Αυθαίρετες και περιπτωσιολογικές κατασχέσεις εγγράφων προσώπων που επιχειρούσαν να διέλθουν τα σύνορα, με την πρόφαση ότι τα έγγραφα αυτά είναι πλαστά, και τελικά απαγόρευση διέλευσης από τα σύνορα καταγγέλλει για την ΠΓΔΜ το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ).

Τα περιστατικά αυτά διαπιστώνονται ήδη από τον Δεκέμβριο του 2015. Όπως περιγράφεται σε σχετική αναφορά του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, μέχρι τώρα έχουν κατασχεθεί από τις αρχές της ΠΓΔΜ πλήθος υπηρεσιακών σημειωμάτων, τα οποία είχαν εκδοθεί από τις ελληνικές αρχές κατά την είσοδο των προσφύγων στην Ελλάδα και για τα οποία έχει αποδειχθεί τελικά η γνησιότητά τους, αλλά και πρωτότυπα έγγραφα από χώρες καταγωγής, όπως διαβατήρια, ταυτότητες και πιστοποιητικά γέννησης – χωρίς επαρκή αιτιολογία της παραπάνω ενέργειας.

Έτσι, «πρόσφυγες, προερχόμενοι από χώρες για τις οποίες η διέλευση των συνόρων γίνεται ανεκτή από τις αρχές της ΠΓΔΜ, δεν μπορούν να αποδείξουν τη χώρα καταγωγής τους», όπως τονίζεται. Η παραπάνω πρακτική «πλήττει μεταξύ άλλων οικογένειες με μικρά παιδιά και ασυνόδευτους ανήλικους και τους εξαναγκάζει σε μια άνευ προηγουμένου ταλαιπωρία, για την εκ των υστέρων αναζήτηση νέων αντιγράφων των εγγράφων αυτών από τις ελληνικές αρχές με αμφίβολα αποτελέσματα».

Το ΕΣΠ εκφράζει την ανησυχία του για τις παραπάνω πρακτικές και καλεί τις ελληνικές αρχές να λάβουν κάθε αναγκαίο μέτρο για την προστασία των προσφύγων.

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας