Ούτε οι αντίξοες καιρικές συνθήκες φαίνεται πως πτοούν τον αγροτικό κόσμο της χώρας καθώς αγρότες και κτηνοτρόφοι βγαίνουν σταδιακά, από το πρωί της Τετάρτης, στους δρόμους, διαμαρτυρόμενοι για το φορολογικό και την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Οι πρώτες ώρες των κινητοποιήσεων σημαδεύτηκαν από σοβαρά επεισόδια στην Κομοτηνή, έξω από το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, με τους αγρότες να εξαγριώνονται μετά την άρνηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου να συνομιλήσει με όλους τους συγκεντρωμένους.

Η οργή των συγκεντρωμένων και η προσπάθειά τους να εισβάλουν στο εσωτερικό του κτιρίου είχε ως αποτέλεσμα την συμπλοκή με τα ΜΑΤ

Να υπενθυμίσουμε ότι στο νομό Ροδόπης, η κινητοποίηση των αγροτών θα εκφραστεί με την παρουσία των τρακτέρ στο κέντρο της Κομοτηνής, όπου και θα καταλάβουν θέσεις στον πεζόδρομο της κεντρικής πλατείας.

«Από σήμερα κλείνει η Εγνατία οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων επ’ αόριστον». Με αυτή τη φράση, το μεσημέρι της Τετάρτης, ο συντονιστής του μπλόκου Γιάννης Παναγής, μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Αγροτών και Κτηνοτρόφων, έδωσε το σύνθημα στους οδηγούς των 750 τρακτέρ και αγροτικών οχημάτων, να εισέλθουν στο οδόστρωμα κλείνοντας την Εγνατία και στα δύο ρεύματα.

Επίσης, σε κλείσιμο της διασταύρωσης Κοκκινογείων, προς την Εξοχή, προχώρησαν αγρότες και κτηνοτρόφοι της ευρύτερης περιοχής της Δράμας , με τον επικεφαλής της Πανελλήνιας Ένωσης Αγροτών και Κτηνοτρόφων, Χρήστο Γκόντια να δίνει το σήμα στους περισσότερους από 500 οδηγούς τρακτέρ και αγροτικών οχημάτων.

Στο μεταξύ, στάση αναμονής τηρούν αγρότες και κτηνοτρόφοι στο τελωνείο του Προμαχώνα στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία και δεν αποκλείουν το κλείσιμο, εφόσον «αντίστοιχες κινήσεις πραγματοποιηθούν σε άλλα μέρη της Ελλάδα», όπως δηλώνει ο αγροτοσυνδικαλιστής Στέργιος Λιτός.

Στα Τέμπη αναμένεται να συγκεντρωθούν οι αγρότες της Λάρισας, παρά τη συνεχή χιονόπτωση στον νομό.

Η ώρα εκκίνησης των τρακτέρ από τα έξι σημεία προσυγκέντρωσης υπολογίζεται ότι θα καθυστερήσει περίπου 2 ώρες, (αρχικά ο σχεδιασμός είχε οριστεί για τις 10 το πρωί,) αναμένοντας τη σταδιακή ύφεση της κακοκαιρίας.

Ήδη έχουν προβλεφτεί κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί της ΠΑΘΕπου θα τεθούν σε ισχύει από τις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης- λόγω της μετακίνησης των τρακτέρ προς τα Τέμπη, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλίας.
Κινητοποιήσεις έχουν προγραμματίσει και οι αγρότες της Αχαΐας και της Ηλείας, οι οποίοι θα παρατάξουν τα τρακτέρ τους σε τρία σημεία της εθνικής οδού Πατρών – Πύργου.

Μπλόκα έστησαν το μεσημέρι της Τετάρτης, αγρότες στην Αργολίδα και τη Λακωνία, ενώ παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ στη Σπάρτη, έκανε μικρή ομάδα αγροτών του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Λακωνίας, διαμαρτυρόμενοι για το ασφαλιστικό προσχέδιο νόμου της κυβέρνησης.

«Είναι περισσότερο από σίγουρο ότι θα βγούμε στους δρόμους και εμείς, απλώς μένει να ξεκαθαρίσουμε εάν αυτό θα γίνει στις 20 Ιανουαρίου ή λίγο αργότερα, αλλά και να οριστικοποιηθεί η ακριβής τοποθεσία όπου θα στηθούν τα τρακτέρ μας» δήλωσε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας, Τάσος Χαλκίδης, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι το «μπλόκο στην Κουλούρα θα στηθεί».

Σε κοινή γραμμή με την Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών και Κτηνοτρόφων βρίσκονται η Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών Κρήτης, η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών, ο Σύνδεσμος Ελλήνων Κτηνοτρόφων, η Πανελλήνια Ένωση Παράκτιων Αλιευτικών Σκαφών, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λαϊκών Αγορών, οι Σύλλογοι Νέων Αγροτών, οι Επιτροπές Αγώνα (συνεταιριστές), η Ένωση Βιοκαλλιεργητών Ελλάδας και ανεξάρτητοι σύλλογοι από όλη την Ελλάδα.

Στον «χορό» των κινητοποιήσεων έχουν, ήδη, εισέλθει αγρότες και κτηνοτρόφοι από τα Γιαννιτσά Πέλλας, την Πιερία, αλλά και τον νομό Χαλκιδικής, ενώ αυτοί της ανατολικής Θεσσαλονίκης τηρούν στάση αναμονής, έχοντας, ωστόσο, προλειάνει το έδαφος, όπως δήλωσε ο αγροσυνδικαλιστής, Αργύρης Μαρίσιος.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, στον νομό Σερρών, εκτός από τα τρακτέρ που έχουν «κατασκηνώσει» στον Προμαχώνα, περισσότερα από 70 αγροτικά οχήματα βρίσκονται παρατεταγμένα στο 7ο χλμ Αμφίπολης-Δράμας, 26 στη Μαυροθάλασσα, 35 στο Ροδολίβους, πέντε στην Ευκαρπία, πέντε στη Νέα Ζίχνη, οκτώ στα Ίβηρα, 21 στο Αιγίνιο Πιερίας, συνολικά 15 στις δύο εισόδους στον νομό Κιλκίς, 24 στην Παλαιά Πέλλα, 100 στον Πλατανότοπο Γιαννιτσών και άλλα 13 στον Μηλότοπο της περιοχής, ενώ στον νομό Ημαθίας βρίσκονται δύο στην Αλεξάνδρεια, 17 στην Καβάσιλα, 14 στην Κυψέλη, 12 στο Νησί και οκτώ στα Τρίκαλα.

Στους δρόμους βγήκαν και οι αγρότες στο Ηράκλειο Κρήτης, προχωρώντας στον συμβολικό αποκλεισμό του περιφερειακού καταστήματος του ΟΓΑ.

Στο μεταξύ, αύριο, Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου, αναμένεται να πραγματοποιηθεί νέα κατάληψη στο περιφερειακό κατάστημα του ΟΓΑ στο Ηράκλειο, από μέλη της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ), μετά από απόφαση της γραμματείας της νομαρχιακής.

Υπό κατάληψη τελεί από το μεσημέρι της Τετάρτης η πλατεία Δημαρχείου στην πόλη της Ρόδου, καθώς οι αγρότες του νησιού εισήλθαν σε αυτήν με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα.

Εξάλλου, το μεσημέρι, άνοιξαν τα μπλόκα στο Κομπότι της Άρτας και στο κέντρο των Ιωαννίνων που έστησαν αγρότες και κτηνοτρόφοι, με την βοήθεια των τρακτέρ τους.

Ανοιχτός επίσης παραμένει από το απόγευμα της Τετάρτης ο δρόμος στα Τέμπη, όπου έχουν συγκεντρωθεί 700 τρακτέρ.

Στο μεταξύ, τα περίπου 500 τρακτέρ που είχαν συγκεντρωθεί από το πρωί στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, αποχώρησαν στις 17.00 το απόγευμα της Τετάρτης, με κατεύθυνση τα Μάλγαρα, όπου αναμένεται να στήσουν το μπλόκο τους.

Νωρίτερα, στην Αθήνα, έξω από το υπουργείο Εργασίας, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας από αγρότες και παραγωγούς σε λαϊκές αγορέςοι οποίοι αντιδρούν στην αύξηση των εισφορών τους και στη διάλυση του ΟΓΑ, όπως αναφέρουν.

Στον κόμβο Νίκαιας ετοιμάζονται να λάβουν θέση από αύριο το μεσημέρι εκατοντάδες τρακτέρ αγροτών από την Λάρισα, την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα, καθώς το συντόνισαν την δράση τους μέσω των Ενωτικών Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Θεσσαλίας.

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας