Το αδίκημα της απιστίας, με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου, ασκήθηκαν οι ποινικές διώξεις, σε βαθμό κακουργήματος, σε βάρος του πρώην γενικού γραμματέα Οικονομικού Σχεδιασμού και Αμυντικών Επενδύσεων Σπ. Τραυλού, αλλά και σε βάρος 7 ακόμη υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, μετά το πέρας της προκαταρκτικής εξέτασης και μετά από παραγγελία της Εισαγγελέως Εγκλημάτων Διαφθοράς Ελένης Ράικου.

Η προκαταρκτική εξέταση που διενεργήθηκε για τα αντισταθμιστικά ωφελήματα της σύμβασης για την προμήθεια 12 ελικοπτέρων τύπου Απάτσι συνολικού κόστους 594 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο ήδη προφυλακισμένος επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος διώκεται για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε απιστία.

Η υπογραφή της σύμβασης έγινε το 2003, επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου, ενώ αντίγραφα της δικογραφίας απέστειλαν οι εισαγγελείς στη Βουλή, για να ερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες και του πρώην υπουργού για την υπογραφή της επίμαχης σύμβασης.

Σύμφωνα με την προκαταρκτική εξέταση και την έρευνα του ειδικού επιστημονικού προσωπικού του γραφείου Διαφθοράς, η σύμβαση 22/2003 υπογράφηκε κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας και των Κατευθυντήριων Οδηγιών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, με αποτέλεσμα να ζημιωθεί η περιουσία του ελληνικού Δημοσίου.

Ειδικότερα, στην εν λόγω σύμβαση προβλεπόταν υποκατασκευαστικό έργο ονομαστικής αξίας χαμηλότερης κατά 14 εκατομμύρια δολάρια, σε σχέση με εκείνο που απαιτούσε ο νόμος, ενώ η αναπροσαρμογή, λόγω της παρόδου χρόνου της ονομαστικής αξίας των Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων, πραγματοποιήθηκε κατά τρόπο τέτοιο, ώστε να είναι χαμηλότερη κατά 2,5 εκατομμύρια δολάρια, σε σχέση με εκείνη που θα προέκυπτε εάν εφαρμόζονταν οι κείμενες διατάξεις.

Παράλληλα, τα προγράμματα Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων που είχαν ως αντικείμενο τον εκσυγχρονισμό του συστήματος ΔΑΙΔΑΛΟΣ εκτελέσθηκαν κατά τρόπο, ώστε η αξία των υλικών και υπηρεσιών που προσφέρθηκαν στο Ελληνικό Δημόσιο ήταν χαμηλότερη κατά περίπου 9 εκατομμύρια δολάρια, αυτή τη φορά με αντίστοιχη ωφέλεια της εταιρίας SONAK, ιδιοκτησίας του Θωμά Λιακουνάκου.

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας