«Παραλύει» η Αθήνα την Πέμπτη: «Χειρόφρενο» στα ταξί, πώς θα κινηθούν μετρό, λεωφορεία, τρόλεϊ

  • Το μετρό θα κινηθεί από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ
  • Τα λεωφορεία δεν θα κινηθούν από τις 12 το μεσημέρι έως τις 5 το απόγευμα
  • Τα τρόλεϊ θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα
  • Οι οδηγοί ταξί συνεχίζουν την απεργία τους

Σε κουίζ για δυνατούς λύτες αναμένεται να μετατραπούν οι μετακινήσεις με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς την Πέμπτη 14 Ιουνίου λόγω των κινητοποιήσεων των εργαζομένων.

Ειδικότερα, στάσεις εργασίας θα πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι σε: μετρό, λεωφορεία και τρόλεϊ ενώ θα απεργήσουν για ακόμα μία ημέρα οι ιδιοκτήτες και οδηγοί ταξί.

Η πρωτεύουσα θα μείνει χωρίς μετρό από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τις 9 το πρωί και από τις 9 το βράδυ μέχρι τη λήξη της βάρδιας.

«Στις 14 Ιουνίου ψηφίζεται ένα νέο πακέτο µέτρων, το λεγόµενο µεσοπρόθεσµο, µε ισχύ µέχρι το 2022 αλλά στην πραγματικότητα αποτελεί τον ενδιάµεσο κρίκο για την εσαεί συνέχιση των µνηµονίων. Τα νέα µέτρα, µε άλλα λόγια το τέταρτο µνηµόνιο, είναι ακόµη χειρότερα για το λαό, προβλέπουν ωστόσο φοροαπαλλαγές για το µεγάλο κεφάλαιο και ταυτόχρονα την διατήρηση της εργασιακής ζούγκλας που δημιούργησαν τα προηγούµενα µνηµόνια», τονίζει σε ανακοίνωση του το ΣΕΛΜΑ.

Χωρίς μετρό, λεωφορεία και τρόλεϊ

Χωρίς μετρό θα μείνει η Αττική την Πέμπτη από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9 το πρωί και από τις 9 το βράδυ έως τη λήξη, συμμετέχοντας όπως τονίζει το ΣΕΛΜΑ «στις κινητοποιήσεις εναντίων στην ψήφιση των νέων μέτρων».

Υπενθυμίζεται ότι η πρωτεύουσα θα μείνει και χωρίς λεωφορεία την Πέμπτη για τουλάχιστον πέντε ώρες (12:00-17:00), μετά την απόφαση των εργαζομένων του ΟΑΣΑ να προχωρήσουν σε στάση εργασίας λόγω Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων.

Τα λεωφορεία θα αρχίσουν να αποσύρονται λίγο μετά τις 11:00 και θα εμφανιστούν ξανά στους δρόμους γύρω στις 18:00. Η στάση εργασίας περιλαμβάνει όλα τα δρομολόγια λεωφορείων του ΟΑΣΑ, συμπεριλαμβανομένων και τον δρομολογίων του αεροδρομίου.

Την ίδια ημέρα, από τις 12:00 ως τις 16:00 έχουν εξαγγείλει στάση εργασίας και οι υπάλληλοι στα τρόλεϊ, για την διεκδίκηση μιας σειράς συνδικαλιστικών αιτημάτων, γεγονός που σημαίνει ότι στην πρωτεύουσα θα κυκλοφορούν μόνο τα μέσα σταθερής τροχιάς.

Συνεχίζεται η απεργία των ταξί

Οι κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών ταξί συνεχίζονται με το  Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ) να προκηρύσσει νέα 24ωρη απεργία.

Στην ανακοίνωσή τους οι εκπρόσωποι αναφέρουν ότι «την κατάργηση της υποχρέωσης της ελάχιστης διάρκειας σύμβασης τριών ωρών που έχουν οι εταιρείες ενοικιαζομένων αυτοκινήτων με οδηγό ζήτησαν οι θεσμοί και ιδιαίτερα οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ».

Καταγγέλλουν ακόμα ότι οι θεσμοί επιθυμούν «να βγάλουν εισιτήριο επιστροφής στην Uber».

«Η ελληνική κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Σπίρτζης αρνήθηκαν μια τέτοια προοπτική, ωστόσο είναι σε δύσκολη θέση, αφού τέθηκε ζήτημα ακόμα και μη συμφωνίας για την αξιολόγηση», συμπληρώνουν. Το ΣΑΤΑ υπογραμμίζει: «ξεκινάμε με 24ωρη απεργία, από τις 13/6/2018 (6 π.μ) η οποία θα επαναλαμβάνεται μέχρι να κλείσει οριστικά το ζήτημα».

Καταλήγοντας, το Συνδικάτο ζητεί συγγνώμη από το επιβατικό κοινό, αλλά όπως τονίζει «δεν μας αφήνουν άλλη επιλογή από το να διεκδικήσουμε με απεργία την επιβίωσή μας».