Στο πρωτοδικείο η αγωγή Σαμαρά κατά της ΟΙΕΛΕ για την αντιγραφή του γιου του – Διεκδικεί 100.000 ευρώ

Ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου συζητήθηκε την Πέμπτη 14 Μαρτίου η αγωγή του πρώην πρωθυπουργού και πρώην προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά κατά του ΔΣ της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) και δημοσιογράφων, με την οποία διεκδικεί αποζημίωση ύψους 100.000 ευρώ για ηθική βλάβη λόγω συκοφαντικής δυσφήμισης από ανακοινώσεις και δημοσιεύματα, αναφορικά με την υπόθεση απόλυσης -το 2012- της εκλιπούσας πλέον εκπαιδευτικού, λίγες ημέρες μετά από περιστατικό επίπληξης που είχε κάνει στον γιο του ενάγοντα κατά τη διάρκεια εξετάσεων.

Η προσφυγή κατά της ΟΙΕΛΕ αφορά σε επιστολή του προέδρου της Ομοσπονδίας, Μιχάλη Κουρουτού, το 2018, σχετικά με το θέμα της συναδέλφου του, η οποία απεβίωσε το 2017, η απόλυση της οποίας ανακλήθηκε πρόσφατα από το υπουργείο Παιδείας.

Κατά την εκδίκαση της υπόθεσης η πλευρά του απόντος Αντώνη Σαμαρά δεν πρότεινε την εξέταση κάποιου μάρτυρα, ενώ από την πλευρά των εναγομένων εξετάστηκε συγγενής της εκπαιδευτικού, ο οποίος αναφέρθηκε σε άρθρο συνεργάτη τού ενάγοντα που η οικογένεια της εκπαιδευτικού θεώρησε προκλητικό: «Ως οικογένεια το θεωρήσαμε τυμβωρυχία, μας αναστάτωσε. Μιλήσαμε με την Ομοσπονδία για να αντιδράσουμε και έτσι εστάλη η (σ.σ. επίδικη) απαντητική επιστολή. Αργότερα ήρθε και ακόμα μία επιστολή από τον κ. Σαμαρά, όπου αναγράφονταν οι ίδιοι ψευδείς χαρακτηρισμοί, με αποτέλεσμα να αναγκαστούμε να στείλουμε εξώδικο για να μην αναφέρεται στο όνομά της». Σύμφωνα με τον μάρτυρα, στόχος της επιστολής του προέδρου της ΟΙΕΛΕ ήταν να υπερασπιστεί τη μνήμη της αποθανούσας η οποία «ουδέποτε χρησιμοποιούσε το όνομα του παιδιού επειδή ήταν ανήλικος και ήθελε να τον προστατεύσει».

Η πλευρά Σαμαρά αναφέρθηκε σε προηγούμενη δικαστική απόφαση που δικαιώνει τον πρώην πρωθυπουργό, ενώ επικαλέστηκε συνέντευξη της Φώφης Μπουλούτα το 2013, στην οποία σημειώνει πως η απόλυσή της δεν είχε σχέση με την οικογένεια του παιδιού, αλλά με τη νέα διεύθυνση του ιδιωτικού σχολείου που ήθελε «να δείξει τα διαπιστευτήριά της».

Τι κατέθεσε η πλευρά της ΟΙΕΛΕ

Στην ακροαματική διαδικασία κατατέθηκαν από τους νομικούς συμβούλους στοιχεία που ανατρέπουν πλήρως την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμισης. Όπως αναφέρει η ΟΙΕΛΕ, «επισημάναμε πως η οικογένεια της Φώφης Μπουλούτα μπορούσε να εφεσιβάλλει (και θα το έπραττε) τη δήθεν τελεσίδικη δικαστική απόφαση που επικαλείται η πλευρά Σαμαρά μόλις δύο ημέρες μετά την έκδοση του προκλητικού άρθρου Μουρούτη, συνεργάτη του πρώην Πρωθυπουργού, που προκάλεσε την ανοιχτή επιστολή του Προέδρου της ΟΙΕΛΕ. Επομένως, δεν είχε καμιά δυνατότητα πλέον χρονικά (μήπως γι’ αυτό το άρθρο εκδόθηκε στη λήξη της προθεσμίας;) να αμφισβητήσει νομικά την απόφαση.

Ο μόνος δρόμος πια της οικογένειας Μπουλούτα και της ΟΙΕΛΕ ήταν η προσφυγή σε διοικητικά μέτρα για τη δικαίωση της μνήμης της και την αποκατάσταση της πραγματικότητας. Ακολούθησαν η αίτηση θεραπείας της οικογένειας Μπουλούτα των δύο προκλητικών αποφάσεων του ΚΥΣΔΕ το 2013 που, κατά παραβίαση της νομοθεσίας, αρνήθηκαν να εξετάσουν την καταχρηστικότητα της απόλυσης της Φώφης Μπουλούτα και το αίτημα της ΟΙΕΛΕ για το άνοιγμα του φακέλου της εκπαιδευτικού.

‘Ένα από τα πλέον κρίσιμα στοιχεία που ανεδείχθη κατά την ακροαματική διαδικασία ήταν η κατάρριψη του μύθου περί δήθεν ανεπάρκειας της Φώφης Μπουλούτα και της απόλυσής της γι’ αυτό το λόγο που μέχρι σήμερα αναδείκνυε η πλευρά Σαμαρά και το άρθρο Μουρούτη. Αποδείχθηκε από τις εύστοχες ερωτήσεις της Προέδρου, από τις απαντήσεις των μαρτύρων και από τα προσκομισθέντα στοιχεία ότι δεν υπήρχε κανένα στοιχείο που να παρουσιάζει την ανεπάρκεια, ή προβλήματα απόδοσης της εκπαιδευτικού. Αντιθέτως, αποδείχθηκε περίτρανα ότι η καταγγελία σύμβασης έγινε αναιτιωδώς, χωρίς κανένα απολύτως στοιχείο και ότι οι έγγραφες αξιολογήσεις που υπάρχουν είναι θετικές. Επίσης, αναδείχθηκε το πλούσιο εκπαιδευτικό της έργο και παρουσιάστηκαν στοιχεία για διεθνώς βραβευμένο πρόγραμμα στα οποία συμμετείχε».

Οι δύο μάρτυρες που κάλεσε η ΟΙΕΛΕ ανέδειξαν τόσο ότι η επιστολή του Προέδρου της είχε ως μοναδικό στόχο την προστασία της μνήμης της Φώφης Μπουλούτα κι όχι τη συκοφάντηση κάποιου προσώπου όσο και ότι η απόλυσή της ήταν άδικη και εκδικητική. Ο κ. Τ. Σπυρόπουλος τόνισε ότι η οικογένεια Μπουλούτα πληροφορήθηκε με κατάπληξη και οργή για το δημοσίευμα Μουρούτη, το χαρακτήρισε «προσβολή» στη μνήμη της Φώφης και αποκάλυψε ότι ζήτησε την παρέμβαση της Ομοσπονδίας, ώστε δημόσια να υπερασπιστεί την τιμή της και την αλήθεια. Ο κ. Οδ. Ντριβαλάς υπογράμμισε ότι αποτελεί καταστατική υποχρέωση των εργατικών οργανώσεων η υπεράσπιση των μελών τους, ειδικά σε τέτοιας βαρύτητας υποθέσεις, και ότι η επιστολή του Προέδρου της ΟΙΕΛΕ ήταν ήπια σε σχέση με το ζήτημα. Τέλος, χαρακτήρισε «ηρωίδα» την Φώφη Μπουλούτα που με τον αγώνα της αντιτάχθηκε στην άδικη και εκδικητική της απόλυση».

Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί τους επόμενους μήνες, ενώ εκκρεμεί η εκδίκαση αγωγής της ΟΙΕΛΕ κατά του πρώην πρωθυπουργού, που, σύμφωνα με την Ομοσπονδία, κατατέθηκε πριν την προσφυγή του κ. Σαμαρά.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ, ΟΙΕΛΕ


Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook