Το Β’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματική την αναδρομική, πριν από την 1η Ιανουαρίου 2005, φορολόγηση των αποθεματικών των τραπεζών.

Αναλυτικότερα, με το Ν. 3513/2006 επιβλήθηκε στις ελληνικές τράπεζες και στα υποκαταστήματα αλλοδαπών τραπεζών, φόρος εισοδήματος (με συντελεστές 10% ή 15%) επί των αποθεματικών τους, τα οποία εμφανίζονταν στον τελευταίο πριν από την 1.1.2006 ισολογισμό. Δηλαδή, με τον εν λόγω νόμο προβλεπόταν φορολόγηση των αποθεματικών τραπεζών που αποκτήθηκαν πριν από τη δημοσίευση του νόμου 3513/2006 οικονομικού έτους (πριν 1η Ιανουαρίου 2015).

Το ΣτΕ με την υπ’ αριθμ. 112/2016 απόφαση του Β’ Τμήματος έκρινε ότι «η διάταξη του άρθρου 8 του νόμου 3513/2006, καθ’ όσον η θεσπιζομένη με αυτήν φορολογική υποχρέωση εκτείνεται πέραν του προηγουμένου της επιβολής της έτους, καταλαμβάνοντας αποθεματικά που έχουν σχηματισθεί πριν από την 1.1.2006, αντίκειται στο άρθρο 78 παράγραφος 2 του Συντάγματος, και είναι, ως εκ τούτου, μη εφαρμοστέα».

Ακόμη, στη δικαστική απόφαση σημειώνεται η διάταξη του άρθρου 78 του Συντάγματος που αναφέρει: «Φόρος ή άλλο οποιοδήποτε οικονομικό βάρος δεν μπορεί να επιβληθεί με νόμο αναδρομικής ισχύος που εκτείνεται πέρα από το οικονομικό έτος το προηγούμενο εκείνου κατά το οποίο επιβλήθηκε».

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας