Ρυθμίσεις για την ενίσχυση της ρευστότητας στους Δήμους ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων Κωνσταντίνος Βαρθαλίτης, από το βήμα της έκτακτης γενικής συνέλευσης της ΚΕΔΕ, που πραγματοποιείται σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Ο κ. Βαρθαλίτης ανέφερε ότι στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης περιέχεται ρύθμιση που προβλέπει την αναχρηματοδότηση των δανείων των Δήμων, με αποτέλεσμα την ενίσχυση της ρευστότητάς τους κατά 50 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Ο ίδιος ανακοίνωσε την επιχορήγηση από το Ταμείο, δύο δράσεων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση: α) κάλυψη του κόστους υλικών για έργα που υλοποιούν οι ΟΤΑ μέσω του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας, β) επιχορήγηση μελετών μικρών Δήμων.

Σε λίγες μέρες, είπε, θα είναι διαθέσιμο σχετικό ολοκληρωμένο πρόγραμμα για τον οδοφωτισμό, που έγινε σε συνεργασία με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ). Στόχος, πρόσθεσε, είναι να ενταχθούν στην εν λόγω δράση ακόμα και Δήμοι με δανειακή επιβάρυνση που υπερβαίνει το 60%.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, προανήγγειλε κινητοποιήσεις το Σεπτέμβριο, σε περίπτωση που δεν γίνουν αποδεκτά τα αιτήματα της Αυτοδιοίκησης, διευκρινίζοντας ότι αυτές δεν θα στραφούν σε βάρος των πολιτών. Ο κ. Πατούλης χαρακτήρισε «οριακή» τη σημερινή κατάσταση για τη λειτουργία των Δήμων, σημειώνοντας ότι ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης «πληρώνει την αδράνεια των προηγούμενων χρόνων».

Αναφερόμενος στα αιτήματα των Δήμων, ζήτησε την αλλαγή του Καλλικράτη και την προώθηση ενός νέου μοντέλου οργάνωσης της χώρας, όπου στα θέματα δημόσιας πολιτικής θα δίνεται προτεραιότητα στο τοπικό επίπεδο.

Επίσης, την άμεση ψήφιση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών, με ενσωματωμένες τις παρατηρήσεις που θα διατυπώσει η ΚΕΔΕ, όπως, μεταξύ άλλων, τη θέσπιση θέσης γενικού γραμματέα σε κάθε Δήμο, την εξομοίωση της αμοιβής των δημάρχων με αυτή του γενικού γραμματέα υπουργείου, την εφαρμογή του θεσμού του ελεγκτή νομιμότητας και την κατάργηση των άλλων ελεγκτικών μηχανισμών, την καταβολή αντιμισθίας σε όλους τους αντιδημάρχους και αποζημίωσης στους δημοτικούς συμβούλους για τις παραστάσεις τους στις συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος Κώστας Αγοραστός, στον χαιρετισμό του, χαρακτήρισε ιστορική στιγμή για την Αυτοδιοίκηση τις αλλαγές στον Καλλικράτη, συμπληρώνοντας ότι οι αλλαγές αυτές δεν πρέπει να είναι ένα όραμα στα χαρτιά, αλλά να λειτουργήσει στην πράξη. Εξέφρασε την αντίθεσή του στην αύξηση του αριθμού των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, που προβλέπει το πολυνομοσχέδιο, σημειώνοντας ότι αντίθετα θα πρέπει να καταργηθούν.

Ο κ. Αγοραστός επιτέθηκε λεκτικά, σε έντονο ύφος, στον παρευρισκόμενο διευθύνοντα σύμβουλο της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) Θεόδωρο Γκοτσόπουλο, καθώς σε πρόσφατες δηλώσεις του ανέφερε ότι η πρόσκληση της ΕΕΤΑΑ προς τους γονείς, για τη φιλοξενία παιδιών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, θα καθυστερήσει για λίγες ημέρες, λόγω διαχειριστικών δυσκολιών σε περιφέρειες.

Απαντώντας ο κ. Γκοτσόπουλους, τόνισε ότι το πρόγραμμα (σ.σ. εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής), πρέπει να προχωρήσει γρήγορα και πως ο ίδιος δεν εννοούσε ότι οι Περιφέρειες σκόπιμα το καθυστερούν.ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας