Σοβαρές ελλείψεις και προβλήματα διαπιστώθηκαν σε ελέγχους από κλιμάκια του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. σε συντριπτική πλειοψηφία των Ιδιωτικών Σχολείων, που ήταν ανοιχτά μέχρι σήμερα και είχαν υποβάλει φάκελο για χορήγηση άδειας λειτουργίας.

Σύμφωνα με το Ν. 4093/12 όλα τα Ιδιωτικά Σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης πρέπει να τηρούν θεσμοθετημένες κτιριολογικές προδιαγραφές. Μεταξύ άλλων, για να μπορούν να λειτουργούν, θα πρέπει να διαθέτουν, μεταξύ άλλων, οικοδομική άδεια για χρήση εκπαίδευσης, πιστοποιητικό πυροπροστασίας για χρήση εκπαίδευσης και πρόσβαση για Άτομα με Αναπηρίες (ΑμεΑ).

Τα σχολεία θα έπρεπε να έχουν υλοποιήσει αυτή τη θεσμική υποχρέωση μέχρι και την 31η Αυγούστου 2013 και να δηλωθεί με Υπεύθυνη Δήλωση του Νόμου 1599 στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Τα σχολεία που επικαιροποίησαν την άδειά τους μέχρι τις 31/08/2013 είχαν υποβάλει τη σχετική Υ.Δ., ενώ κατέθεσαν εκ νέου Υ.Δ. περί τήρησης των προδιαγραφών στις 31/05/2015, όπως δηλαδή προβλέπει ο Νόμος ανά διετία.

Μέχρι και σήμερα δεν είχε γίνει κανένας απολύτως έλεγχος, κάτι που έγινε την παρούσα περίοδο, σε εκτέλεση εγκυκλίου του Υπουργείου Παιδείας και χωρίς να έχει προκληθεί από τους νόμιμους εκπροσώπους των Ιδιωτικών Σχολείων.

Σε σύνολο 319 Ιδιωτικών Σχολείων που είχαν υποβάλει φάκελο για να τους χορηγηθεί άδεια λειτουργίας, το 27% είχαν προβλήματα ως προς τις κτιριολογικές τους προϋποθέσεις. Τα κλιμάκια του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. έκαναν έλεγχο σε 102 σχολεία, των οποίων ο φάκελος αξιολογήθηκε και πληρούσαν τις προδιαγραφές του Νόμου. Από τον επιτόπιο έλεγχο προέκυψε πως μόλις το 30% από αυτά δεν παρουσίαζε κανένα πρόβλημα, ενώ τα υπόλοιπα παρουσιάζουν σοβαρές ελλείψεις και προβλήματα. Μεταξύ άλλων,  πολεοδομικές αυθαιρεσίες μη ρυθμισμένες, λειτουργία αιθουσών χωρίς άδεια από το Υπουργείο Παιδείας, έλλειψη συστημάτων πυρόσβεσης καθώς και μη τήρηση των προδιαγραφών ΑμΕΑ.ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας