Περισσότεροι από 10.000 μετανάστες και πρόσφυγες βρίσκονται τις τελευταίες ώρες στο λιμάνι της Λέσβου, περιμένοντας τον επόμενο σταθμό του ταξιδιού τους προς την Ευρώπη. Ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, έστειλε επιστολή στον αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Αντώνη Μακροδημήτρη, με την οποία ζητά την κήρυξη της Λέσβου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι κίνδυνοι πυρκαγιών, μεταδοτικών νόσων και φθορών σε δημόσιες και ιδιωτικές περιουσίες από την προσέλευση και την εγκατάσταση των μεταναστών – προσφύγων.

Στη μακροσκελή επιστολή του, ο κ. Γαληνός αναφέρει ότι τους δυο τελευταίους μήνες έχουν περάσει από το νησί της Λέσβου περισσότεροι μετανάστες και πρόσφυγες από ότι το σύνολο του τοπικού πληθυσμού, δηλαδή πάνω από 85.000. Παρά τις προσπάθειες για προώθηση των μεταναστών στην ενδοχώρα, ο ημερήσιος αριθμός προσέλευσης είναι κατά πολύ μεγαλύτερος αυτού των αναχωρήσεων, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να συναθροίζονται μόνο στο επιβατηγό λιμάνι της Μυτιλήνης και στον ευρύτερο χώρο της προκυμαίας της Μυτιλήνης πέραν των 10.000 ατόμων.

«Η συσσώρευση τόσο μεγάλου αριθμού αστέγων, δημιουργεί μείζον πρόβλημα στη διαχείριση και περίθαλψη αυτών, δεδομένης και της γνωστής σύνθεσης της κατάστασης των μεταναστών, ενώ η παραμονή 10.000 μεταναστών στο χώρο του λιμανιού χωρίς την ελάχιστη υποδομή υγιεινής αποτελεί εν δυνάμει πηγή ανεξέλεγκτων καταστάσεων, οι οποίες είναι προ των πυλών» σημειώνει ο κ. Γαληνός, ο οποίος αναφέρει ότι οι ανεξέλεγκτες καταστάσεις προέρχονται:

«Από τη εναπόθεση στους υπαίθριους και στεγασμένους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους εντός της πόλης πέραν 10.000 λίτρων ημερησίως ανθρώπινων περιττωμάτων.

– Από τις μεταξύ τις φυλετικές διαφορές και συγκρούσεις.
– Από τις φθορές σε δημόσιες και ιδιωτικές περιουσίες.
– Από την έκρηξη της τοπικής κοινωνίας.
– Από την αδυναμία της πολιτείας για αποτελεσματική παρέμβαση.
– Από τη συνεχιζόμενη αθρόα προσέλευση μεταναστών, μη υπάρχοντος ορίζοντα για το τέλος της κρίσης».

Ο κ. Γαληνός ζητά να κηρυχθεί άμεσα το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Συγκεκριμένα ζητά:

«- Να επέμβει άμεσα η Πολιτεία με Δυναμικό και Μέσα.
– Να καθορισθεί Κεντρικό Συντονιστικό Όργανο (Εθνικό) και να αναλάβει την διαχείριση του προβλήματος σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.
– Να εγκατασταθεί στο νησί (εάν απαιτείται) κοινοτικός επίτροπος, ο οποίος θα αναλάβει τον κεντρικό συντονισμό και τη χρηματική διαχείριση των προσφύγων, σε συνεργασία με την ΕΕ.
– Να δημιουργηθεί το δυνατόν συντομότερα νέος καταυλισμός (εκτός αστικού ιστού) και να μεταφερθεί το σύνολο των μεταναστών εκτός της πόλης της Μυτιλήνης.
– Να αποκατασταθεί η ομαλή ζωή των κατοίκων».

Κι όλα τα παραπάνω δεδομένου του ότι:

«- η ροή προσέλευσης μεταναστών και προσφύγων βαίνει διαρκώς αυξανόμενη.
– το πρόβλημα θα διογκωθεί και ιδιαίτερα τους επερχόμενους χειμερινούς μήνες.
– πρέπει να προστατευτεί ο τοπικός πληθυσμός και οι ίδιοι οι μετανάστες.
– η όλη κατάσταση και η αδυναμία διαχείρισή της οδηγεί στα όρια της κοινωνικής έκρηξης.
– η εξάπλωση επιδημιών είναι προ των πυλών έχοντας ήδη εμφανιστεί τα πρώτα κρούσματα.
– το όλο θέμα τείνει να λάβει μορφή με μη ανατρέψιμες συνέπειες.
– ο Δήμος έχει εξαντλήσει το μέγιστο τον δυνατοτήτων του».

«Πρόκειται, καταλήγει ο δήμαρχος Λέσβου, για ανεξέλεγκτο μεταναστευτικό πρόβλημα, το οποίο ήδη έχει μετατραπεί σε απειλή με διαστάσεις τοπικής καταστροφής μεγάλης έκτασης».

Το φαινόμενο, προειδοποιεί ο δήμαρχος, θα πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και υπάρχει εν δυνάμει κίνδυνος η κοινωνία του νησιού, η οποία είναι ήδη εξοργισμένη, να προβεί σε αυτόβουλες πράξεις επίλυσης του θέματος και προστασίας της ζωής και της περιουσίας τους, οδηγούμενοι σε ακραίες καταστάσεις.

 

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας