Νέα μάχη για τα μάρμαρα του Παρθενώνα – Για «υπολείματα αποικιοκρατίας» μιλά η υπ.Πολιτισμού
  • Έντονες αντιδράσεις της Αθήνας στις απόψεις του διευθυντή του βρετανικού μουσείου ότι δεν θα επέστρεφε τα Μάρμαρα του Παρθενώνα στην Ελλάδα
  • Για «απόψεις υπολείματα της αποικιοκρατίας» έκανε λόγο η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τις απόψεις που εξέφρασε σε συνέντευξη του ο διευθυντής του βρετανικού μουσείου Χάρτβιχ Φίσερ, ο οποίος δήλωσε ότι δεν θα αποδεχόταν την επιστοφή των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Απάντηση από την ελληνική μερά έδωσε η υπουργός πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, η οποία ανέφερε πως «απόψεις όπως αυτή του διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου Χάρτβιχ Φίσερ περί ”νόμιμου ιδιοκτήτη” των Γλυπτών αποτελούν υπολείμματα της αποικιοκρατίας και αγνοούν τη διεθνή συζήτηση και τις Διακηρύξεις της Unesco».

Αναλυτικά, η κα Ζορμπά ανάφερε:

«Η Ελλάδα είναι ο γενέθλιος τόπος των Γλυπτών του Παρθενώνα, η Αθήνα είναι η πόλη τους, η Ακρόπολη και το Μουσείο της είναι ο φυσικός τους χώρος.

Η δήλωση του κ. Φίσερ περί ”νόμιμου ιδιοκτήτη” επιδεικνύει μια στενή, κυνική διαχειριστική αντίληψη. Είναι λυπηρό να ακούγεται από τον διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου και γνωστό ιστορικό τέχνης. Υποβαθμίζει την πολιτιστική κληρονομιά από ανεκτίμητη οικουμενική αξία σε αγοραπωλησία. Παρόμοιες απόψεις είναι διαμετρικά αντίθετες με τις αντιλήψεις που επικρατούν σήμερα στο διεθνές πεδίο του πολιτισμού. Αποτελούν υπολείμματα της αποικιοκρατίας και αγνοούν τη διεθνή συζήτηση και τις Διακηρύξεις της Unesco. Πολύ περισσότερο, όταν πρόκειται για ένα ακρωτηριασμένο μνημείο, σύμβολο της χώρας διαχρονικά, στο οποίο οφείλεται η επανένωση και αποκατάστασή του, σύμφωνα με τη βασική αρχή της “ακεραιότητας”, όπως επιβάλλει η Σύμβαση της Unesco του 1972».

(ΑΠΕ/ΜΠΕ)

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook