Πώς θα πληρωθείτε εάν δουλέψετε τις αργίες του Πάσχα – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Οι μέρες του Πάσχα, δηλαδή το Σαββατοκύριακο της Μεγάλης Εβδομάδα, αλλά και η Δευτέρα του Πάσχα είναι αργίες για τους εργαζόμενους.

Όμως, εάν πρέπει να δουλέψετε η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας έδωσε στη δημοσιότητα την Τρίτη 16 Απριλίου οδηγίες για το πώς αμείβονται όσοι εργάζονται το Πάσχα.

Υπενθυμίζεται πως έχει δοθεί ήδη το πρόγραμμα των καταστημάτων για την περίοδο του Πάσχα. 

Συγκεκριμένα, η ΓΣΕΕ επισημαίνει τα εξής:

  • Η Μεγάλη Παρασκευή (26 Απριλίου 2019) είναι υποχρεωτική αργία για τα καταστήματα. Σύμφωνα με τον νόμο (άρθ. 4 ΒΔ 748/1966) απαγορεύεται η απασχόληση των μισθωτών και η λειτουργία των καταστημάτων μέχρι τις 13.00 της Μεγάλης Παρασκευής. Για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, η Μεγάλη Παρασκευή δεν περιλαμβάνεται στις υποχρεωτικές αργίες που ορίζει ο νόμος για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στη χώρα μας αργούν σε περίπτωση που η Μεγάλη Παρασκευή έχει χαρακτηριστεί αργία ή ημιαργία από διάταξη ΣΣΕ, Κανονισμού Εργασίας της επιχείρησης, από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο, κατά το οποίο η επιχείρηση παραμένει κλειστή την ημέρα αυτή.
  • Το Μεγάλο Σάββατο (27 Απριλίου 2019) είναι εργάσιμη ημέρα για τους εργαζόμενους που νόμιμα απασχολούνται Σάββατο στον ιδιωτικό τομέα εκτός αν έχει καθιερωθεί αργία ή ημιαργία από διάταξη ΣΣΕ, Κανονισμού Εργασίας της επιχείρησης, από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο, κατά το οποίο η επιχείρηση παραμένει κλειστή τη συγκεκριμένη ημέρα.
  • Για την Κυριακή του Πάσχα (28 Απριλίου 2019) ισχύει ο γενικός κανόνας της Κυριακής αργίας, δηλαδή απαγορεύεται η απασχόληση των εργαζομένων.
  • Η Δευτέρα του Πάσχα (29 Απριλίου 2019) είναι από το νόμο ημέρα υποχρεωτικής αργίας για όλες τις επιχειρήσεις.

 

Οι εργαζόμενοι αυτοί δικαιούνται τα εξής:

Αν αμείβονται με ημερομίσθιο, το σύνηθες καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν.

Αν αμείβονται με μηνιαίο μισθό, οφείλεται προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο 1/25 του νομίμου μισθού τους για όσες ώρες απασχοληθούν.
Στις επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν, καταβάλλεται χωρίς κάποια προσαύξηση το σύνηθες ημερομίσθιο σε όσους αμείβονται με ημερομίσθιο ενώ σε όσους αμείβονται με μισθό καταβάλλεται ο μηνιαίος μισθός τους.


Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook