Εξοργιστικοί διάλογοι τη βραδιά της τραγωδίας στο Μάτι – «Η Πυροσβεστική δεν είναι ταξί»
  • Απίστευτες ατάκες και διάλογοι κατά τη διάρκεια της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι
  • Οι χειριστές του 199 και οι αντιδράσεις τους προκάλεσαν αίσθηση ακόμα και στους εισαγγελικούς λειτουργούς, που υπογράμμισαν τους διαλόγους τους
  • Πολίτες παρακαλούσαν για βοήθεια, με τους τηλεφωνητές να απαντούν από αδιάφορα έως προσβλητικά
  • «Έρχονται κυρία μου, το κέρατό μου»

«Πρέπει να θεωρηθεί ευτύχημα το γεγονός ότι δεν δόθηκε εντολή –λόγω της ταχύτητας της πυρκαγιάς- να εμπλακούν πυροσβέστες με τα οχήματα τους στο Μάτι». Η αναφορά αυτή υψηλόβαθμου αξιωματικού της Πυροσβεστικής στη διάρκεια της δικαστικής έρευνας, σύμφωνα με την εισαγγελική διάταξη καταδεικνύει ότι οι πυροσβεστικές δυνάμεις έφτασαν στο Μάτι όταν η φωτιά είχε σβήσει από μόνη της… στη θάλασσα.

Η εισαγγελική διάταξη με την συνεκτίμηση εκατοντάδων καταθέσεων καταγραφών Πυροσβεστικής, ΕΛ.ΑΣ. κλπ είναι καταπέλτης για τα μοιραία λάθη που έγιναν. Έτσι προσδιορίζεται η καθυστέρηση στον περιορισμό της φωτιάς στη πρώτη φάση της στην Καλλιτεχνούπολη, η έλλειψη εναέριων μέσων και το γεγονός ότι το Συντονιστικό Κέντρο παρουσίασε αλλοιωμένες καταγραφές της κίνησης των πυροσβεστικών οχημάτων.

Ακόμη καταγράφεται η σύγχυση στα τηλεφωνικά και επιχειρησιακά κέντρα. Την ώρα που η φωτιά έκαιγε την περιοχή του Ν. Βουτζά υπήρχαν διαβεβαιώσεις σε έντρομους κατοίκους που τηλεφωνούσαν ότι στην εν λόγω περιοχή δεν υπάρχει καμιά πυρκαγιά. Επιπλέον φαίνεται να μπέρδευαν τον καπνό από την φωτιά στην Κινέττα με εκείνη στο Νταού.

Παράλληλα, υπήρχε τρομακτική σύγχυση σε σχέση με τα εναέρια μέσα. Μάλιστα καταγράφεται διάλογος όπου ο αξιωματικός υπηρεσίας κι ένας άλλος με τον κωδικό «Ερμής» συζητούσαν ότι «δεν ξέρουν ποιος διαχειρίζεται τα εναέρια μέσα κι ότι όταν τηλεφωνούν δεν απαντούσε κανείς».

Σύμφωνα με το vima.gr, διαπιστώθηκε έλλειψη τηλεφωνητών στο επιχειρησιακό κέντρο της Πυροσβεστικής όπου φέρεται – σύμφωνα με τον δικαστικό λειτουργό – να υπήρξαν και περιπτώσεις απρεπούς συμπεριφοράς σε πολίτες, ενώ η πύρινη λαίλαπα σκορπούσε τον θάνατο.

Ανάμεσα στα άλλα ανέφεραν στους πολίτες ότι «15-20 πυροσβεστικά οχήματα έχουμε δεν θα γεννήσουμε τώρα κι άλλα», ενώ σε έκκληση πολίτη ότι κινδυνεύει και ζητούσε βοήθεια της Πυροσβεστικής η απάντηση ήταν «η Πυροσβεστική δεν είναι ταξί να το παραγγείλουμε».

Πρωτοφανής είναι ακόμη ο διάλογος μεταξύ τηλεφωνικού κέντρου κι αξιωματικού της Πυροσβεστικής για την φωτιά στην Κινέττα όπου ανάμεσα στα άλλα αναφέρεται «τώρα να καούν για να βάλουν μυαλό ρε φίλε. Ναι μπορεί να έχουμε πενήντα νεκρούς για πλάκα, για τον κάθε βλάκα τώρα. Τα όρνια να μείνουν εκεί…».

Ενδεικτική της κωμικοτραγικής κατάστασης που επικρατούσε ήταν κι η συζήτηση αξιωματικών της Πυροσβεστικής που μέσω τηλεφωνικού κέντρου έλεγαν «να σε ρωτήσω κάτι, η Νέα Μάκρη η φωτιά της Νέας Μάκρης είναι η φωτιά στο Νταού;» Για να λάβουν την απάντηση «δεν ξέρω η φωτιά της Νέας Μάκρης είναι η φωτιά της Νέας Μάκρης».

«Έρχονται κυρία μου, το κέρατό μου»

«Έρχονται κυρία μου, έρχονται, το κέρατο μου, έρχονται», «αυτό σας λέω κυρία μου ό,τι μπορούσε κάνουμε δέκα πέντε αυτοκίνητα, είκοσι έρχονται, μακάρι να γεννήσουμε και άλλα», «δεν κατάλαβα το ύφος σας κύριε….όχι, όχι τι είστε εσείς τι δεν καταλάβατε πολίτης είμαι έχετε υποχρέωση, τι είστε μαγαζί σας είναι η Πυροσβεστική, δεν το κατάλαβα; ….και εγώ δεν το κατάλαβα», «εντάξει δεν είναι ταξί να το παραγγείλουμε κινδυνεύει κάποιος, μπορεί να κινδυνεύει κάποιος άνθρωπος θα το δούμε έτσι; Θα ρθει», είναι μερικές ακόμη από τις απαντήσεις που έδωσαν, σύμφωνα με το ethnos.gr.

Χαρακτηριστικός είναι και ο διάλογος με την άμεση δράση: «Θέλω τροχαία στα φανάρια στη διασταύρωση στη Ραφήνα….στη Ραφήνα έχω φωτιές από εκεί πέρα….τι είναι αυτό στο Ν. Βουτζά, χεστήκαμε. Ο παππούς θα πεθάνει εκεί μέσα, μαλ… είναι να πεθάνει ο παππούς….θέλω τροχαία στη διασταύρωση για Ραφήνα». Σε άλλη στιγμή, μια οικογένεια καλεί, όταν φλέγεται η αυλή της και το αυτοκίνητο έχει καεί: «Γύρω γύρω τώρα καίγονται όλα, έχουν καεί όλα εμείς είμαστε μέσα, έχει πολύ καπνό… χάλασε το αυτοκίνητο μας, κάηκε, τί λέτε τώρα;…» και ο χειριστής – τηλεφωνητής απάντησε: «σιγά σιγά προς την παραλία δεν μπορείτε να πάτε; Έχετε αυτοκίνητο;».
Και η γυναίκα του απαντά: «όχι ρε παιδιά αφού έχω μωρό 13 μηνών και πόσο θα αναπνεύσει λίγο, δεν ξέρω κάντε κάτι». Σύμφωνα με τη διάταξη, ο χειριστής – τηλεφωνητής δύο λεπτά αργότερα διαβιβάζει το συμβάν στο ΚΕΠΠ αναφέροντας του: «ο Δήμος δεν μπορεί να βάλει ένα αυτοκίνητο για να βοηθήσει, τα δικά μας σβήνουν» και το ΚΕΠΠ απαντά: «ναι παιδιά όμως δεν γίνεται όλοι εσείς να παίρνετε μόνο το δικό μου τηλέφωνο, έχει και δίπλα τρία τέσσερα εδώ πέρα» και συνεχίζοντας αναφέρει: «αυτή η κυρία δεν γίνεται να πάρει τηλέφωνο το 100 να πάει ένα περιπολικό; Αυτά που είπε σε εσένα δεν μπορούσε να τα πει στο 100;».

Στις 18:57 μ.μ. πολίτης από το Μάτι επικοινωνεί με το 199 ενημερώνοντας τους για τον κίνδυνο που αντιμετώπιζαν τρεις γυναίκες καθώς έξω από το σπίτι τους καίγονταν δέντρα. Ο πολίτης ζήτησε βοήθεια για τη διάσωση και μεταφορά των γυναικών σε ασφαλή περιοχή και ο τηλεφωνητής του απάντησε: «Ντάξει πάρα πολλά περιστατικά όμως που είναι έτσι αντίστοιχα με τα δικά σας και κατασκηνώσεις προσπαθούμε να εκκενώσουμε και γίνεται χαμός» και «να σας πω, πάρτε και το 100 την αστυνομία αν μπορούν να κάνουν και αυτοί μεταφορά».

Πληροφορίες: tovima.gr, ethnos.gr

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook