Την έντονη αντίδραση του δήμου Λέσβου προκάλεσε σημερινό άρθρο της γερμανικής εφημερίδας «Bild», με τίτλο «Λέσβος, το νησί των νεκρών προσφύγων».

Σε ανακοίνωση του δήμου επισημαίνεται πως «σε κάθε μαύρη εικόνα που παρουσιάζει η εφημερίδα “Bild”, έχουμε να αντιπαραθέσουμε δεκάδες χιλιάδες εικόνες ελπίδας, ανθρωπιάς και ζωής». Όπως τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση «σε αντίθεση με όσα το δημοσίευμα αναφέρει, περί “ζοφερής κατάστασης”, καθώς και τις προσεκτικά σκηνοθετημένες εικόνες που προβάλλονται στο βίντεο της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας, η Λέσβος είναι το νησί που σώζει ζωές, που προσφέρει απλόχερα αγάπη, συμπαράσταση και ανθρωπιά, ενώ παράλληλα παραμένει ένας τόπος πανέμορφος, φιλόξενος και πάνω απ’ όλα ασφαλής, για κάθε επισκέπτη».

«Προσκαλούμε τους συντάκτες του παραπάνω άρθρου», σημειώνει στην ανακοίνωση του ο δήμος Λέσβου, «να επισκεφθούν ξανά τη Λέσβο, όπου θα τους ξεναγήσουμε στον καθορισμένο χώρο αποθήκευσης σωσιβίων, που τον παρουσίασαν ως ένα ατελείωτο βουνό από σκουπίδια, στο Κέντρο Φιλοξενίας του Καρά Τεπέ και στους άλλους οργανωμένους χώρους πρώτης υποδοχής, καθώς και σε μια περιπολία σκάφους του Λιμενικού, του οποίου τα πληρώματα καθημερινά σώζουν χιλιάδες ανθρώπινες ζωές».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Η Λέσβος διαχειρίστηκε και διαχειρίζεται με υποδειγματικό τρόπο μεγάλες προσφυγικές ροές και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση. Παράλληλα, παραμένει ένας ιδανικός τουριστικός προορισμός, με πλούσιες φυσικές ομορφιές και αποδεδειγμένα φιλόξενους κατοίκους».

Στο γεγονός ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός αναφέρθηκε και στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσαν το μεσημέρι της Τρίτης από κοινού με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Φιλίπο Γκράντι. Όπως είπε ο κ. Γαληνός, η Λέσβος η οποία σήκωσε μόνη της στην πλάτη της το βάρος της προσφυγικής κρίσης, πράγμα που απέφυγε να πράξει η Ευρώπη, κινδυνεύει σήμερα με ακυρώσεις τουριστικών πακέτων εξαιτίας δημοσιευμάτων όπως αυτό σήμερα της “Bild”».

«Η Λέσβος», είπε ο κ. Γαληνός, «δεν είναι νησί των νεκρών αλλά νησί της ελπίδας των προσφύγων που διασώθηκαν και που οι ντόπιοι κάτοικοι -μαζί με τις αρχές- περιέθαλψαν στέλνοντας μάθημα-μήνυμα ανθρώπινης αλληλεγγύης σε όλο τον κόσμο».

“Η Λέσβος έδειξε το καλό πρόσωπο της Ευρώπης” δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής

«Η Ευρώπη μπορεί να μην επέδειξε την αλληλεγγύη που έπρεπε, αλλά η Λέσβος έδειξε το καλό πρόσωπο της Ευρώπης» σημείωσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φιλίπο Γκράντι, επισκεπτόμενος την «καρδιά» του προσφυγικού προβλήματος τη Λέσβο, όπως χαρακτηριστικά είπε.

Αμέσως μετά την άφιξή του, ο κ. Γκράντι, κατευθύνθηκε στο λιμάνι της Μυτιλήνης, όπου εκείνη την ώρα αποβιβάζονταν από σκάφη της Ελληνικής Ακτοφυλακής και της Frontex περισσότεροι από 500 πρόσφυγες και μετανάστες. Ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με το πραγματικό πρόβλημα που είναι οι άνθρωποι, «παιδιά, γυναίκες, ηλικιωμένοι, οικογένειες, αυτό που προσδιορίζει το ότι έχουμε να κάνουμε με πρόσφυγες. Και πρόσφυγες είναι κάποιοι, ανεξαρτήτως εθνικότητας» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Γκράντι συνομίλησε με πολλούς από τους πρόσφυγες, και άκουσε τις τραγικές ιστορίες τους σχετικά με τους διακινητές. Ένας Σύρος πρόσφυγας, του είπε ότι επιβιβάστηκε στην πλαστική βάρκα με το πιστόλι στον κρόταφο, ενώ άλλοι του μίλησαν για τη μετακίνησή τους ως τα παράλια και τις πραγματικά άσχημες συνθήκες που έζησαν αυτοί και οι οικογένειες τους. Κι ενώ η θάλασσα ανάμεσα στη Μυτιλήνη και την Τουρκία ήταν γεμάτη με βάρκες, όταν το πλωτό σκάφος του Λιμενικού Σώματος 080 απέπλευσε από το λιμάνι της Μυτιλήνης προκειμένου ο Ύπατος Αρμοστής να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι το ότι οι Ελληνικές αρχές δεν μπορούν να κάνουν τίποτα άλλο από το να διασώσουν αυτούς τους ανθρώπους που βρίσκουν να κινδυνεύουν μέσα στη θάλασσα, ξαφνικά η θάλασσα άδειασε. Οι βάρκες με τους πρόσφυγες εξαφανιστήκαν σε μια προσπάθεια να μην καταγραφεί στη μνήμη, τόσο του ίδιου όσο και όσων τον συνόδευαν, το συντελούμενο έγκλημα.

Το γεγονός εντυπωσίασε τους πάντες, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας που συνόδευε τον κ. Γκράντι μίλησε για «ένα αλλιώτικο παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι που παίζουν οι Τούρκοι σε βάρος της ανθρωπότητας».

Ακολούθησαν επισκέψεις στον καταυλισμό προσφύγων στον Καρά Τεπέ και έπειτα στο χοτ σποτ της Μόριας, όπου ο κ. Γκράντι είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί πλήρως για την ακολουθούμενη διαδικασία καταγραφής και πιστοποίησης μεταναστών και προσφύγων και την έκδοση των απαραίτητων δικαιολογητικών σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, από μικτά συνεργεία Ελλήνων και άλλων Ευρωπαίων αστυνομικών. Επίσης, συνομίλησε με εκατοντάδες πρόσφυγες που περίμεναν την καταγραφή τους. Για μια ακόμα φορά εντυπωσιάστηκε από τον πολύ μεγάλο αριθμό γυναικών και παιδιών – γεγονός που, όπως είπε, δείχνει τον έντονα προσφυγικό χαρακτήρα των μετακινούμενων μαζών.

Σε συνέντευξη του αργά το μεσημέρι, ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, παρατήρησε πως «η τοπική κοινότητα έχει υποστεί τεράστιες συνέπειες λόγω της οικονομικής κρίσης και παρά αυτό, συνεχίζει να βοηθά τους πρόσφυγες που καταφθάνουν. Δηλώνω ως ύπατος αρμοστής την αμέριστη στήριξή μου και συμπαράστασή μου για αυτό που κάνετε εδώ για τους πρόσφυγες» είπε.

Ανησυχία

Ο κ. Γκράντι εξέφρασε επίσης την ανησυχία του, «γιατί βλέπουμε χώρες όπως τα Σκόπια να κλείνουν τα σύνορά τους χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα νόμιμης μετακίνησης για τους πρόσφυγες. Το πρόγραμμα της επανεγκατάσταση που συμφωνήθηκε μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχει προχωρήσει. Έχουμε επανειλημμένως τονίσει στα κράτη-μέλη και σε άλλα κράτη της Ευρώπης, πως θα πρέπει να μετέχουν σε αυτά τα προγράμματα μετεγκατάστασης ώστε να δέχονται με νόμιμο τρόπο πρόσφυγες και να μην τους αφήνουν στο έλεος των διακινητών. Και μιλώ για μετεγκατάσταση και από το Λίβανο, την Τουρκία, την Ιορδανία και άλλες χώρες» κατέληξε.

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες σε δηλώσεις του επίσης, άφησε αιχμές για τη στάση της Ευρώπης στο προσφυγικό ζήτημα και άσκησε έντονη κριτική για τη στάση των ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίες κλείνουν τα σύνορά τους στους πρόσφυγες και κωλυσιεργούν κατά τη διαδικασία της μετεγκατάστασης για την οποία έχουν δεσμευτεί. Ο Ύπατος Αρμοστής τόνισε πως η Ελλάδα δέχεται το μεγαλύτερο βάρος της προσφυγικής κρίσης και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης θα έπρεπε να δείξουν αλληλεγγύη απέναντί της. Τέλος η πρόταση του ΟΗΕ στην ερχόμενη Διάσκεψη των ηγετών όλου του κόσμου που θα γίνει τον ερχόμενο Μάρτιο, θα είναι να δεχτούν όλες οι χώρες του κόσμου πρόσφυγες από τη Συρία, μιας και το ζήτημα αφορά ολόκληρο τον πλανήτη.

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες κατά την επίσκεψή του στη Λέσβο συναντήθηκε με την Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου και το δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό. Επίσης είχε συνάντηση με εκπροσώπους μη κυβερνητικών οργανώσεων και εθελοντικών ομάδων, συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην γενική γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας