Τους μετανάστες και πρόσφυγες στην πύλη Ε-1 στο λιμάνι του Πειραιά επισκέφθηκε την Τετάρτη η Βανέσα Ρεντγκρέιβ. Η πολυβραβευμένη Βρετανίδα ηθοποιός, γνωστή για την ακτιβιστική δράση της, συνομίλησε μαζί τους, ακούγοντας με προσοχή τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. 

Η Βρετανίδα ηθοποιός αγκάλιασε πολλά μικρά παιδιά και χαιρέτισε πολλές μητέρες, ενώ σε δηλώσεις της τόνισε ότι η είναι «ντροπή για την Ευρώπη και τους Ευρωπαίους που δεν δέχονται τους πρόσφυγες και πολλές χώρες να εξακολουθούν να έχουν κλειστά τα σύνορα».

Η κ. Ρεντγκρέιβ συγκινήθηκε ακούγοντας την ιστορία μίας εγκύου από το Αφγανιστάν για το μακρύ και δύσκολο ταξίδι της ως την Ελλάδα. Η γυναίκα νοσηλεύεται στην κλινική των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα».

Ç ÂñåôôáíÞ çèïðïéüò ÂáíÝóóá ÑåíôãêñÝéâ åðéóêÝðôåôáé ôïõò ðñüóöõãåò ðïõ äéáìÝíïõí óå óêçíÝò óôï ëéìÜíé ôïõ ÐåéñáéÜ, ÔåôÜñôç 30 Ìáñôßïõ 2016. Ðåñßðïõ 5800 ðñüóöõãåò êáé ìåôáíÜóôåò äéáìÝíïõí óå óêçíÝò êáé óôéò áßèïõóåò áíáìïíÞò åðéâáôþí óôï ëéìÜíé ôïõ ÐåéñáéÜ êÜôù áðü Üó÷çìåò óõíèÞêåò ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÏÑÅÓÔÇÓ ÐÁÍÁÃÉÙÔÏÕ

 

«Έχω περάσει πολύ χρόνο στη ζωή μου με τους πρόσφυγες», περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Όμως ποτέ δεν ονειρεύτηκα όταν ήμουν νέα ότι θα βλέπω ανθρώπινα όντα να αντιμετωπίζονται με τον τρόπο που αντιμετωπίζονται από πολεμικές δυνάμεις ή κυβερνήσεις που ρίχνουν βόμβες, χωρίς να σκέφτονται αυτούς που υποφέρουν. Αυτές οι συγκρούσεις και οι πόλεμοι καταστρέφουν τα σπίτια τους και το μέλλον τους», εξομολογείται.

Στην προσφυγική κρίση οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις «δεν συμπεριφέρονται στους πρόσφυγες ως ανθρώπους», υπογραμμίζει και εκφράζει χωρίς περιστροφές το κατηγορώ της στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις «γιατί θα έπρεπε να δώσουν στους πρόσφυγες κάποια χαρτιά που θα τους εξασφαλίζουν ένα ασφαλές και νόμιμο πέρασμα».

Μάλιστα, παρομοιάζει τη στάση τους με τη συμπεριφορά της βρετανικής κυβέρνησης τη δεκαετία του 1930 απέναντι στους Εβραίους πρόσφυγες. «Οι απλοί πολίτες έλεγαν ότι θέλουμε να βοηθήσουμε, να ανοίξουμε τα σπίτια μας για τους Εβραίους πρόσφυγες και η κυβέρνηση έλεγε ότι δεν μπορούμε».

Συχνά η σημερινή προσφυγική κρίση σχολιάζεται ως η χειρότερη κρίση μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο. Και η σπουδαία ηθοποιός και πολιτική ακτιβίστρια απαντά: «Ναι, και θυμάμαι τί έκαναν οι κυβερνήσεις πριν τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο και γι’ αυτό είχαμε Β’ Παγκόσμιο πόλεμο. Ήταν εξαιτίας των αποτυχιών και των εγκλημάτων των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Και πόσες χιλιάδες ή εκατομμύρια Εβραίοι πέθαναν γιατί η χώρα μας δεν τους έδινε βίζα για παράδειγμα».

Τη Βρετανίδα ηθοποιό συνόδευαν ο θεατρικός συγγραφέας Μάρτιν Σέρμαν και εκ μέρους των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» ο υπεύθυνος προγραμμάτων του ελληνικού τμήματος, Απόστολος Βεΐζης. Η κ. Ρεντγκρέιβ συμπράττει με τους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα», υποστηρίζοντας τη δράση τους.

Στο λιμάνι του Πειραιά βρέθηκαν επίσης ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς μαζί με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Διεθνούς Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Γιαν Φαμπρ, ο οποίος υπέγραψε τη διακήρυξη του Κοινωνικού Συμβουλίου για τους πρόσφυγες, που έχει στόχο να μη βρεθεί κανένας πρόσφυγας μόνος απέναντι στην κρίση, την πείνα και την έλλειψη στέγης.

 

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας