Συγκινητική είναι εδώ και τρεις ημέρες η ανταπόκριση του κόσμου αλλά και εθελοντικών οργανώσεων για τους πρόσφυγες, που καταφθάνουν από διάφορα νησιά του Αιγαίου στο λιμάνι του Πειραιά.

Στον ηλεκτρικό σταθμό όπου συνήθως μεταβαίνουν ορισμένοι από τους πρόσφυγες από τα πλοία, υπήρχαν το πρωί πολλές γυναίκες εθελόντριες που είχαν έρθει από διάφορα σημεία της Αθήνας προκειμένου να μοιράσουν κέικ, σταφιδόψωμα και χυμούς πρώτα στα μικρά παιδιά αλλά και στους μεγάλους.

«Ήρθα από μόνη μου, καθώς αυτοί οι άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια. Δεν μου πάει στη ψυχή μου εγώ να έχω φαγητό στο σπίτι μου και ο κόσμος να πεινάει και να κοιμάται έξω», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μια από τις εθελόντριες γυναίκες, κρατώντας την ανωνυμίας της.

Από το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά το υπουργείο Υγείας, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ΚΕΕΛΠΝΟ, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αλλά και το Χαμόγελου του Παιδιού έχουν διαθέσει εξειδικευμένους γιατρούς, προκειμένου να παράσχουν ιατρική φροντίδα σε 24ωρη βάση στους μετανάστες και πρόσφυγες.

«Τα περισσότερα συμπτώματα παρουσιάζονται στα παιδιά που είναι πολύ κουρασμένα και ταλαιπωρημένα και κυρίως κατά τις νυχτερινές ώρες», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εθελοντής παιδίατρος, που έχει διατεθεί στις δομές διαχείρισης από το υπουργείο Υγείας.

Το μέλος της Παμπειραϊκής Πρωτοβουλίας Υποστήριξης Μεταναστών και Προσφύγων Σωτήρης Αλεξόπουλος ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι αυτή τη στιγμή παρότι αναχώρησαν 800 πρόσφυγες για τη Βόρειο Ελλάδα υπήρχαν το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά περίπου 5.000 άνθρωποι.

Ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή, ο ΟΛΠ έχει διαθέσει έξι χώρους για την προσωρινή φιλοξενία των προσφύγων και επισήμανε ότι όλες οι εθελοντικές οργανώσεις εργάζονται συντονισμένα, για την καλύτερη διαχείριση του θέματος, συμπεριλαμβανομένου και του «Χαμόγελου του Παιδιού», που διέθεσε από σήμερα αυτοκινούμενο πολυϊατρείο.

Σημειώνεται ότι το μεσημέρι στην πύλη Ε1 πραγματοποιήθηκε μία μίνι σύσκεψη μεταξύ των εθελοντικών οργανώσεων και στελεχών του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να υπάρξει καλύτερος συντονισμός αλλά και κυλιόμενες βάρδιες σε 24ωρη βάση.

Η Μαρία Πρωτοναρίου, μέλος της εθελοντικής οργάνωσης no more walking, ήταν το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στη Μυτιλήνη και όπως μας λέει έχει έρθει τώρα στο λιμάνι του Πειραιά προκειμένου να βοηθήσει την κατάσταση λόγω του μεγάλου αριθμού αφίξεων.

«Είμαστε εδώ, ξένοι και Έλληνες εθελοντές, από τις 6 το πρωί, και αφού φροντίσουμε και την καθαριότητα του χώρου -καθώς ο ΟΛΠ μπορεί να έχει διαθέσει καθαρίστριες, αλλά και βιολογικές τουαλέτες, αλλά λόγω του μεγάλου αριθμού ατόμων δεν επαρκούν-, σε συντονισμό με τις άλλες εθελοντικές οργανώσεις γίνεται διανομή τροφίμων στους μετανάστες και πρόσφυγες για πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό», περιγράφει μια μέρα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Μαρία Πρωτοναρίου.

«Οι περισσότεροι από τους μετανάστες δεν γνωρίζουν αγγλικά, αλλά αυτό που ζητούν επίμονα από τους μεταφραστές -που υπάρχουν μόνο στις πύλες Ε1 και Ε2- είναι να φύγουν από την Ελλάδα προκειμένου μεταβούν μέσω Σκοπίων στη Βόρεια Ευρώπη», αναφέρει η ίδια.
Ακόμη, ενημερώνει τους πολίτες θέλουν να βοηθήσουν ότι μπορούν να προσφέρουν πάνες για τα παιδιά, τρόφιμα φρούτα ή ακόμα και μαγειρεμένες μερίδες φαγητό, επισημαίνοντας ότι δεν χρειάζεται να τα διανέμουν οι ίδιοι και ασυντόνιστα, αλλά να τα παραδίδουν στις πύλες Ε1 και Ε2 στους εκπροσώπους των εθελοντικών οργανώσεων.

Η Πλούμη Ελένη φοιτήτρια από το ΤΕΙ, μαζί με άλλους συμφοιτητές της, έχει πάει στη πύλη Ε3, προκειμένου να παράσχει φροντίδα στους πρόσφυγες, αλλά και να διανέμει μαζί με άλλους εθελοντές ξηρά τροφή που συγκέντρωσαν από σούπερ μάρκετ.

«Είδαμε ότι υπάρχει ανάγκη και προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε», μας λέει και τονίζει ότι «αυτή τη στιγμή χρειάζονται μεταφραστές προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι περισσότεροι από τους μετανάστες και τους πρόσφυγες».

Σημειώνεται ότι το «Χαμόγελο του Παιδιού» που έχει από σήμερα διαθέσει αρκετό δυναμικό, αλλά και γιατρούς, ανήρτησε αφίσες με οδηγίες σε διάφορες γλώσσες έξω από τους επιβατικούς σταθμούς του λιμανιού του Πειραιά που χρησιμοποιούνται ως προσωρινά κέντρα φιλοξενίας, καλώντας τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που έχουν χάσει το παιδί τους να επικοινωνούν στη γραμμή 116000 όλο το 24ωρο δωρεάν, από οποιονδήποτε τηλεφωνικό θάλαμο χωρίς τη χρήση κάρτας ή κέρματος, προκειμένου να κινηθούν οι διαδικασίες σε Ελλάδα και εξωτερικό για τον εντοπισμό τους.

Στο ίδιο νούμερο μπορούν να απευθύνονται, εξάλλου, φορείς, αλλά και πολίτες, που εντοπίσουν κάποιο παιδί μετανάστη να περιπλανιέται μόνο του σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας.

Όσοι πολίτες η φορείς επιθυμούν να αποστείλουν βοήθεια για τους πρόσφυγες που καταφθάνουν στο λιμάνι του Πειραιά μπορούν να απευθύνονται στο τηλ. 210 4123952 της Παμπειραϊκής Πρωτοβουλίας Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών και την ώρα 10:00 με 21:00 κάθε μέρα πλην Κυριακής.

Η συλλογή ειδών γίνεται στα εξής σημεία:

1. Αλληλεγγύη Πειραιά, Ευριπίδου 49, Πειραιάς, ΤΚ 18532

2. Μεγάλες ποσότητες (παλέτες) παραλαμβάνονται στη μεγάλη αποθήκη της Αλληλεγγύης, Τομπάζη 13-15, Πειραιάς, ΤΚ 18536, δίπλα στον Άγιο Νικόλαο στο λιμάνι, από τις 10:00 μέχρι τις 15:00 μετά από συνεννόηση.

Στην πρωτοβουλία συμμετέχουν μέχρι στιγμής το Κοινωνικό Ιατρείο & Φαρμακείο Πειραιά, το Αλληλέγγυο Ιατρείο Πειραιά, τα Κοινωνικά Ιατρεία και Φαρμακεία Αθήνας & Νέας Σμύρνης, το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού, το Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά, η Αλληλεγγύη Πειραιά, το Λιμάνι της Αγωνίας, η Ανοιχτή Συνέλευση Περάματος, η Μεσοποταμία Μοσχάτου, η Αλληλεγγύη για Όλους καθώς και ενεργοί πολίτες από τον ευρύτερο Πειραιά.

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας