«Μπαράζ» σεισμών στα ελληνοαλβανικά σύνορα – Τι λένε οι σεισμολόγοι
  • Ο μεγαλύτερος σεισμός μεγέθους 5 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 06:26 το πρωί, στο αλβανικό έδαφος, 47 χιλιόμετρα δυτικά της Καστοριάς
  • «Έχει ιστορικό η περιοχή, ελπίζουμε να έγινε ο κύριος σεισμός. Η περιοχή είναι δομημένη για υψηλότερα σεισμικά μεγέθη», δήλωσε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας

Διαδοχικούς σεισμούς έχουμε από τα ξημερώματα του Σαββάτου (1/6) στα ελληνοαλβανικά σύνορα με πολλές περιοχές της Ηπείρου και της δυτικής Μακεδονίας να ταρακουνιούνται συνέχεια… Η κύρια δραστηριότητα υπάρχει στην Αλβανία, έγινε σεισμός και στη χώρας.

Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν τρομάξει, καθώς ο μεγαλύτερος από τους σεισμούς αυτούς ήταν μεγέθους 5 Ρίχτερ και σημειώθηκε στις 06:26 το πρωί, στο αλβανικό έδαφος, 47 χιλιόμετρα δυτικά της Καστοριάς. Αυτό συνέβη, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών. Από τους σεισμούς δεν έχουν αναφερθεί ζημιές στις ελληνικές περιοχές.

Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή και στην Καστοριά, ενώ ακολούθησαν αρκετοί ακόμη σεισμοί τις επόμενες τρεις ώρες. «Έχουμε να κάνουμε με περιοχή με ιστορικό που τη χαρακτηρίζει υψηλής σεισμικότητας», δήλωσε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.

Μετά τον πρώτο σεισμό των 5 Ρίχτερ, ακολούθησε σεισμός μεγέθους 4,7 Ρίχτερ ξανά επί αλβανικού εδάφους αυτή τη φορά, στις 06:32, με επίκεντρο 39 χιλιόμετρα βόρεια της Κόνιτσας. Στις 06:33 είχανε νέα δόνηση με το ίδιο μέγεθος, 4,7 Ρίχτερ, που σημειώθηκε 38 χιλιόμετρα δυτικά, βορειοδυτικά της Καστοριάς.

Το αρχικό «μπαράζ» σεισμών ολοκληρώθηκε στις 06:52 με σεισμό μεγέθους 4,4 Ρίχτερ, 44 χιλιόμετρα δυτικά, βορειοδυτικά της Καστοριάς. Νέο σεισμό μεγέθους 4,9 Ρίχτερ είχαμε λίγο μετά τις 10:00 στην αλβανική επικράτεια, 47χλμ δυτικά και βόρεια της Καστοριάς.

«Έχει ιστορικό η περιοχή, ελπίζουμε ότι ο κύριος σεισμός ήταν εκείνος των 5 Ρίχτερ»

«Έχουμε να κάνουμε με περιοχή με ιστορικό που τη χαρακτηρίζει υψηλής σεισμικότητας», δήλωσε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ. «Ελπίζουμε ότι ο κύριος σεισμός ήταν εκείνος των 5 Ρίχτερ και είχαμε δεκάδες μετασεισμούς. Στις 10:00 είχαμε σεισμό 4,9 Ρίχτερ, που σημαίνει ότι έχουμε να κάνουμε με εκτόνωση της σεισμικής δραστηριότητας», συμπλήρωσε ο κ. Λέκκας.

Ο Ευθύμιος Λέκκας επισήμανε ότι το πρωί του Σαββάτου (1/6) καταγράφηκε σεισμός και στην Ελλάδα, μεγέθους 4,7 Ρίχτερ, με το επίκεντρο μεταξύ Ηγουμενίτσας και Ιωαννίνων. «Διερευνούμε αν η μία δόνηση έχει επηρεάσει την άλλη», απάντησε σε σχετική ερώτηση, για το αν ο σεισμός στην Ελλάδα συνδέεται με εκείνους στην Αλβανία. «Δεν έχουμε στοιχεία μέχρι στιγμής», συμπλήρωσε.

Να τονίσουμε ότι ο κ. Λέκκας υπογράμμισε πως σε κάθε περίπτωση οι κάτοικοι δεν θα πρέπει να ανησυχούν. «Η περιοχή είναι δομημένη για υψηλότερα σεισμικά μεγέθη. Το επίκεντρο ήταν 30 χλμ. από την Ελλάδα, κάτι που σημαίνει ότι σε περίπτωση ισχυρού σεισμού, οι επιπτώσεις στην Ελλάδα θα είναι εξαιρετικά μικρές», ανέφερε και συμπλήρωσε: «Επιτηρούμε την περιοχή, θεωρώ ότι όλα θα εξελιχθούν ομαλά».

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook