«Στοπ» για ένα χρόνο στις οικοδομικές άδειες για κτήρια πάνω από 17,5 μέτρα στην Ακρόπολη
  • Υπεγράφη η απόφαση που απαγορεύει τα κτήρια πάνω από 17,5 μέτρα στις περιοχές Κουκάκι- Μακρυγιάννη
  • Θα έχει ισχύ για έναν χρόνο
  • Σχεδιάζονταν να χτιστούν κτήρια ύψους έως και 33 μέτρων που θα έκρυβαν την Ακρόπολη

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης υπέγραψε την απόφαση για την αναστολή νέων οικοδομικών αδειών στα νότια της Ακρόπολης, στις περιοχές Μακρυγιάννη – Κουκάκι. Η απόφαση θα έχει ισχύ για έναν  χρόνο και βάζει «στοπ» σε σχέδια ανέγερσης κτηρίων που θα έφταναν σε ύψος τα 33 μέτρα, με αποτέλεσμα να κρύβουν την Ακρόπολη.

Η συγκεκριμένη απόφαση απαγορεύει την ανέγερση νέων κτηρίων με ύψος που υπερβαίνει τα 17,5 μέτρα, καθώς και προσθηκών καθ’ ύψος σε υφιστάμενα κτήρια, όταν το ύψος τους υπερβαίνει τα 17,5 μέτρα.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της αναστολής, στη συγκεκριμένη περιοχή (Μακρυγιάννη – Κουκάκι), δεν εφαρμόζεται κάθε γενική ή ειδική διάταξη που επιτρέπει οποιαδήποτε κατασκευή άνω του ύψους των 17,5 μέτρων. Η ισχύς της απόφασης αρχίζει από τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

«Εξαφανίζουν» την Ακρόπολη τα 10οροφα κτίρια

Η Γενική Διεύθυνση Πολεοδομίας (της Γενικής Γραμματείας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος) του ΥΠΕΝ, σε συνεργασία με συναρμόδιους φορείς και Υπουργεία, έχουν συστήσει ομάδα εργασίας για την επανεξέταση των όρων δόμησης στην περιοχή, ώστε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα περιορισμού της οπτικής επαφής με την Ακρόπολη. Στη βάση αυτή θα γίνουν όποιες παρεμβάσεις κριθούν αναγκαίες στο θεσμικό πλαίσιο, όπως αυτό έχει προκύψει μετά τις μεταβολές του 2012.

Όλα ξεκίνησαν όταν αποκαλύφθηκε ότι σχεδιαζόταν η ανέγερση κτιρίων με ύψος που φτάνει ως και τα 33 μέτρα! Σημειώνεται ότι έως τώρα τα περισσότερα κτήρια στην περιοχή «σταματούν» στους έξι ορόφους. Όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι υπάρχει κίνδυνος να «χαθεί»  από τα μάτια των Αθηναίων και όσων μένουν στην περιοχή, η Ακρόπολη.

Ένας συνδυασμός υψηλού συντελεστή δόμησης με το Νέο Οικοδομικό Κανονισμό που πριμοδοτεί τα «πράσινα δώματα» ήδη έχουν οδηγήσει σε ένα κτίριο 2.700 τετραγωνικών, δέκα ορόφων με ύψος 33 μέτρων στην οδό Φαλήρου, αλλά και στην έγκριση ανέγερσης ακόμη ενός 10οροφου στην οδό Μισαραλιώτου.

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook