ΠΟΕΔΗΝ: Το υπουργείο Υγείας κρύβει εγκαυματίες – Είναι 14 και όχι 6

Σκληρή ανακοίνωση εξέδωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) κατά του υπουργείου Υγείας καταλογίζοντας «σοβαρά λάθη και παραλείψεις».

Μάλιστα, κάνει λόγο για «κρυφτούλι με τους νοσηλευόμενους εγκαυματίες στις ΜΕΘ, για να κρύψουν το μέγεθος της καταστροφής, τον αριθμό των νεκρών και την έλλειψη κλινών ΜΕΘ».

«Σήμερα νοσηλεύονται σε ΜΕΘ 8 ασθενείς από τις φωτιές (σ.σ. το υπουργείο μιλά σήμερα για 6): Θριάσιο 1, ΚΑΤ 2, Ευαγγελισμός 5. Επίσης νοσηλεύονται 6 στη ΜΑΦ (Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας) του Κέντρου Εγκαυμάτων του Θριασίου Νοσοκομείου με πολύ σοβαρά εγκαύματα. Σύνολο 14. Κάποιοι σε κατάσταση μη αναστρέψιμη», αναφέρει και συνεχίζει:

«Πλην των νεκρών, δεκάδες σοβαρά εγκαυματίες διακομίσθηκαν στα εφημερεύοντα Νοσοκομεία της Αττικής και τα Κέντρα Υγείας της περιοχής πριν συνεδριάσει το συντονιστικό της κυβέρνησης. Κρύφτηκαν, εξαφανίστηκαν τα βιβλία καταγραφής συμβάντων εκείνη τη νύκτα από τα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας που υποδέχθηκαν τους εγκαυματίες. Γιατί;»

«Με χειροκίνητο δερμοτόμο γίνεται η αποκατάσταση των εγκαυματιών στο Κέντρο Εγκαυμάτων του Θριασίου Νοσοκομείου» και πως «έφριξαν οι Αυστραλοί γιατροί, που ετοιμάζονται να δωρίσουν σύγχρονο δερμοτόμο», τονίζει.

«Εκείνες τις τραγικές ώρες τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της περιοχής ήταν σαν να βρίσκονται σε εμπόλεμη ζώνη και χειρότερα. Και όμως, ο κ. Πολάκης, όπως δηλώνει, είχε ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για νεκρούς. Οι δεκάδες τραυματίες; Οι Υγειονομικές Μονάδες συνεχώς επικοινωνούσαν με το επιχειρησιακό κέντρο της υγείας (ΕΚΕΠΥ) και το υπουργείο Υγείας. Ο κ. Πολάκης γνώριζε για τους νεκρούς και για τον μεγάλο αριθμό τραυματιών από τις φωτιές που διακομίζονταν στα Κέντρα Υγείας και τα Νοσοκομεία, πολύ πριν το σόου της κυβέρνησης στο συντονιστικό. Κρύβουν την πραγματικότητα. Γι’ αυτό εξαφάνισαν τα βιβλία καταγραφής συμβάντων εκείνη τη νύκτα. Μετά από τέτοιες καταστροφές που αφήνουν πίσω τους δεκάδες τραυματίες και νεκρούς, θα πρέπει να μην κρύβονται κάτω από το χαλί τα προβλήματα. Υπήρξαν σοβαρά διαχειριστικά λάθη και κυβερνητικές παραλείψεις στην υγειονομική περίθαλψη των εγκαυματιών και τραυματιών (καρδιολογικά, αναπνευστικά κ.α.) εκείνο το μοιραίο βράδυ. Η κατάσταση της Δημόσιας Υγείας δεν διορθώνεται με ψέματα. Δεν πρόκειται να διορθωθεί εφόσον συνεχίζονται οι μνημονιακές πολιτικές των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων. Η αυτοαποθέωση των υπουργών της κυβέρνησης για το πόσο καλά τα έκαναν προκαλεί θλίψη και οργή. Τη στιγμή που θρηνούμε δεκάδες νεκρούς και δίνουν τη μάχη για τη ζωή αρκετοί ακόμη τραυματίες», υπογραμμίζει.

Εν κατακλείδι, διερωτάται: «Πώς θα μάθουμε αν ακόμη και σήμερα εγκαυματίες που χρήζουν νοσηλεία είναι σε ΜΕΘ, όταν το υπουργείο Υγείας δεν δίνει επίσημα στοιχεία και τα κρύβει;». «Επικοινωνιακοί χωρισμοί για να κρύψουν το μέγεθος της καταστροφής τον αριθμό των νεκρών και την έλλειψη κλινών ΜΕΘ. Με την ακινητοποίηση της λίστας για να εξυπηρετηθούν κατά προτεραιότητα οι εγκαυματίες, άλλοι ασθενείς σε σοβαρή κατάσταση που ήταν ήδη στη λίστα αναμονής μπορεί να έχασαν τη ζωή τους».


Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook