Σε προχωρημένο στάδιο η έρευνα για τις φονικές πυρκαγιές – Από Σεπτέμβριο η κλήση υπόπτων

  • Το πρώτο μέρος της εισαγγελικής έρευνας ολοκληρώθηκε
  • Οι εισαγγελείς κατάφεραν μέσα σε δύο εβδομάδες να εξετάσουν 30 πρόσωπα, που προέρχονται από τους εμπλεκόμενους φορείς
  • Ξεκινούν οι καταθέσεις των συγγενών των θυμάτων
  • Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την άσκηση διώξεων

Με ταχείς ρυθμούς συνεχίζεται η εισαγγελική έρευνα για τις φονικές πυρκαγιές που έπληξαν την Ανατολική Αττική και είχαν ως αποτελέσμα των θάνατο 94 ανθρώπων.

Το πρώτο μέρος της εισαγγελικής έρευνας ολοκληρώθηκε με τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλίας Ζαγοραίος, ο οποίος διενεργεί την προκαταρκτική εξέταση μαζί με τη συνάδελφό του, εισαγγελέα πρωτοδικών Βαρβάρα Γνεσούλη, κατάφεραν μέσα σε δύο εβδομάδες να εξετάσουν 30 πρόσωπα, που προέρχονται από τους εμπλεκόμενους φορείς (Δήμους, Περιφέρεια, Πυροσβεστική, ΕΛΑΣ, Τροχαία, Λιμενικό).

Το επόμενο βήμα στη διαδικασία αφορά στις καταθέσεις των συγγενών των θυμάτων, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός δύο εβδομάδων.

Άλλωστε την προηγούμενη εβδομάδα η λίστα με τα ονόματα των νεκρών έφτασε στα χέρια της Εισαγγελίας 

Οι συγγενείς θα καλούνται και θα εξετάζονται στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα προκειμένου να καταθέτουν όσα στοιχεία έχουν στη διάθεσή τους.

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την άσκηση διώξεων

Η εισαγγελική έρευνα, αναμένεται να περάσει, σύμφωνα με πληροφορίες, σε ένα άλλο στάδιο στα τέλη Αυγούστου, με τους δυο εισαγγελικούς λειτουργούς που τη χειρίζονται να καλούν ως υπόπτους τέλεσης αξιόποινων πράξεων, κρατικούς αξιωματούχους και στελέχη των υπηρεσιών που ενεπλάκησαν στο επιχειρησιακό σχέδιο αντιμετώπισης της πυρκαγιάς.

Αυτά τα πρόσωπα που κλήθηκαν ως μάρτυρες κατά την προκαταρκτική διαδικασία, εφόσον υπάρχουν σε βάρος τους ενδείξεις αξιόποινων πράξεων, αναμένεται να περάσουν εκ νέου το κατώφλι του εισαγγελέα.

Σε αυτή την περίπτωση μάλιστα, οι καταθέσεις τους θα τεθούν στο αρχείο, δεν θα ληφθούν υπόψη εφόσον τις έδωσαν με άλλη ιδιότητα, ενώ θα τους ζητηθούν έγγραφες εξηγήσεις αφού πλέον θα θεωρούνται ύποπτοι διάπραξης αδικήματος.

Την ίδια στιγμή σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής της Κυριακής» από μαρτυρίες προκύπτει πως η ηγεσία της Πυροσβεστικής ενημερώθηκε εγκαίρως για την επικινδυνότητα της πυρκαγιάς και για το ότι κατευθυνόταν ανεξέλεγκτη προς το Νέο Βουτζά, αλλά δεν έστειλε τον απαιτούμενο αριθμό δυνάμεων για την ανακόψει.

Στους 94 οι νεκροί από τις φονικές πυρκαγιές

Στους 94 ανέρχονται πλέον οι νεκροί από τις φονικές πυρκαγιές που έπληξαν το Μάτι στις 23 Ιουλίου, καθώς τα ξημερώματα του Σαββάτου κατέληξε 57χρονη εγκαυματίας.

Ειδικότερα, η κατάσταση, όπως αποτυπώνεται από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας, έχει ως εξής: ο αριθμός των ταυτοποιημένων νεκρών ανέρχεται στους 81 και υπάρχουν δύο μη αναγνωρίσιμες σοροί, με διαθέσιμο DNA, οι οποίες δεν έχουν αναζητηθεί από συγγενικά πρόσωπα, αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της πυροσβεστικής.

Νοσηλευόμενα στα νοσοκομεία της Αττικής, έχουν καταλήξει μέχρι στιγμής έντεκα άτομα.

Τέλος, αυτή τη στιγμή, 31 εγκαυματίες νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Αττικής, εκ των οποίων οι 5 διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ (συνολικά στις ΜΕΘ νοσηλεύονται 8). Ένα παιδί εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» σε καλή κατάσταση.


Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook