Στον απόηχο της σύγκρουσης που πήγε να ξεσπάσει στον κόμβο του Μπράλου, με οδηγούς φορτηγών αυτοκινήτων, συνεχίζονται σήμερα, Τετάρτη (17/2/2016) οι κινητοποιήσεις των αγροτών, αναζητώντας εναλλακτικές μορφές διαμαρτυρίας.

Την ώρα, που το μπλόκο των Μικροθηβών, στη Νίκαια, εκεί όπου οι αγρότες απέκλεισαν και την Παλαιά Εθνική Λάρισας – Βόλου, καθώς και αυτά των Τεμπών και του Ισθμού παραμένουν κλειστά, στον Προμαχώνα τα δεδομένα “μυρίζουν μπαρούτι”.

Οι ουρές χιλιομέτρων που έχουν σχηματιστεί στις δύο πλευρές των ελληνοβουλγαρικών συνόρων, εξαιτίας του αγροτικού μπλόκου, από τη μία, στον Προμαχώνα στο ελληνικό έδαφος, και του αντι-μπλόκου, από την άλλη, που έχουν στήσει Βούλγαροι οδηγοί στα Κούλατα, έχουν προκαλέσει την ακινητοποίηση εκατοντάδων οχημάτων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Αστυνομίας, επί ελληνικού εδάφους παραμένουν εγκλωβισμένα 800 φορτηγά και 160 Ι.Χ. αυτοκίνητα, ενώ στη βουλγαρική πλευρά βρίσκονται ακινητοποιημένα γύρω στα 1.000 φορτηγά και 500 Ι.Χ. αυτοκίνητα.

Να υπενθυμίσουμε ότι οι Βούλγαροι οδηγοί αποφάσισαν από χθες το μεσημέρι να κλείσουν το οδόστρωμα που οδηγεί από και προς την Ελλάδα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον εγκλωβισμό τους, λόγω των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Στο μεταξύ, η Βουλγαρία ζήτησε εκ νέου από την Ευρωπαϊκή Ένωση να βοηθήσει στην άρση του αποκλεισμού των ελληνοβουλγαρικών συνόρων από Έλληνες αγρότες.

Ο καθένας είναι ελεύθερος να διαμαρτύρεται, αλλά αυτό δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να καταπατά το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης ανθρώπων και αγαθών στο πλαίσιο της ΕΕ, δήλωσε, χθες, από τις Βρυξέλλες, η αντιπρόεδρος της βουλγαρικής κυβέρνησης Μεγκλένα Κούνεβα.

Οι βουλγαρικές μεταφορικές εταιρείες έχουν υποστεί σημαντικές απώλειες από τον αποκλεισμό των διαβάσεων στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, είπε η κ. Κούνεβα, σύμφωνα με τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης.

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ είχε ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ήδη από την περασμένη εβδομάδα, να λάβει μέτρα, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, προκειμένου να αποκατασταθεί η κυκλοφορία μεταξύ των δύο γειτονικών ευρωπαϊκών χωρών.

Πολύμορφες κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, οι αγρότες τονίζουν την πρόθεσή τους να κλιμακώσουν τις διαμαρτυρίες τους, ενώ συζητούν και το ενδεχόμενο να μεταβούν στην Αθήνα, την ημέρα που θα οριστεί η συνάντηση των εκπροσώπων τους με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Ειδικότερα, οι συμμετέχοντες στα μπλόκα του νομού Χαλκιδικής, από τις 7 το πρωί έχουν προχωρήσει σε αποκλεισμό υποκαταστημάτων τραπεζών στα Μουδανιά και θα αποχωρήσουν από το σημείο μετά τις 3 το μεσημέρι, οπότε λήγει το ωράριο των εργαζομένων. «Έχουμε κλείσει τις εισόδους με τρακτέρ και πανό, ενώ στην κινητοποίηση συμμετέχουν περισσότεροι από 100 αγρότες και κτηνοτρόφοι» δηλώνει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο συντονιστής του μπλόκου στον κόμβο Μουδανιών, Βαγγέλης Μισαηλίδης.

Υπενθυμίζεται ότι στον νομό Χαλκιδικής έχουν στηθεί τέσσερα μπλόκα, στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά, τη Νέα Καλλικράτεια και τον Πολύγυρο.

Σε πολύωρο αποκλεισμό του κρατικού αερολιμένα «Μακεδονία» στη Θεσσαλονίκη προχωρούν το μεσημέρι της Τετάρτης οι συμμετέχοντες στα μπλόκα αεροδρομίου και αερογέφυρας Θέρμης.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γαλάτιστας, Άγγελος Τσαρτσαφλής, μέλος της συντονιστικής επιτροπής του αεροδρομίου, σημείωσε ότι “στις 2 το μεσημέρι περιμένουμε περισσότερα από 25 τρακτέρ από την αερογέφυρα Θέρμης και από τις 3 το μεσημέρι μέχρι και τις 9 το βράδυ, θα αποκλείσουμε το “Μακεδονία”, στέλνοντας ξεκάθαρα το μήνυμα ότι όχι μόνο δεν κουραστήκαμε, αλλά προτιθέμεθα να εντείνουμε ακόμη περισσότερο τις κινητοποιήσεις μας».

Ωστόσο, ο ίδιος έκανε σαφές ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για όσους θέλουν να ταξιδέψουν, αφού οι παρακαμπτήριοι δρόμοι θα είναι ανοιχτοί.

Εξάλλου, την αποχώρηση από το μπλόκο στα πράσινα φανάρια, μεγάλης δύναμης τρακτέρ, γνωστοποίησε μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου, Γρηγόρης Παπαθεοδώρου, καταγγέλλοντας «συμφέροντα και ένταξη του μπλόκου σε δυνάμεις που δεν συνάδουν με την απόφαση της πλειοψηφίας».

«Η πλειοψηφία αυτών που απαρτίζουν το μπλόκο, πέραν του πού μας έχουν κατατάξει διάφορες δυνάμεις, συντασσόμαστε με τη Νίκαια, και αυτό είναι οριστικό» επισήμανε.

Το συνηθισμένο πρόγραμμα αποκλεισμού του ακολουθεί σήμερα το μπλόκο στο Δερβένι.

Ειδικότερα, στο διάστημα από 11:00 έως 15:00 θα είναι κλειστές οι τρεις λωρίδες και στα δύο ρεύματα. Από τις 15:00 έως τις 18:00 θα δοθεί στην κυκλοφορία μία λωρίδα σε κάθε πλευρά, σύμφωνα με τον συντονιστή, Αναστάση Σοϊλεμέζη.

«Εδώ που φτάσαμε, εμείς από το μπλόκο Δερβενίου στέλνουμε μήνυμα ενότητας. Ας γίνει επιτέλους ο διάλογος και να δούμε από εκεί και πέρα τι θα κάνουμε. Δεν υπάρχει διάσπαση μεταξύ μας, αντίθετα όλοι μας επιθυμούμε μια γόνιμη κουβέντα με τον πρωθυπουργό και καλό θα ήταν να την κάνουν όλες οι δυνάμεις μαζί», τόνισε ο κ. Σοϊλεμέζης.

Κινητοποιήσεις με…μουσική

Μουσική εκδήλωση, οργανώνουν για μετά τις 6 το απόγευμα, οπότε λήγει ο 24ωρος αποκλεισμός, οι αγρότες του κόμβου Αντιγόνου, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Έδεσσας, στο πλαίσιο των εναλλακτικών μορφών κινητοποιήσεων, που εγκαινιάζουν από σήμερα οι διαμαρτυρόμενοι του πρωτογενούς τομέα.

«Η αποψινή μας εκδήλωση, όχι μόνο δεν υποδηλώνει κούραση, αλλά στοχεύουμε να στείλουμε ξεκάθαρα το μήνυμα ότι θα παραμείνουμε στον δρόμο, για όσο καιρό χρειαστεί» υπογράμμισε η επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου, Διαμάντω Κρητικού.

Όπως εξήγησε, από τις 16:30 θα αρχίσουν να συγκεντρώνονται αγρότες που είναι και μουσικοί, προκειμένου να ξεσηκώσουν τον κόσμο και με τα τραγούδια τους να «υπενθυμίσουν τη σημασία τού “αγωνίζεσθαι”».

Φορείς και συνεταιρισμοί της ευρύτερης περιοχής έχουν φροντίσει για μεζέδες (μανιτάρια, κρέας, σαλιγκάρια, πίτες, λουκουμάδες, ακτινίδια κ.α) που θα μοιράζονται τόσο στους διερχομένους, όσο και στους συμμετέχοντες στην εκδήλωση.

Για την πορεία τού αγώνα τους οι αγρότες στο μπλόκο θα πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση.

Οι αποκλεισμοί, με βάση το σημερινό πρόγραμμα κινητοποιήσεων στη Δυτική Μακεδονία, που αριθμεί 9 μπλόκα, σύμφωνα με τον συντονιστή των οκτώ εξ αυτών, Δημήτρη Μόσχο, θα έχουν ως εξής:

Τελωνείο Κρυσταλλοπηγής στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία και Νίκης με την πΓΔΜ (12ωρος αποκλεισμός από τις 11:00, σε συνέχεια αντίστοιχης χθεσινής κινητοποίησης).

Γρεβενά, στην πρώτη έξοδο προς την Εγνατία Οδό με κατεύθυνση τα Ιωάννινα 12:00-16:00 και στα δύο ρεύματα και σε παρακαμπτήριες οδούς.

Νεάπολη Τσοτυλίου 14:00-19:00.

Στο Άργος Ορεστικό κάθετα στην Εγνατία, στον δρόμο προς Καστοριά, 09:00-18:00 και τις ίδιες ώρες σε Αγία Κυριακή και Δεσκάτη.

-Στα διόδια Πολυμύλου Κοζάνης 12:00-13:00.

Παραμένουν τα μπλόκα στην Πελοπόννησο 

Στα μπλόκα τους παραμένουν οι αγρότες της Πελοποννήσου, προγραμματίζοντας, από το απόγευμα, να κλείσουν εκ νέου τους δρόμους.

Στον αυτοκινητόδρομο Τρίπολης – Κορίνθου, οι αγρότες θα κλείσουν το δρόμο στα διόδια Νεστάνης από τις 6 το απόγευμα ως τις 11 το βράδυ, με αποτέλεσμα να διεξάγεται η κυκλοφορία από την παλαιά εθνική οδό Τρίπολης – ‘Αργους σε μια διαδρομή που φτάνει τα 75 περίπου χιλιόμετρα η παράκαμψη.

Επιπλέον, στη Σπάρτη οι αγρότες θα κλείσουν από τις 7 έως τις 8 το βράδυ τη γέφυρα του Ευρώτα.

Εν τω μεταξύ επ’ αόριστον είναι κλειστή από τους αγρότες η εθνική οδός Κορίνθου – Αθήνας, τόσο στη νέα όσο και στην παλαιά εθνική οδό και η κυκλοφορία διεξάγεται από μικρή παράκαμψη μέσα από το Καλαμάκι με καθυστέρηση περίπου 20 είκοσι λεπτών.

Το πρόγραμμα των αγροτικών κινητοποιήσεων στη Βόρεια Ελλάδα 

Στα μπλόκα παραμένουν οι αγρότες της Β. Ελλάδας και παρακολουθώντας τις εξελίξεις, βρίσκονται σε συνεχείς διαβουλεύσεις, προκειμένου όπως οι ίδιοι δηλώνουν «να μην επιχειρηθεί μυστική συνάντηση ή κίνηση από τον οποιονδήποτε, σε όποια δύναμη και αν ανήκει».

Παράλληλα, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους και οι αγρότες της δυτικής Ελλάδας, με αποκλεισμούς εθνικών οδών, σε Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα και Ηλεία.

Ειδικότερα, αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας έχουν αποκλείσει την εθνική οδό Αντιρρίου – Ιωαννίνων, στον κόμβο του Κεφαλόβρυσου. Όπως είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο εκπρόσωπος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου Κώστας Πουρνάρας, «ανοίγουμε για λίγες ώρες κάθε πρωί τον δρόμο, προκειμένου να υπάρξει αποσυμφόρηση και κυρίως για να περάσουν φορτηγά που μεταφέρουν υγειονομικό υλικό».

Επίσης, αγρότες από την ευρύτερη περιοχή του Μεσολογγίου, αναμένεται να κλείσουν από τις 17:00 έως και τις 20:00, την εθνική οδό Αντιρρίου – Ιωαννίνων, στη γέφυρα του ποταμού Ευήνου.

Στη Αχαΐα, αγρότες έχουν αποκλείσει την εθνική οδό Πατρών – Πύργου, στον κόμβο της Κάτω Αχαΐας και σύμφωνα με όσα είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ το μέλος της συντονιστικής επιτροπής Νίκος Ζαφειρόπουλος, ο αποκλεισμός θα διαρκέσει έως τις 10 το βράδυ.

Ακόμη, αγρότες της Αιγιάλειας θα κλείσουν από τις 7 το βράδυ και για τρεις ώρες, την εθνική οδό Πατρών – Αθηνών, στο ύψος του Αιγίου.

Στην Ηλεία, αγρότες έχουν αποκλείσει την εθνική οδό Πατρών – Πύργου στον κόμβο του Κουρτεσίου και όπως ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ το μέλος της συντονιστικής επιτροπής Ανδρέας Τσουκαλάς, ο δρόμος θα παραμείνει κλειστός έως και τις 6 το απόγευμα.

Σε ότι αφορά το μέλλον των κινητοποιήσεων, ο Ανδρέας Τσουκαλάς είπε: «αναμένουμε το αποτέλεσμα της συνάντησης που θα έχει ο πρωθυπουργός με εκπροσώπους από τα μπλόκα».

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας