Ρυθμίζεται η λειτουργία των αγροτικών φυλακών – Πώς θα λειτουργούν επισκεπτήριο, εποπτεία, αρμοδιότητες

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, Μιχάλη Καλογήρου, με την οποία εγκρίνεται ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας των Αγροτικών Καταστημάτων Κράτησης, μετά από πρόταση του Κεντρικού Επιστημονικού Συμβουλίου Φυλακών (ΚΕΣΦ) και την επεξεργασία αυτής από τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, τα τέσσερα Αγροτικά Καταστήματα Κράτησης (ΑΚΚ) της χώρας (Αγιάς/Χανίων, Κασσάνδρας/Χαλκιδικής, Κασσαβέτειας/Μαγνησίας, Τίρυνθας/Αργολίδας) και το Αγροτικό Τμήμα Γυναικών Ελαιώνα/Θήβας αποκτούν, για πρώτη φορά, εσωτερικό κανονισμό με λεπτομερείς διατάξεις, που ορίζουν ρόλους και καθήκοντα.

«Με τον τρόπο αυτό υλοποιείται ένας από τους στόχους του στρατηγικού σχεδίου για το σωφρονιστικό σύστημα 2018-2020, ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα των ΑΚΚ και των εργαζομένων σε αυτά ενώ υιοθετείται και σχετική πρόταση του Συνηγόρου του Πολίτη», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τον κανονισμό και τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης:

1. Καταγράφονται, εξορθολογίζονται και αποσαφηνίζονται οι αρμοδιότητες των συμβουλίων και των λοιπών οργάνων και υπαλλήλων των ΑΚΚ.

2. Διαχωρίζονται οι κρατούμενοι σε «εσωτερικούς» και «εξωτερικούς» και ορίζονται τα κριτήρια διαχωρισμού, τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις τους, καθώς και η οργάνωση της εργασίας τους.

3. Θεσμοθετείται το επισκεπτήριο μεταξύ συγγενών κρατουμένων ανάμεσα σε όμορα καταστήματα κράτησης.

4. Αποσαφηνίζεται και ενισχύεται η εποπτεία των ΑΚΚ από την κεντρική διοίκηση.

5. Θεσμοθετείται το ηλεκτρονικό επισκεπτήριο μέσω skype.

6. Κατοχυρώνεται ο έλεγχος από Ανεξάρτητη Αρχή (Συνήγορος του Πολίτη).

7. Θεσπίζεται βιβλίο ακροάσεων για τα αιτήματα των κρατουμένων και τις ενέργειες διευθέτησής τους, σύμφωνα με σχετική σύσταση της CPT.

Τα 7 αυτά σημεία αντιμετωπίζονταν ως τώρα από κάθε αγροτική φυλακή είτε με απαρχαιωμένες πρακτικές είτε με αποσπασματικό τρόπο και πολλές φορές διαφορετικό, γεγονός που εγκυμονούσε κινδύνους για την προστασία των δικαιωμάτων των κρατουμένων, την ενιαία διοίκηση αλλά και την εύρυθμη λειτουργία των φυλακών.

Σύμφωνα με το υπουργείο, «ο κανονισμός αναμένεται να συμβάλλει στην ανάπτυξη των αγροτικών φυλακών, ενώ θα διευκολύνει και τη σχέση υπαλλήλων-κρατουμένων μέσα από ένα νομικό πλαίσιο δικαιωμάτων και υποχρεώσεων».

Επίσης, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «η ενίσχυση των αγροτικών φυλακών (ΑΚΚ) και η αναδιοργάνωσή τους αποτελεί από το 2015 πυλώνα της αντεγκληματικής πολιτικής και στρατηγικό στόχο για την προετοιμασία της επανένταξης των κρατουμένων μέσα από τη δημιουργική απασχόληση και την απόκτηση εργασιακών δεξιοτήτων. Σ’ αυτή την κατεύθυνση ελήφθησαν πρωτοβουλίες όπως είναι η διεύρυνση των κατηγοριών κρατουμένων που μπορούν να μεταχθούν σε ΑΚΚ, η σύσταση γυναικείου τμήματος αγροτικών φυλακών, η συνεργασία με επιστημονικούς φορείς και η κεντρική παρακολούθηση για τη βελτιστοποίηση του παραγωγικού μοντέλου, η ανάδειξη των προϊόντων των ΑΚΚ στις πανελλήνιες εκθέσεις έργων κρατουμένων και προϊόντων φυλακών και η αύξηση του ευεργετικού υπολογισμού ημερών ποινής για εργασία σε ΑΚΚ».


Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook