Ακριβά κλήθηκε να πληρώσει σε πρώτο βαθμό, την παραβίαση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τής εν διαστάσει συζύγου του ένας Λαρισαίος σύμφωνα με, προ μηνών, απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Λάρισας και έπειτα από αγωγή που κατέθεσε η πρώτη εναντίον του.

Σύμφωνα με αυτή «ο εν διαστάσει σύζυγός της, αφενός παραβίασε το απόρρητο ηλεκτρονικών της μηνυμάτων (e-mails) που ήταν μυστικά και αφορούσαν σχέση του στενά ιδιωτικού της βίου αφετέρου προσήγαγε εκτυπωμένο το περιεχόμενό τους σε δίκη ασφαλιστικών μέτρων με αντικείμενο την ανάθεση της επιμέλειας και τη διατροφή των ανηλίκων τέκνων τους με σκοπό να βλάψει την τιμή και την υπόληψή της».

Η πλευρά του άνδρα ωστόσο ισχυρίστηκε στο δικαστήριο πως το e-mail ήταν κοινό.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης «Το απόρρητο της επικοινωνίας αποτελεί τμήμα του ιδιωτικού βίου του προσώπου. Στην ιδιωτική σφαίρα κάθε πολίτη εντάσσονται και οι διαπροσωπικές σχέσεις, στοιχείο των οποίων είναι φυσικά και η επικοινωνία ανάμεσα στα πρόσωπα είτε με την αποστολή επιστολών είτε μέσω τηλεφωνικών συνδιαλέξεων είτε μέσω αποστολής ηλεκτρονικού γράμματος κ.ά. Ειδικότερα, το απόρρητο της με οποιονδήποτε τρόπο επικοινωνίας προστατεύεται από το άρθρο 19 § 1 εδ. α΄ του Συντάγματος, το οποίο ορίζει ότι «το απόρρητο των επιστολών και της ελεύθερης ανταπόκρισης ή επικοινωνίας με οποιονδήποτε άλλο τρόπο είναι απόλυτα απαραβίαστο».

Πάντα σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστηρίου ο άνδρας «παραβίασε το απόρρητο της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας της ενάγουσας υποκλέπτοντας το περιεχόμενο άκρως προσωπικών της μηνυμάτων που περιείχαν διαλόγους έντονα προσωπικής φύσης. Το άδικο της ανωτέρω πράξης, που αντίκειται σε απαγορευτική διάταξη νόμου που προστατεύει ιδιωτικό δικαίωμα και συμφέρον δεν αίρεται για οποιονδήποτε λόγο».

Το δικαστήριο δέχθηκε εν μέρει την αγωγή και υποχρέωσε τον άνδρα να καταβάλει στη γυναίκα το ποσό των δέκα χιλιάδων ευρώ.

Ωστόσο η απόφαση που δεν είναι προσωρινά εκτελεστή, έχει εφεσιβληθεί ενώ σύμφωνα με πληροφορίες εκκρεμεί αντίθετη αγωγή προσβολής προσωπικότητας και αγωγή για ισχυρό κλονισμό λόγω απιστίας και εγκατάλειψης συζυγικής στέγης.

Πηγή: eleftheria.gr

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας