Προφυλακιστέος ο Ριχάρδος μετά την απολογία του – «Είμαι αθώος», δηλώνει ο ίδιος
  • Δύο ώρες απολογήθηκε ο γνωστός ενεχυροδανειστής
  • Ο Ριχάρδος παρέδωσε στον ανακριτή ένα πολυσέλιδο υπόμνημα
  • Δήλωσε πως οι εξαγωγές χρυσού ήταν απόλυτα νόμιμες και ότι δεν υπάρχουν οφειλές σε φόρους και δασμούς

Στη φυλακή οδηγείται ο Ριχάρδος, ιδιοκτήτης μεγάλης αλυσίδας, που κατηγορείται για το κύκλωμα φερόμενης λαθρεμπορίας χρυσού.

Ο γνωστός ενεχυροδανειστής απολογήθηκε για δύο ώρες, αλλά δεν κατάφερε να πείσει για την αθωότητά του.

Σύμφωνα με τι πρώτες πληροφορίες, ο Ριχάρδος υποστήριξε ότι οι εξαγωγές χρυσού ήταν απόλυτα νόμιμες και ότι δεν υπάρχουν οφειλές σε φόρους και δασμούς, καθώς πρόκειται για εξωκοινοτικές εξαγωγές.

«Δεν είμαι ούτε μέλος ούτε (συν)αρχηγός οποιασδήποτε εγκληματικής οργάνωσης, δεν έχω διαπράξει ποτέ το αδίκημα της λαθρεμπορίας και δεν έχω νομιμοποιήσει ποτέ έσοδα από εγκληματικές δραστηριότητες. Ως ενεχυροδανειστής δεν έχω παραλάβει ποτέ προϊόντα εγκληματικών πράξεων, είτε αυτοπροσώπως είτε μέσω των υπαλλήλων μου, καθόσον σε όλα τα καταστήματα υπάρχει προσωπικό που μεριμνά να εισέρχονται μόνο πελάτες που φέρουν δελτίο αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατήριο, και σε περίπτωση ολοκλήρωσης της συναλλαγής να καταγράφονται τα στοιχεία τους στα βιβλία που προβλέπει η νομοθεσία. Ουδέποτε έχει παραληφθεί στα καταστήματά μου έστω και ένα αντικείμενο άτυπα χωρίς να καταγραφεί η συναλλαγή, και ουδέποτε έχω παραλάβει αντικείμενα από τρίτους ενεχυροδανειστές ή πρόσωπα που συγκεντρώνουν αντικείμενα άνευ αδείας και παραστατικών» αναφέρει χαρακτηριστικά ο 51χρονος κατηγορούμενος, υπογραμμίζοντας ότι ο κύκλος εργασιών του μόνο για το 2017 ανήλθε στα 14,3 εκατομμύρια ευρώ.

Παράλληλα, αρνείται ότι έχει πραγματοποιήσει ποτέ παράνομη εξαγωγή χρυσού μέσω λεωφορείων ή με οποιονδήποτε τρόπο, αφού, όπως λέει, οι εξαγωγές που πραγματοποιεί είναι πάντοτε νόμιμες μέσω του τελωνείου του αεροδρομίου. «Εάν στη διερευνώμενη υπόθεση έχουν λάβει χώρα παράνομες εξαγωγές χρυσού μέσω λεωφορείων, δεν έχω καμία απολύτως γνώση και σχέση με αυτές και είμαι βέβαιος ότι ο εξαχθείς χρυσός και ο κατασχεθείς στο λεωφορείο χρυσός δεν προέρχονται από τα καταστήματά μου» αναφέρει και συνεχίζει: «Ουδέποτε έδωσα εντολή να διακινηθεί χρυσός προς λεωφορεία με ή χωρίς νομιμοφανή παραστατικά της επιχείρησής μου, οι δε κατασχεθείσες πλάκες χρυσού στο λεωφορείο είναι αδύνατο να προέρχονται από την επιχείρησή μου, αφού οι πλάκες χρυσού της επιχειρήσεώς μου φυλάσσονται σε ειδικές κούτες συσκευασμένες για το αεροδρόμιο με ειδική σφραγίδα για να μην υπάρχει παραβίαση».

Τι δηλώνει ο δικηγόρος του

«Παρά τις προσπάθειες μας και παρά το ότι βοηθήσαμε ανακριτή και εισαγγελέα να αντιληφθούν την υποδομή της υποθέσεως, αυτό δεν κατέστη δυνατό και αποφάσισαν την προσωρινή κράτηση», δήλωσε ο Αλέξης Κούγιας.

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook