δύο σκληρά αρχηγικά μέλη» της οργάνωσης, αλλά και στη σχέση της Ηριάννας με άλλα δύο πρόσωπα που ενεπλάκησαν στην υπόθεση.

«Οι κατηγορούμενοι είναι αναρχικοί» είπε η εισαγγελέας, διευκρινίζοντας πως «δεν ποινικοποιούνται οι φιλικές σχέσεις», καθώς -όπως τόνισε- «δεν είναι φιλικές σχέσεις» αλλά «εναγκαλισμός… Όμοιος ομοίω αεί πελάζει».

Η διαδικασία ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων συνεχίζεται με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης, οι οποίοι επικρίνουν την εισαγγελέα για αναφορές της σε «πρόσωπα που έχουν απαλλαγεί για συμμετοχή στην ΣΠΦ», αλλά και για την τοποθέτησή της επί της κατηγορίας με «ανάγνωση της πρωτόδικης απόφασης σαν να μην έγινε διαδικασία».

Αιχμές για την περίεργη συμπεριφορά του μάρτυρα που «βρήκε τα όπλα» από τη συνήγορο του Περικλή

Αναλυτικότερα, η πρώτη συνήγορος του Περικλή, κα Δαλιάνη, αναφέρθηκε στην κατάθεση και την περίεργη συμπεριφορά του Παπαλάμπρου, του αυτόπτη μάρτυρα που «βρήκε τα όπλα». Στην κατάθεσή του είπε ότι το κιβώτιο, στο οποίο βρέθηκαν τα όπλα, ήταν σε χώρο φρεσκοσκαμμένο, όμως τα πειστήρια δείχνουν το αντίθετο, ότι δηλαδή δεν γίνεται να είχε θαφτεί εκείνη την ώρα. «Από περιέργεια ξέθαψε το κουτί και τα μετέφερε;» διερωτάται η δικηγόρος. «Μετά από μία εβδομάδα “θυμήθηκε” ότι είχε βρει και δεύτερη σακούλα, την οποία είχε ξεχάσει να αναφέρει» προσθέτει. Σημειώνεται ότι ο κρίσιμος μάρτυρας Παπαλάμπρος, ο οποίος είχε βρει το κιβώτιο στην Πανεπιστημιούπολη, δεν έχει εμφανιστεί ακόμα στο δικαστήριο.

«Ο Περικλής κατηγορείται όχι γιατί αποδείχτηκε αλλά γιατί δεν αποκλείστηκε και δεν απέδειξε με έγγραφα ή μάρτυρες ότι δεν τέλεσε τις εις βάρος του Η αθωωτική απόφαση θα σώσει τη χαμένη τιμή της δικαιοσύνης και θα δώσει το μήνυμα ότι έφυγε ο Μεσαίωνας και έχουμε μπει στον Διαφωτισμό», κατέληξε η συνήγορος υπεράσπισης του Περικλή, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.
«Η εισαγγελέας ανήκει στον Μεσαίωνα», είπε ο δεύτερος συνήγορος του Περικλή

«Αισθάνθηκα ότι η εισαγγελέας μας ζητάει να επιστρέψουμε στον δικαστικό Μεσαίωνα. Η εισαγγελέας, που ζήτησε να γίνει εκκαθάριση στα πιστεύω και στις αξίες, γιατί είναι επικίνδυνες, ανήκει στον Μεσαίωνα. Οι ιδέες ευτυχώς δεν θα σταματήσουν ποτέ και πρέπει να παλεύουμε ώστε να είναι πολλές. Αν είναι να γυρίσουμε πίσω, ας γυρίσουμε στον Διαφωτισμό», σημείωσε χαρακτηριστικά ο δεύτερος συνήγορος υπεράσπισης του Περικλή, όπως μετέδωσε το thepressproject.gr

Όμηροι στον παραλογισμό

Οι δύο κατηγορούμενοι βρέθηκαν στο στόχαστρο της Αντιτρομοκρατικής τον Μάρτιο του 2011 ύστερα από έφοδο στο σπίτι του συντρόφου της Ηριάννας, Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου, ο οποίος συγκατοικούσε με τον Περικλή, σπίτι όπου κοιμόταν και η ίδια.

Ο Κωνσταντίνος παραπέμφθηκε σε δίκη ως μέλος της «ΣΦΠ», στην οποία αθωώθηκε, ενώ η Ηριάννα έπειτα από κατάθεση που έδωσε είχε αφεθεί ελεύθερη, αφού δεν προέκυψε κάτι εναντίον της.

Λίγους μήνες μετά, είχε εντοπιστεί στην Πανεπιστημιούπολη ένα μεταλλικό κουτί με όπλα, το οποίο μεταφέρθηκε στα εργαστήρια της Αντιτρομοκρατικής και έναν χρόνο μετά, η πραγματογνωμοσύνη επί του οπλισμού αποφάνθηκε για την ύπαρξη μερικού αποτυπώματος που ανήκει σε «άγνωστο θήλυ». Για την υπόθεση σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος της Ηριάννας και του Περικλή τον Ιανουάριο του 2013, η οποία κατέληξε στην καταδίκη τους εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων όσον αφορά τα «ισχνά στοιχεία» που έλαβαν υπόψη τους οι δικαστές.

Όσο το Εφετείο της υπόθεσης είναι σε εξέλιξη, δημιουργήθηκε ένα ταινιάκι-υπενθύμιση του παραλογισμού σε βάρος της Ηριάννας από φίλες και φίλους της:

Χθες μάλιστα κυκλοφόρησε ένα βίντεο από την «Κατιούσα» στο οποίο γνωστοί καλλιτέχνες στέλνουν μήνυμα αλληλεγγύης και δικαιοσύνης και ζητώντας την άμεση απελευθέρωση της Ηριάννας.

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook