Παίρνει άδεια ο Κουφοντίνας – Αναίρεση στο βούλευμα άσκησε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου
  • Η αναίρεση της κ. Δημητρίου αναμένεται να κριθεί από δικαστικό συμβούλιο του Αρείου Πάγου και αν γίνει δεκτή, θα οδηγήσει σε επανεξέταση της υπόθεσης
  • Από σήμερα νωρίς το μεσημέρι ο Κουφοντίνας μεταφέρθηκε στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Βόλου με αρρυθμίες
  • Αναλυτικά το σκεπτικό της απόφασης της κ. Δημητρίου

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, άσκησε αναίρεση στο βούλευμα 93 του Τριμελούς Δικαστικού Συμβουλίου Βόλου για την απόρριψη του αιτήματος άδειας του Δημήτρη Κουφοντίνα.

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αργά σήμερα το βράδυ (17/5), μετά από πολλές ημέρες διεργασιών, κινήθηκε με την άσκηση αναίρεσης, ενέργεια που ουσιαστικά δρομολογεί διαδικασίες για ενδεχόμενη ανατροπή της απόφασης των δικαστών, που υπήρξε ομόφωνη για απόρριψη του αιτήματος για χορήγηση άδειας στον Κουφοντίνα.

Η αναίρεση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου αναμένεται να κριθεί από δικαστικό συμβούλιο του Αρείου Πάγου και αν γίνει δεκτή, θα οδηγήσει σε επανεξέταση της υπόθεσης.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα νωρίς το μεσημέρι ο Κουφοντίνας μεταφέρθηκε στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Βόλου με αρρυθμίες, καθώς η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε μετά την πολυήμερη απεργία πείνας.

Το σκεπτικό

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου στο έγγραφο για την άσκηση της αναίρεσης αναφέρεται σε τρεις γνωμοδοτήσεις της εισαγγελίας του ανώτατου δικαστηρίου (από το 1993 έως το 2011) αλλά και με μία πρόσφατη δημοσίευση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Παναγιώτη Μπρακουμάτσου, κατά την οποία οι πολυισοβίτες εφόσον έχουν εκτίσει συγκεκριμένο χρόνο κράτησης, δικαιούνται και αυτοί άδειας.

Κατά τις ίδιες πηγές, η κ. Ξένη Δημητείου υποστηρίζει ότι το συμβούλιο Πλημμελειοδικών Βόλου εσφαλμένα ερμήνευσε τις διατάξεις του σωφρονιστικού κώδικα για την περίπτωση του Δημήτρη Κουφοντίνα, ενώ προσθέτει πως δεν θα έπρεπε να εξετάσει τις ουσιαστικές προϋποθέσεις για τη χορήγηση της τακτικής του άδειας, καθώς το δικαστικό συμβούλιο δέχθηκε πως δεν υπήρχαν οι τυπικές προϋποθέσεις.

Τέλος, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου από τις 15 Μαΐου είχε αναθέσει σε αντεισαγγελέα να κρίνει την υπόθεση, ο οποίος είχε τελικά την άποψη πως δεν πρέπει να ασκηθεί αναίρεση. Ωστόσο, η Ξένη Δημητρίου προχώρησε σε αντίθεση ενέργεια, αν και στο σκεπτικό του ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, επεσήμανε ότι το βούλευμα με το οποίο απορρίφθηκε το αίτημα Κουφοντίνα «έχει εμπεριστατωμένη αιτιολογία ως προς τη μη συνδρομή των προβλεπόμενων ουσιαστικών προϋποθέσεων».

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook