Αναρτάται σήμερα στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας το σχέδιο για τα ΑΕΙ.

Το σχέδιο παραδόθηκε την Κυριακή στους πρυτάνεις, οι οποίοι αναμένεται, με σύνοδο στην αρχή του έτους, να γνωμοδοτήσουν σχετικά.

Με βάση το νέο νομοσχέδιο, οι φοιτητές καλούνται να ψηφίζουν ξανά για την ανάδειξη των πρυτανικών αρχών, δικαίωμα το οποίο τους είχε αφαιρεθεί από τον προηγούμενο νόμο. Δικαίωμα ψήφου αυτή τη φορά δεν θα έχουν μόνο οι εκπρόσωποί τους αλλά όλοι, ενώ η ψήφος τους θα προσμετράται με το ένα πέμπτο που έχει η βαρύτητα της ψήφου των μελών ΔΕΠ και θα συναρτάται με το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές. Η ψηφοφορία θα γίνεται με κάλπη.

Ως προς το δικαίωμα του εκλέγεσθαι, όπως είχε προαναγγείλει ο Νίκος Φίλης, αυτό θα αναγνωρίζεται πλέον μόνο στους καθηγητές πρώτης βαθμίδας του οικείου ιδρύματος. Οι πρυτανικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν πενήντα ημέρες μετά την ψήφιση του νόμου, εκτός από τα πανεπιστήμια όπου έγιναν εκλογές με βάση τις πρόσφατα ψηφισμένες τροπολογίες. Τα Συμβούλια Ιδρύματος, θεσμός που είχε εισαχθεί πριν από τρία χρόνια, αποκτούν μόνο γνωμοδοτική λειτουργία.

Οι δε φοιτητές που είχαν διαγραφεί με τον προηγούμενο νόμο ως επί μακρόν ανενεργοί, και οι οποίοι υπολογίζονται σε περισσότερους από 150.000, θα μπορούν να επανεγγραφούν στις σχολές τους με αίτηση, ενώ θα διατηρούν την ιδιότητά τους, αυτή του φοιτητή, έως την απονομή του τίτλου σπουδών. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι καταργείται το ανώτατο όριο των ν+2 ετών για τις σπουδές.Ωστόσο, αυτοί οι φοιτητές θα χάνουν το δικαίωμά τους σε παροχές σίτισης, στέγασης και εκπτώσεων στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Το νέο νομοσχέδιο φέρνει και την ολοκληρωτική επαναφορά του ασύλου τουλάχιστον ως προς τη διατύπωση, αφού θα έχει την ίδια με εκείνη που ίσχυε πριν καταργηθεί από τον λεγόμενο νόμο Διαμαντοπούλου.

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας