Παράσταση διαμαρτυρίας πυρόπληκτων από το Μάτι στο υπουργείο Περιβάλλοντος
Περίπου 400 πυρόπληκτοι από το Μάτι, τον Νέο Βουτζά και την Κινέτα πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Κρατώντας πανό και μαύρες σημαίες, οι συγκεντρωμένοι ζητούν άμεση αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από την φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου του 2018.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Συντονιστική Επιτροπή των Κατοίκων στο Μάτι Αττικής σημειώνει ότι οι πυρόπληκτοι απαιτούν:

-Απονομή δικαιοσύνης

-Δια βίου εξασφάλιση των εγκαυματιών

-Ανοικοδόμηση με σεβασμό στον άνθρωπο και στο περιβάλλον των πληγεισών περιοχών

«Ζητούμε από το υπουργείο Περιβάλλοντος να υλοποιήσει τις πολιτικές αποφάσεις, που του αναλογούν, με την παρουσία μας και την επίδοση ψηφίσματος. Το δίκιο είναι με το μέρος μας, όλοι μαζί θα νικήσουμε σε αυτήν τη μάχη ζωής και αξιοπρέπειας», σημειώνουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη αντιπροσωπείες κατοίκων από τις πληγείσες περιοχές έχουν γίνει δεκτές από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, προκειμένου να καταθέσουν ψηφίσματα με τα αιτήματα τους.

Η κυκλοφορία των οχημάτων επί της λεωφόρου Μεσογείων πραγματοποιείται κανονικά.
Επιταχύνεται η έκδοση οικοδομικών αδειών για την ανακατασκευή των πυρόπληκτων κτισμάτων στο Μάτι

Παράλληλα, το υπουργείο Περιβάλλοντος κατέθεσε τροπολογία, σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας, με την οποία επιταχύνεται η διαδικασία έκδοσης οικοδομικών αδειών για την ανακατασκευή κτισμάτων των περιφερειών Αττικής και Πελοποννήσου που επλήγησαν από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης του Ιουλίου του 2018 και με ΚΥΑ έχουν οριοθετηθεί ως πυρόπληκτες.

Με την τροπολογία, που συμπεριλαμβάνεται στο σ/ν με τίτλο «Κύρωση της σύμβασης δωρεάς μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου, του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης και των συντελεστών της διαθήκης της Ελισάβετ Παπαγιαννοπούλου», επιδιώκεται η δημιουργία ενός σαφούς πλαισίου όρων δόμησης για περιπτώσεις κτισμάτων που έχουν πληγεί από θεομηνίες.

Ειδικότερα, προβλέπεται ότι δεν οφείλονται πρόστιμα και παύει η υποχρέωση της καταβολής τυχόν υπόλοιπων δόσεων προστίμων από την ημερομηνία οριοθέτησης για κτίσματα για τα οποία έχει εκδοθεί πρωτόκολλο αυτοψίας επικινδύνως ετοιμόρροπου κτιρίου, είτε έχουν κριθεί ως μη κατοικήσιμα και χρήζουν επισκευής και τα οποία έχουν υπαχθεί στον ν.4178/2013 είτε στον ν.4495/2017. Διευκρινίζεται, δε, ότι τυχόν καταβληθέντα ποσά προστίμων, από την παραπάνω ημερομηνία έως και τη δημοσίευση του παρόντος σ/ν, δεν επιστρέφονται. Επιπλέον, προβλέπεται ότι για την υπαγωγή αυθαιρέτων κτισμάτων των παραπάνω πληγεισών περιοχών στις διατάξεις του ν.4495/2017, μετά την έναρξη της ισχύος της παρούσας διάταξης, καταβάλλεται μόνο το προβλεπόμενο παράβολο. Τέλος, προβλέπεται η αναστολή της επιβολής κυρώσεων και της είσπραξης προστίμων σε αυθαίρετα που έχουν ανεγερθεί προ της 28ης Ιουλίου 2011 έως την οριστική οριοθέτηση και διευθέτηση των ρεμάτων των πληγεισών περιοχών.

Με την τροπολογία απλουστεύεται η διαδικασία υποβολής εγγράφων από τον αιτούντα πληγέντα ιδιοκτήτη και επιταχύνεται η συλλογή των απαραίτητων δικαιολογητικών για την έκδοση οικοδομικής άδειας για ανακατασκευή των πυρόπληκτων κτισμάτων.

Επίσης, διευκρινίζονται οι κατηγορίες εργασιών δόμησης, που εξαιρούνται από την απαγόρευση εκτέλεσης εργασιών, η οποία τέθηκε ως ειδική ρύθμιση για την αποκατάσταση και ανάπλαση της πυρόπληκτης περιοχής των δήμων Μαραθώνα και Ραφήνας-Πικερμίου.

Τέλος, καταργούνται οι προσαυξήσεις 10% και 20% του ενιαίου ειδικού προστίμου, που προβλέπονταν ανάλογα με τον χρόνο υπαγωγής της αυθαίρετης κατασκευής ή χρήσης στις διατάξεις του ν.4495/2017.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook