Πόσο, αλήθεια, κοστίζει η μεταφορά του Αγίου Φωτός στο Ελληνικό Δημόσιο;

Το ζήτημα του κόστους της αεροπορικής μεταφοράς του Αγίου Φωτός από τα Ιεροσόλυμα στην Ελλάδα, επανήλθε στην επιφάνεια τις τελευταίες ημέρες. Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν πως είναι σκανδαλώδες να δαπανώνται χρήματα για τη μεταφορά του, ενώ άλλοι υποστηρίζουν πως το κόστος είναι εξαιρετικά μικρό έως ανύπαρκτο. Τελικά πόσο κοστίζει η μεταφορά του Αγίου Φωτός;

Εκ των «φανατικότερων» πολέμιων της μεταφοράς του Αγίου Φωτός, είναι η Ένωση Άθεων που κάθε χρόνο τέτοια εποχή, υποβάλει σχετικά ερωτήματα προς τους αρμοδίους, δίχως να έχει πάρει απάντηση.

Κάποιο αντιμετώπισαν το θέμα με χιουμοριστική διάθεση:

 

Κόστος πτήσης

Ο χρόνος πτήσης από Αθήνα προς Τελ-Αβίβ είναι δύο ώρες για μια απόσταση 1.200 χιλιομέτρων. Συνολικά δηλαδή, απαιτούνται τέσσερις ώρες από και προς το Ισραήλ, με τη προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει κάποια καθυστέρηση. Μέση ταχύτητα πτήσης: 800 χλμ/ώρα.

Για να υπολογίσουμε το κόστος, θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν το αεροσκάφος μεταφοράς. Για το σκοπό αυτό, η Πολεμική Αεροπορία χρησιμοποιεί ένα από τα δύο αεροσκάφη μεταφοράς υψηλών προσώπων. Πρόκειται για ένα Embraer EMB-135LR και ένα Embraer EMB-135BJ LEGACY.

Από σχετικές πληροφορίες που υπάρχουν στο διαδίκτυο, διαπιστώνουμε πως το κόστος ανά ώρα πτήσης για τα δύο αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας κυμαίνεται στα $4.314 για το EMB-135LR και 5.675 για το EMB-135BJ. Το κόστος πτήσης ανά ώρα δεν αναφέρεται μόνο στα καύσιμα, αλλά περιλαμβάνει συντήρηση ατράκτου και μηχανών, έξοδα πληρώματος και διάφορα άλλα μικρότερα έξοδα.

https://www.aircraftcostcalculator.com/media/144374/acc_report_embraer_145_operating_costs.pdf\

Εάν λοιπόν συνυπολογίσουμε πως ο συνολικός χρόνος πτήσης είναι τέσσερις ώρες και το κόστος ανά ώρα είναι $4,314, συνολικά απαιτούνται περί τα $17.256 εάν η μεταφορά γίνει με το EMB-135LR και $22.700 εάν γίνει με το EMB-135BJ. Ένας μέσος όρος $20.000 για τη μεταφορά του Αγίου Φωτός από το Ισραήλ στην Ελλάδα, είναι μια ασφαλής εκτίμηση.

Τι λέει το Υπουργείο Εξωτερικών

«Το 2015 η μεταφορά του Αγίου Φωτός στις μητροπόλεις της χώρας πραγματοποιήθηκε με πτήσεις ιδιωτικής αεροπορικής εταιρείας που ανέλαβε εξ ολοκλήρου το κόστος και ουδεμία επιβάρυνση προκλήθηκε για το Δημόσιο» σημειώνεται σε έγγραφό του που διαβίβασε στη Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, απαντώντας σε ερώτηση που είχε καταθέσει ομάδα οκτώ βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον Γεράσιμο Μπαλαούρα.

Πηγή: factchecker.gr