Για μια ακόμα χρονιά, τη 12η συνεχόμενη, η πολύχρωμη γιορτή του Athens Pride, πραγματοποιείται στην Αθήνα, για πρώτη φορά, όμως, στην «καρδιά της πόλης», στην πλατεία Συντάγματος.

Από τις 12:00 το μεσημέρι, οργανώσεις της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, μεταξύ αυτών, των ΛΟΑΤΚΙ ΑΜΕΑ, η Atlas, που υποστηρίζει ΛΟΑΤΚΙ πρόσφυγες, οι οικογένειες «Ουράνιο Τόξο», η ομάδα των ΛΟΑΤΚΙ άνω των 50 χρονών, «Περήφανοι Πρεσβύτεροι» (Proud Seniors) και πολλές άλλες, βρίσκονται στα περίπτερά τους, με έντυπο υλικό και δώρα, συνομιλώντας με τους επισκέπτες και τους περαστικούς για το δικαίωμα των ανθρώπων στον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ελευθερία της έκφρασης, τον ρατσισμό, τον κοινωνικό αποκλεισμό, κλπ.

Το «παρών» δίνουν πολιτικές ομάδες και κόμματα, όπως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΣΕΚ, ΟΚΔΕ Σπάρτακος, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, η Φιλελεύθερη Συμμαχία και το Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ, Ελλάδας. Επίσης, το «Pride» στηρίζουν με την παρουσία τους φοιτητικοί σύλλογοι, όπως από τη Νομική Αθηνών, αλλά και οι αστυνομικοί.

Ουρές κόσμου περιμένουν να βαφτούν με τα χρώματα του ουράνιου τόξου -σύμβολο της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας- με τη «ζωγραφική προσώπου» (face painting).

Πιο δίπλα, άλλοι τυπώνουν πλακάτ, μπλουζάκια και τσάντες με φράσεις, όπως «Ούτε αγόρι, ούτε κορίτσι απλώς άνθρωπος», «Δεν είναι μια φάση», «Είμαι γκέι και σας καίει». Ετοιμάζονται για την καθιερωμένη παρέλαση του Athens Pride που θα ξεκινήσει στις 19:00.

Το φετινό σύνθημα του «Pride», «Θέμα Παιδείας», «αναδεικνύει τις δυσκολίες κοινωνικής αποδοχής που αντιμετωπίζουν τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα στην Ελλάδα. Ο όρος “παιδεία” εμπεριέχει, με την ευρύτερή του έννοια, τη σχολική εκπαίδευση, την αγωγή, τη δια βίου μάθηση και τον εκπαιδευτικό πολιτισμό μιας κοινωνίας», σημειώνεται στην ανακοίνωση των διοργανωτών.

Ο Άγγελος Σκίμπας είναι μέλος της συλλογικότητας «Πολύχρωμο Σχολείο», η οποία αποτελείται από εκπαιδευτικούς, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους. Από το 2009 παράγει υλικό και επιμορφώνει εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων σχετικά με ζητήματα ταυτότητας φύλου, έκφρασης φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού.

«Υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση από νηπιαγωγούς, δασκάλους, καθηγητές, γιατί δεν υπάρχει κανενός είδους εκπαίδευση στη χώρα μας για θέματα φύλου. Ούτε στις σχολές οι φοιτητές λαμβάνουν κάποια ενημέρωση, ούτε σχετικά μαθήματα, ούτε υφίσταται κάποιο πρόγραμμα από το υπουργείο. Αυτό φάνηκε και στο τελευταίο συνέδριο, που κάναμε, από την μεγάλη προσέλευση των εκπαιδευτικών», αναφέρει στο Αθηυναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Σκίμπας. Προσθέτει, επίσης, πως, σχετικά με τα ζητήματα φύλου, είναι βαθιά ριζωμένο στην ελληνική κοινωνία το στερεοτυπικό άνδρας – γυναίκα, με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά για κάθε φύλο. Σιγά – σιγά, όμως αυτό, μπορεί να αλλάξει.

Σημειώνεται πως ανακοινώσεις υποστήριξης του «Pride» εξέδωσε, μεταξύ άλλων η Περιφέρεια Αττικής, ο δήμος Αθηναίων, ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μέσω της συνέντευξης στο έντυπο της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας «antivirus», μίλησε για τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου, που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, για το σύμφωνο συμβίωσης και τον πολιτικό γάμο. Επίσης, διπλωμάτες από 29 πρεσβείες στην Αθήνα συμμετέχουν και εκφράζουν την υποστήριξή τους στο Athens Pride.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η παρέλαση

Σε εξέλιξη βρίσκεται η παρέλαση του Athens Pride στο κέντρο της Αθήνας με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων.

Νωρίτερα, από τη σκηνή που είχε στηθεί στην πλατεία Συντάγματος, οργανώσεις της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και εκπρόσωποι φορέων χαιρέτησαν την εκδήλωση και δήλωσαν την συμπαράστασή τους στις διεκδικήσεις των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων. Το σημερινό «Pride», είναι αφιερωμένο στην ΛΟΑΤΚΙ αγωνίστρια, Ευαγγελία Βλάμη.

Η ομάδα του «Πολύχρωμου Σχολείου», τόνισε την ανάγκη ενημέρωσης των εκπαιδευτικών για τα ζητήματα της ταυτότητας φύλου, έκφρασης φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού, ενώ η ΟΛΚΕ επισήμανε, πως «εμείς οι ίδιοι μπορούμε να εκπαιδεύσουμε τους γύρω μας, να μη φοβόμαστε για το ποιοι είμαστε».

Η Color Youth ανέφερε, πως πρέπει «να παλέψουμε ενάντια στην πατριαρχία, τον εθνικισμό και την ομοφοβία», ενώ εκτίμησε, ως «προβληματική» την παρουσία αστυνομικών στο Athens Pride, καθώς, όπως είπαν «είναι πλήθος τα περιστατικά, όπου η αστυνομία ακόμα καταστέλλει ΛΟΑΤΚΙ άτομα, πρόσφυγες, εργάτριες του σεξ, καταλήψεις, ενώ παράλληλα, προστατεύει ρατσιστικές συγκεντρώσεις».

Οι «Υπερήφανοι Γονείς», γονείς ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, δήλωσαν πως αγαπούν τα παιδιά τους και είναι περήφανοι για τις επιλογές τους. Εκπρόσωποι των ΛΟΑΤΚΙ ΑΜΕΑ περιέγραψαν, πως παλεύουν ενάντια σε δύο ρατσισμούς, της αναπηρίας και του να είσαι ΛΟΑΤΚΙ. Παρόμοια, η ομάδα ΛΟΑΤΚΙ Εργασιακής Υποστήριξης, υπογράμμισε, ότι αντιμετωπίζει μεγαλύτερο πρόβλημα ανεργίας από τον υπόλοιπο κόσμο, είτε γιατί οι εργοδότες δεν ανέχονται τους ΛΟΑΤΚΙ, είτε γιατί πρέπει οι ίδιοι να κρύβουν τον σεξουαλικό του προσανατολισμό, είτε γιατί αναγκάζονται να κάνουν συγκεκριμένες δουλειές, όπως τα τρανς άτομα, που μπορούν να δουλέψουν μόνο ως εργάτριες ή εργάτες του σεξ. ΛΟΑΤΚΙ πρόσφυγες εξέφρασαν το παράπονό τους, ότι «ούτε οι οργανώσεις, ούτε οι ΜΚΟ τους στηρίζουν και πολλοί παραμένουν άστεγοι».

«Αλληλεγγύη προς όλους» ήταν το μήνυμα που έστειλαν σε κοινό τους μήνυμα οι 29 πρεσβείες, που στηρίζουν το Athens Pride. Οι αντιδήμαρχοι Αθηναίων, Νέλλη Παπαχελά, Λευτέρης Παπαγιαννάκης και Μαρία Στρατηγάκη τόνισαν πως «ο δήμος στηρίζει τις δράσεις του ΛΟΑΤΚΙ κινήματος και είναι υπέρ ο πολιτικός γάμος να επεκταθεί και στα ομόφυλα ζευγάρια». Η γενική γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Γιαννακάκη, υποστήριξε, πως στόχος είναι η πλήρης ισότητα μεταξύ των ανθρώπων. Εκ μέρους του προέδρου της Βουλής και του Κοινοβουλίου, χαιρέτησε η βουλευτής, Αννέτα Καββαδία, ξεκαθαρίζοντας, πως ποτέ δεν πρέπει να χωρίζουμε τους ανθρώπους με βάση το φύλο, τη θρησκεία, ή τον σεξουαλικό προσανατολισμό.

Το «παρών» έδωσαν, επίσης, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και η επικεφαλής της «Πλεύσης Ελευθερίας», Ζωή Κωνσταντοπούλου.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας