Νέος γύρος διαπραγματεύσεων στο Σκοπιανό: Συνάντηση Κοτζιά με Νίμιτς και Ντιμιτρόφ

  • Στο επίκεντρο των συναντήσεων το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ
  • Σήμερα η συνάντηση με Νίμιτς, το βράδυ της Δευτέρας ο κ. Κοτζιάς συνάντησε τον Ντιμιτρόφ

Συνάντηση με τον ειδικό διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς, έχει σήμερα, Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς από κοινού με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, Νικόλα Ντιμιτρόφ, στο πλαίσιο των τακτικών συναντήσεων τις οποίες έχει ήδη αναγγείλει, ως μέρος της διαπραγματευτικής διαδικασίας για το θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρας, ο κ. Νίμιτς.

Ο κ. Κοτζιάς, πριν από τη συνάντησή του με τον κ. Νίμιτς συναντήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στην αυστριακή πρωτεύουσα με τον ομόλογό του Ν. Ντιμιτρόφ.

Στη σημερινή σύσκεψη των δύο υπουργών Εξωτερικών, υπό τον κ. Νίμιτς, εξετάζονται τα επόμενα βήματα των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ όσον αφορά το ονοματολογικό.

Οι δύο υπουργοί θα συναντηθούν πιθανότατα και στη Σόφια την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή, όπου πραγματοποιείται το άτυπο συμβούλιο ΥΠΕΞ της Ε.Ε. Οι επαφές επιβεβαιώνουν την εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων, οι οποίες, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, θα πυκνώσουν τις επόμενες εβδομάδες.

Στην Άγκυρα ο Ζάεφ

Εν τω μεταξύ τη στήριξη της Τουρκίας στην προσπάθεια των Σκοπίων να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ ζήτησε, τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ κατά τη διήμερη επίσημη επίσκεψή του στην Άγκυρα.

Κατά τις επαφές που είχε με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, επιβεβαιώθηκε η στενή συνεργασία της ΠΓΔΜ με την Τουρκία. «Για το θέμα του ονόματος μιας χώρας, αποφασίζει η ίδια η χώρα. Το να ορίζουν άλλες χώρες σε αυτήν τη χώρα ποιο θα είναι το όνομα είναι ένα τεράστιο λάθος», δήλωσε ο κ. Γιλντιρίμ για την ονοματολογική διαφορά, προσθέτοντας ότι η Τουρκία επιθυμεί «να λυθεί το θέμα αυτό με την Ελλάδα με συζήτηση και με διαβουλεύσεις».

Ο κ. Ζάεφ δήλωσε (Anadolu) ότι «η Τουρκία είναι ένας από τους μεγαλύτερους φίλους μας», αφού νωρίτερα είχε περιγράψει την ονοματολογική διαφορά ως ένα ζήτημα που η Ελλάδα συντηρεί επί 25ετία «εις βάρος» της ΠΓΔΜ. Ο κ. Ζάεφ περιέγραψε την Τουρκία ως έναν από τους μεγαλύτερους δωρητές οπλικών συστημάτων στις ένοπλες δυνάμεις της ΠΓΔΜ.

Ο κ. Ζάεφ αναφέρθηκε, επίσης, κατά τις επαφές που είχε με επιχειρηματίες στην Άγκυρα, στο καθεστώς ειδικής φορολογικής μεταχείρισης που μπορεί να έχουν οι τουρκικές επιχειρήσεις στις ειδικές οικονομικές ζώνες της ΠΓΔΜ. Στο πλαίσιο των τουρκικών σχεδίων για την ΠΓΔΜ εντάσσεται η επένδυση 45 εκατ. ευρώ στα αεροδρόμια της γειτονικής χώρας, αλλά και σε άλλου τύπου υποδομές.