ΝΔ: Θα νικήσει το μπλε ή το μαύρο;

  • Μεταλλάσσεται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης
  • Η μάχη της ακροδεξιάς για επικράτηση
  • Καταλύτης για τον «γαλάζιο εμφύλιο» το σκάνδαλο της Novartis
  • Το δίδυμο Σαμαρά – Γεωργιάδη και οι πιέσεις προς κάθε καραμανλικό στοιχείο της ΝΔ

Στο πιο κρίσιμο «σταυροδρόμι» φαίνεται πως βρίσκεται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο εκτός από την πολιτική διαχείριση ενός μεγάλου σκανδάλου με αποκαλύψεις που αφορούν σε πρωτοκλασάτα στελέχη του, καλείται ταυτόχρονα να επιλέξει ιδεολογική ταυτότητα, με την ακροδεξιά πτέρυγα να δίνει σκληρή μάχη για την επικράτησή της, έναντι κάθε στοιχείου που παραπέμπει στην παραδοσιακή της ιδεολογική τοποθέτηση.

Έτσι, ολοένα και πιο κοντά προς το τελικό εσωκομματικό «ξεκαθάρισμα» πλησιάζει η ΝΔ, με τις «φατρίες» του κόμματος να έχουν λάβει ήδη θέσεις στα «χαρακώματα», ενώ παράλληλα η θύελλα αποκαλύψεων για το σκάνδαλο της Novartis φαίνεται πως παίζει τον ρόλο του καταλύτη στις εξελίξεις στο εσωτερικό της Πειραιώς.

Δείτε επίσης: Ο δρόμος προς τη «γαλάζια» εσωκομματική ενότητα είναι σπαρμένος με… καρατομήσεις

Η εικόνα στο εσωτερικό της ΝΔ παραπέμπει σε σκηνικό εμφυλίου πολέμου, ο οποίος βρίσκει τα σαμαρικά στελέχη να έχουν συνάψει συμμαχία με την ηγεσία της ΝΔ, η οποία ακολουθεί πιστά τη γραμμή τους, κάτι που αποδείχτηκε άλλωστε από τη διαγραφή ενός εκ των στενότερων συνεργατών και έμπιστων συνομιλητών του Κώστα Καραμανλή, του Ευάγγελου Αντώναρου. Μια διαγραφή με διαδικασίες που δεν προβλέπονται από το καταστατικό της ΝΔ, το οποίο «ανανέωσε» ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στην αντιπέρα όχθη βρίσκονται τα στελέχη της καραμανλικής πτέρυγας, στην οποία ασκούνται ισχυρές πιέσεις προκειμένου να παραχωρήσουν πολιτική κάλυψη στα εμπλεκόμενο πρόσωπα στο σκάνδαλο της Novartis.

Δείτε επίσης: «Βόμβα» στη ΝΔ: Ο Μητσοτάκης διέγραψε τον Αντώναρο από τη ΝΔ

Το σάλπισμα του «πολέμου» ακούστηκε την περασμένη εβδομάδα από τα χείλη του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος έστειλε ένα μήνυμα με μοναδικό αποδέκτη τον Κώστα Καραμανλή, κατά τη διάρκεια της δήλωσής του με την οποία ενημέρωνε πως κατέθετε μήνυση κατά του «πρώην αρχηγού της ΕΥΠ επί Νέας Δημοκρατίας, που σήμερα είναι υπουργός Δικαιοσύνης επί ΣΥΡΙΖΑ, Παπαγγελόπουλου», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Δείτε επίσης: Το «καρφί» Σαμαρά για Καραμανλή μέσω… Παπαγγελόπουλου (video)

Στο «άρμα» του Αντώνη Σαμαρά περίοπτη θέση έχει ένας ακόμη εμπλεκόμενος στην υπόθεση, ο Άδωνις Γεωργιάδης, με το εν λόγω δίδυμο να διατηρεί το «πάνω χέρι» στις αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, σχετικά με μεγάλα ζητήματα, κάτι που αποδείχτηκε και στην υπόθεση των συλλαλητηρίων για το Σκοπιανό.

Δείτε επίσης: «Βόμβα» στα θεμέλια της ΝΔ βάζει το Σκοπιανό – Ζητούμενο η ενότητα

Ο εμφύλιος, ωστόσο, δεν διεξάγεται σε ένα μόνο επίπεδο, καθώς σημαντικό ρόλο κατέχουν τα μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται είτε στην ηγεσία της ΝΔ, είτε στο δίδυμο Σαμαρά – Γεωργιάδη. Τα εν λόγω ΜΜΕ ασκούν καθημερινά είτε πιέσεις, είτε σκληρή κριτική με υπονοούμενα προς τον Κώστα Καραμανλή, προκειμένου να δώσει κάλυψη στους εμπλεκόμενους ή να «μαζέψει» όσους τολμούν ακόμα και να υπονοήσουν τη λέξη παραίτηση, αναφερόμενα στον αντιπρόεδρο της ΝΔ, Άδωνη Γεωργιάδη.

Δείτε επίσης: Θέμα Γεωργιάδη θέτουν ανοιχτά «γαλάζια» στελέχη (video)

Η «γραμμή» Σαμαρά περί ρήξης με τον Κώστα Καραμανλή αντικατοπτρίζεται και στον σαμαρικών περγαμηνών ιστότοπο, antinews.gr, ο οποίος φιλοξενεί ολοένα και πιο αιχμηρά κείμενα για τον πρώην πρωθυπουργό και για συνεργάτες του. Μαζί με τον ιστότοπο αυτό και μια σειρά από «πένες» δημοσιογράφων, γνωστών για τις συνεργασίες και τις σχέσεις τους με τον Αντώνη Σαμαρά και τον Άδωνη Γεωργιάδη.

Η διαγραφή του κ. Αντώναρου, λοιπόν, δεν είναι ένα μεμονωμένο πολιτικό γεγονός, αλλά ένα μόνο επεισόδιο στον εμφύλιο που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Έναν εμφύλιο ο οποίος θα καθορίσει και την επόμενη ημέρα της ΝΔ αλλά του ιδεολογικού δρόμου που θα επιλέξει στο κρίσιμο σταυροδρόμι στο οποίο βρίσκεται…

Θα νικήσει η παραδοσιακή κεντροδεξιά ΝΔ ή η ακροδεξιά της πτέρυγα;

Θα νικήσει το μπλε ή το μαύρο;