Στον Σαρωνικό για μετρήσεις το ωκεανογραφικό του ΕΛΚΕΘΕ – «Καλύτερη εικόνα στις παραλίες»

  • Το ερευνητικό σκάφος θα ακολουθήσει ένα ακριβές πλέγμα σταθμών για να διαπιστωθεί πια είναι η κατάσταση του βυθού σήμερα
  • Δεν ανιχνεύθηκαν υδρογονάνθρακες και ορυκτέλαια στις παραλίες του Δήμου Σαρωνικού
  • Έχουν απαντληθεί τα 2/3 από το «Αγιά Ζώνη ΙΙ»

Για τα ανοιχτά του Σαρωνικού σαλπάρει σήμερα, Πέμπτη, το επιστημονικό ωκεανογραφικό σκάφος του ΕΛΚΕΘΕ προκείμενου να προβεί σε μια σειρά μετρήσεων ώστε να διαπιστωθεί το επίπεδο της στον κόλπο.

Σύμφωνα με την EΡΤ1, το ερευνητικό σκάφος θα ακολουθήσει ένα ακριβές πλέγμα σταθμών για να διαπιστωθεί πια είναι η κατάσταση του βυθού σήμερα και κατά πόσο έχει επηρεαστεί η βιοποικιλότητα του από την πρόσφατη ρύπανση.

Οι ερευνητές θα εργασθούν νυχθημερόν προκειμένου να συλλέξουν τα απαραίτητα δείγματα στη διάρκεια της μιάμισης ημέρας που θα διαρκέσει το ταξίδι του «Αιγαίου» από την Σαλαμίνα ως την Ανάβυσσο και στα νησάκια φλέβες απέναντι από την Γλυφάδα. Το πλοίο αυτή τη φορά θα προσεγγίσει την ισοβαθή ζώνη σε απόσταση 40 με 20 μέτρων.

Δεν ανιχνεύθηκαν υδρογονάνθρακες στις παραλίες του Δήμου Σαρωνικού

Μηδενικές τιμές ανίχνευσης υδρογονανθράκων και ορυκτέλαιων παρουσιάζει η πρώτη ανάλυση των υδάτων από τις παραλίες Αγίου Νικολάου Λαγονησίου, κεντρική Σαρωνίδας, κόλπου Αλυκών Αναβύσσου και Θυμαρίου Παλαιάς Φώκαιας, του δήμου Σαρωνικού.

Τα επίσημα αυτά στοιχεία προέρχονται από τις αναλύσεις των δειγμάτων που πραγματοποίησαν τα πιστοποιημένα από το Εθνικό Συμβούλιο Διαπίστευσης «Αναλυτικά Εργαστήρια Αθηνών ΑΕ», με πρωτοβουλία της δημοτικής Αρχής.

Παρά το γεγονός ότι οι παραλίες του Δήμου Σαρωνικού δεν κρίθηκαν ακατάλληλες για κολύμβηση, βάσει της σχετικής Υπουργικής Απόφασης, η δημοτική αρχή βεβαιώνει ότι θα «βρίσκεται σε ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο και θα ενημερώνει για κάθε εξέλιξη, πάντα με γνώμονα την προστασία της ακτογραμμής του Δήμου μας και της δημόσιας Υγείας».

Έχουν απαντληθεί τα 2/3 από το «Αγιά Ζώνη ΙΙ»

Η διαδικασία απάντλησης πετρελαιοειδών από τις δεξαμενές του «Αγία Ζώνη ΙΙ» έχει προχωρήσει αρκετά, ήδη έχουν απαντληθεί πάνω από τα 2/3 (1533 κυβικά) και το ζητούμενο είναι τι γίνεται στις παραλίες, όπου η εικόνα σήμερα από την ενημέρωση που έχουμε από τον συντονιστή είναι αρκετά βελτιωμένη, δήλωσε ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm».

Ο κ. Σαντορινιός γνωστοποίησε ότι πιθανόν και εντός της ημέρας θα έχει έλθει νέο δεξαμενόπλοιο, καθώς συνεχίζεται η διαδικασία της απάντλησης, ενώ σε ό,τι αφορά το δεξαμενόπλοιο «Lassea», που μέχρι την περασμένη Τρίτη έκανε απάντληση διευκρίνισε: «Βρέθηκε όντως με κάποια ποσότητα λαθραίων καυσίμων και -ακριβώς αυτό δείχνει ότι εμείς δεν εξαρτόμαστε από κανέναν, δεν εξαρτόμαστε ούτε καν από σκοπιμότητες- μόλις ανακαλύψαμε ότι υπάρχει αυτό, διατάξαμε να προχωρήσει η διαδικασία, γιατί όλα τα φέρνουμε στο φως».

Ο υφυπουργός διαβεβαίωσε πως «το υπουργείο κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ούτως ώστε να διασφαλιστεί ότι όσοι -με αποδεικτικά- έχουν πληγεί θα μπορέσουν να αποζημιωθούν», εξηγώντας πως ένας τρόπος απόδειξης των απωλειών για τις επιχειρήσεις και επαγγελματίες που επλήγησαν (αλιείς, επιχειρηματίες εστίασης, ξενοδόχοι κ.λπ.) είναι η σύγκριση του τρέχοντος κύκλου εργασιών με τον αντίστοιχο περσινό. «Πρόθεση είναι να αποζημιωθούν. Αυτό θα γίνει μέσα από τη διαδικασία των διεθνών αποζημιώσεων από την ασφαλιστική εταιρεία και άλλα διεθνή κεφάλαια, που υπάρχουν για τέτοιες περιπτώσεις», σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά την κριτική που ασκεί στην κυβέρνηση η ΝΔ, ζητώντας την παραίτηση του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, ο κ. Σαντορινιός σχολίασε: «Αν κάτσουμε και μετρήσουμε πόσες παραιτήσεις υπουργών ζήτησε η ΝΔ -και ο κ. Κικίλιας προσωπικά- νομίζω ότι θα έπρεπε περίπου το μισό υπουργικό συμβούλιο να παραιτηθεί. Δεν πρόκειται να τους κάνουμε τη χάρη. Την απόδοση ευθυνών θα την κάνει η κοινωνία πρώτιστα και ο πρωθυπουργός, όταν θα πρέπει να την κάνει».

Κάνοντας μία αποτίμηση της διαχείρισης της κατάστασης από την κυβέρνηση ο υφυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι «δεν υπήρξε καθυστέρηση στην αντίδραση» και εξήγησε: «Όταν παίρνεις σήμα 2.31 -όχι από το πλοίο, αλλά από άλλο σκάφος, το οποίο βρίσκεται κοντά- και 2.35 στέλνεις δύο περιπολικά να πάνε στο σημείο και ουσιαστικά 16 λεπτά μετά, κηρύσσεις την έναρξη εθνικού σχεδίου απορρύπανσης και έχει συνέχεια σκάφη και ρυμουλκά, που βρίσκονται εκεί, νομίζω ότι στην αρχική αντίδραση δεν έχεις κάνει λάθος. Όταν βυθίστηκε στις 4 η ώρα το πλοίο, στις 6 η ώρα ξεκίνησε η πόντιση του φράγματος, καθώς δεν μπορείς να ποντίσεις φράγμα ή να κάνεις οποιαδήποτε άλλη ενέργεια, μέχρι να βυθιστεί ολοκληρωτικά το πλοίο. Από εκεί και πέρα μπαίνουν απορρυπαντικά σκάφη -και του λιμενικού σώματος και των ιδιωτών- και αυτά διαρκώς κλιμακώνονται. Η κηλίδα πηγαίνει στη Σαλαμίνα, όπου υπάρχουν λιμανάκια. Στα λιμανάκια ένα μεγάλο σκάφος, όπως αυτό του EMSA, δεν μπορεί να επιχειρήσει. Και για πρώτη φορά βλέπουμε την κηλίδα να έρχεται την Τρίτη το μεσημέρι. Την Τρίτη το βράδυ καλούμε το σκάφος του EMSA, αφού προηγουμένως από τη Δευτέρα γνωρίζαμε ότι βρισκόταν σε αποστολή. Το πλησιέστερο σκάφος βρισκόταν στη Μάλτα. Με την ταχύτητα των 10 κόμβων ένα σκάφος θα κάνει 3 μέρες να έλθει, άρα και την Κυριακή να το είχαμε καλέσει δε θα ερχόταν πριν την Τετάρτη. Την Τετάρτη το πρωί ξεκίνησε να επιχειρεί το σκάφος του EMSA».

Ο κ. Σαντορινιός επισήμανε ότι «υπάρχει μία διελκυστίνδα της άμεσης αντίδρασης και της πιστής εφαρμογής ενός σχεδίου που έχει γραφτεί πριν από 15 χρόνια», προσθέτοντας ότι για τον λόγο αυτό σε ένα μεγάλο κομμάτι των ενεργειών που προβλέπονται στο εθνικό σχέδιο για τη διαχείριση τέτοιων περιστατικών «επιλέξαμε να κάνουμε τις ενέργειες πρώτα τηλεφωνικά και μετά γραφειοκρατικά». «Τα χαρτιά μένουν αλλά το ζητούμενο είναι να μπορέσεις να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα γρήγορα. Είναι σημαντικό ότι σε αυτό το ναυάγιο ουσιαστικά δοκιμάσαμε το σύνολο του σχεδιασμού. Υπάρχουν ζητήματα, καθώς είναι ένα εθνικό σχέδιο, το οποίο είναι εξαιρετικά γραφειοκρατικό και πραγματικά να απλοποιηθεί και να γίνει πιο επιχειρησιακό», είπε.