Την συγκρότηση διακομματικής επιτροπής στη Βουλή, η οποία θα εξετάσει, παρουσία και αγροτών και κτηνοτρόφων, τα αιτήματα τους, ζητούν οι εκπρόσωποι των μπλόκων που συμμετείχαν σήμερα σε σύσκεψη στα Τέμπη. Υπογραμμίζουν δε ότι από την απόφαση που θα προκύψει θα καθοριστεί και η στάση τους, ενώ προειδοποιούν ότι σε διαφορετική περίπτωση θα κατέβουν με τα τρακτέρ στην Αθήνα.

Παράλληλα, για την ερχόμενη εβδομάδα αποφασίστηκε και νέα κλιμάκωση του αγώνα – προσανατολίζονται σε πολύωρο πλέον κλείσιμο του ΠΑΘΕκαι οι γενικές συνελεύσεις των κατά τόπους μπλόκων θα λάβουν τις σχετικές αποφάσεις την Δευτέρα το πρωί.

Οι αγρότες καλούν τόσο τους βουλευτές όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να πάρουν θέση στα δίκαια αιτήματα τους – όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το πέρας της συνεδρίασης – ενώ τις επόμενες ημέρες θα κοινοποιήσουν την επιχειρηματολογία και τα αιτήματα τους στην Κυβέρνηση.

Αναλυτικά οι εξελίξεις:

21:00 Σκληραίνει την στάση της η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των μπλόκων

19:31 Αποκλεισμένο από αγρότες το αεροδρόμιο «Μακεδονία»

16:58 Κυκλοφοριακό κομφούζιο στη Θεσσαλονίκη λόγω της κινητοποίησης των αγροτών στον Λευκό Πύργο. Αποχώρησαν μετά από τέσσερις ώρες τα τρακτέρ

15:41 Κλειστά θα παραμείνουν τα Τέμπη έως τις 10 το βράδυ σύμφωνα με απόφαση των αγροτών του μπλόκου.

Στις προθέσεις των αγροτών είναι να εντείνουν ακόμη περισσότερο τις πιέσεις προς την κυβέρνηση, γι’ αυτό και προσανατολίζονται ακόμη και σε κυκλοφοριακό μπλακ-άουτ από το Σάββατο.

Ωστόσο, οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν το βράδυ της Παρασκευής στη νέα γενική συνέλευση των μελών του μπλόκου.

15:00 Το μπλόκο των αγροτών από τον Γιόφυρο μεταφέρθηκε, στα Λινοπεράματα Ηρακλείου, λίγο πριν τις εγκαταστάσεις των δεξαμενών καυσίμων εταιρειών πετρελαιοειδών.

Έτσι, απελευθερώθηκε η εθνική οδός στο ύψος του Γιόφυρου αλλά παραμένει στο Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), στο ύψος του ΚΤΕΟ, το άλλο μπλόκο των αγροτών, οι οποίοι ανοίγουν τον δρόμο κατά διαστήματα.

Η Συντονιστική Επιτροπή αναμένεται να αποφασίσει για τη διάρκεια των μπλόκων καθώς και εάν θα στηθούν νέα και σε άλλες περιοχές, ενώ συνεχίζεται η ταλαιπωρία των οδηγών.

Τέλος, στο Λασίθι οι αγρότες συνεχίζουν τον αποκλεισμό της εισόδου στο Οροπέδιο, ανοίγοντας τον δρόμο ανά μισή ώρα.

13:22 Φωτογραφικά στιγμιότυπα από τον…αποκλεισμό Λευκό Πύργο.

ΠΟΡΕΙΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΕ ΤΡΑΚΤΕΡ ΣΤΟ ΛΕΥΚΟ ΠΥΡΓΟ

Αγρότες από τα μπλόκα Χαλκηδόνας, Γιαννιτσών, Δερβένι, Πράσινα φανάρια και Αερογέφυρα Θέρμης κάνουν με τα τρακτέρ τους πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016. Οι αγρότες συγκεντρώθηκαν μπροστά από τον Λευκό Πύργο. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ

13:00 Τουλάχιστον 350 τρακτέρ βρίσκονται από τις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής συγκεντρωμένα στο Λευκό Πύργο, έχοντας αποκλείσει το κέντρο της πόλης.

12:31 Άνοιγμα των μπλόκων και των τελωνείων για το επόμενο 24ωρο, προς αποφυγή τροχαίων ατυχημάτων, αποφάσισαν οι αγρότες του Έβρου λόγω των καιρικών συνθηκών στο νομό.

12:10 Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες της Ηλείας, της Αιτωλοακαρνανίας, και της Αχαΐας.

Συγκεκριμένα, από τις 12 το μεσημέρι, αγρότες της Ηλείας έχουν αποκλείσει την εθνική οδό Πατρών-Πύργου, στο ύψος του κόμβου της Μαραθιάς, ενώ αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας έχουν αποκλείσει τον δρόμο που ενώνει τη Βόνιτσα με τη Λευκάδα, στον κόμβο του Αγίου Νικολάου.

Επίσης, αγρότες από το μπλόκο του Κεφαλόβρυσου Αιτωλοακαρνανίας πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί μηχανοκίνητη πορεία μέχρι το Μεσολόγγι και στην συνέχεια προχώρησαν σε κατάληψη των γραφείων του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Στις 5 το απόγευμα οι αγρότες έχουν προγραμματίσει να κλείσουν για πέντε ώρες την εθνική οδό Αντιρρίου-Ιωαννίνων, στο κόμβο του Κεφαλόβρυσου, κοντά στο Αιτωλικό.

Οι αγρότες της Αχαΐας παραμένουν στο μπλόκο που βρίσκεται στον κόμβο της Κάτω Αχαΐας, όπου κάθε απόγευμα κλείνουν για περίπου 3 ώρες την εθνική οδό Πατρών-Πύργου.

Ανάλογη κινητοποίηση, με τρίωρο κλείσιμο της εθνικής οδού Πατρών-Αθηνών, στο ύψος του Αιγίου, πραγματοποιούν κάθε απόγευμα και αγρότες της Αιγιαλείας.

11:18 Όλο το βράδυ έμειναν οι αγρότες στα δύο μπλόκα, στο Γιόφυρο και την περιοχή Καρτερού, στο ύψος του ΚΤΕΟ στην εθνική οδό, όπου παραμένουν και σήμερα συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις τους.

Ήδη, έχουν σχηματισθεί μεγάλες ουρές από αυτοκίνητα, καθώς οι αγρότες επιτρέπουν τη διέλευση των οχημάτων κατά διαστήματα. Στο Γιόφυρο έχουν ανοίξει τον δρόμο που οδηγεί στη Μεσαρά.

Εν τω μεταξύ, συνεδριάζει το συντονιστικό όργανο των αγροτών, προκειμένου να αποφασίσει για τις μελλοντικές κινήσεις τους.

11:16 Παραμένουν στα μπλόκα και προχωρούν σε αποκλεισμούς δρόμους οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι στην Ήπειρο.

Στην παλιά γέφυρα της Άρτας, τα τρακτέρ θα κλείσουν τον δρόμο από τις 12 έως τις 2 το μεσημέρι και από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 12 το βράδυ.

Στο Κομπότι, η εθνική οδός Ιωαννίνων-Αντιρίου θα κλείσει από τις 6 το απόγευμα έως τις 11 το βράδυ.

Στην Πρέβεζα, μετά τη χθεσινή γενική απεργία, το μπλόκο των αγροτοκτηνοτρόφων στον κόμβο του Λούρου ενισχύθηκε. Ο δρόμος θα κλείσει από τις 12 έως τις 3 το μεσημέρι και από τις 7 το απόγευμα έως τις 10 το βράδυ.

Στην Ηγουμενίτσα, τα τρακτέρ στο λιμάνι εξωτερικού παραμένουν παρατεταγμένα, ενώ οι αγρότες, λόγω της απεργίας των ναυτεργατών, δεν προχωρούν σε αποκλεισμό της εξόδου προς την Εγνατία.

Στο 12ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Ιωαννίνων-Κακκαβιάς, οι κτηνοτρόφοι κλείνουν καθημερινά τον δρόμο και τους παράδρομους από τις 7 το απόγευμα μέχρι και τις 10 το βράδυ.

Αντιπροσωπεία των αγροτών και των κτηνοτρόφων της Ηπείρου θα μεταβεί στην Νίκαια, όπου θα συμμετάσχει στη σύσκεψη των μπλόκων.

10:55  Όλο το βράδυ έμειναν οι αγρότες στα δύο μπλόκα, στο Γιόφυρο και την περιοχή Καρτερού, στο ύψος του ΚΤΕΟ στην εθνική οδό, όπου παραμένουν και σήμερα συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις τους.

Ήδη, έχουν σχηματισθεί μεγάλες ουρές από αυτοκίνητα, καθώς οι αγρότες επιτρέπουν τη διέλευση των οχημάτων κατά διαστήματα. Στο Γιόφυρο έχουν ανοίξει τον δρόμο που οδηγεί στη Μεσαρά.

Εν τω μεταξύ, συνεδριάζει το συντονιστικό όργανο των αγροτών, προκειμένου να αποφασίσει για τις μελλοντικές κινήσεις τους.

10:42  Έκκληση προς τους οδηγούς να αποφύγουν, σήμερα, το κέντρο της Θεσσαλονίκης, λόγω των αγροτικών κινητοποιήσεων και την πρόθεση αγροτών από διάφορα μπλόκα να κινηθούν με τα τρακτέρ τους προς το Λευκό Πύργο, απευθύνει η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Αστυνομίας, αγρότες από τα μπλόκα των Πράσινων Φαναριών, του Δερβενίου και της Χαλκηδόνας εκδήλωσαν την πρόθεσή τους να μετακινηθούν με τα οχήματά τους προς το κέντρο της πόλης, προκειμένου να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στα κυβερνητικά σχέδια για το ασφαλιστικό και φορολογικό.

10:30 Οι αγρότες στο μπλόκο του Ισθμού έχουν ανοίξει από το πρωί την παλαιά εθνική οδό και επέτρεψαν την διέλευση και των φορτηγών αυτοκινήτων που είχαν σχηματίσει ουρές κι έτσι την τελευταία ώρα έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία.

Στην Νεστάνη το μπλόκο των αγροτών έχει ανοίξει τον αυτοκινητόδρομο, ενώ στις θέσεις τους μένουν οι αγρότες στα υπόλοιπα μπλόκα της Πελοποννήσου με ανοικτούς τους δρόμους.

Εν τω μεταξύ από τα μεσάνυχτα απόψε οι αγρότες της Πελοποννήσου σκληραίνουν ακόμα περισσότερο την στάση τους, ενισχύουν το μπλόκο της Νεστάνης στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου – Τρίπολης και θα προχωρήσουν σε κλείσιμο του δρόμου επ’ αόριστον.

10:25 Κλειστή μέχρι τις 8 το βράδυ της Παρασκευής θα παραμείνει η Εθνική Οδός Αθηνών-Λαμίας, στο 110ο χιλιόμετρο, στο ύψος του Κάστρου Βοιωτίας, ενώ οι αγρότες για αύριο Σάββατο, έχουν προγραμματίσει αντίστοιχο αποκλεισμό του δρόμου από τις 12 το μεσημέρι μέχρι και τα μεσάνυχτα, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσουν και τους παράδρομους.

10:14 Σε μία ακόμα παράσταση διαμαρτυρίας προχώρησαν το πρωί της Παρασκευής οι αγρότες των Χανίων, αποκλείοντας, αυτή τη φορά την είσοδο του κτιρίου της Κεντρικής Τράπεζας Ελλάδος στο κέντρο της πόλης.

agrotestrapezaeladas

10:01  Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών στη Βόρεια Ελλάδα. Από 4 διαφορετικά σημεία της Θεσσαλονίκης, θα φτάσουν με τα τρακτέρ τους στο κέντρο της πόλης, και συγκεκριμένα στο Λευκό Πύργο, άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα.

Κλειστά τα Τέμπη για 12 ώρες

Σε νέο, διάρκειας 12 ωρών, αποκλεισμό των Τεμπών προχωρούν σήμερα Παρασκευή οι αγρότες, αποκλείοντας την κεντρική οδική αρτηρία από τις 10 το πρωί έως και τις 10 το βράδυ. 

“Ανοιγοκλείνουν” τα μπλόκα στα τελωνεία 

Εξάλλου, ανοιχτό για 7 ώρες (από τις 11 το βράδυ μέχρι και τις 6 το πρωί) έμεινε τα ξημερώματα της Παρασκευής το τελωνείο στην Εξοχη, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, μετά από σχετική απόφαση που έλαβε αργά το απόγευμα της Πέμπτης η γενική συνέλευση των αγροτών στο μπλόκο.

Όπως επεσήμανε o επικεφαλής του συντονιστικού αγώνα του μπλόκου, Θεοδωρής Ιφόγου, «θα κλείσουμε και πάλι το τελωνείο στις 6 το πρωί, και από τις δύο πλευρές, και μετά, το πότε θα ανοίξει και πάλι θα συζητηθεί εντός της ημέρας».

Σημείωσε επίσης πως είναι «βέβαιος» ο 24ωρος αποκλεισμός του τελωνείου από το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2016 στις 12 το μεσημέρι, σε συνέχεια σχετικής απόφασης που λήφθηκε χθες στη συνάντηση της Κατερίνης, την οποία και συγκάλεσε η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών και Κτηνοτρόφων.

Ανοιχτή για τα Ι.Χ. επιβατικά αυτοκίνητα είναι από το βράδυ της Πέμπτης η παλαιά εθνική οδός Αθηνών – Κορίνθου στον Ισθμό, την οποία είχαν αποκλείσει αγρότες στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους.

Ωστόσο, τα φορτηγά δεν περνούν και παραμένουν στην άκρη του δρόμου, ενώ η κυκλοφορία πλέον στην Αθηνών – Κορίνθου διεξάγεται μέσω μικρής παράκαμψης, από τον Ισθμό στο Καλαμάκι κι ως την είσοδο των Αγίων Θεοδώρων, όπου επανακάμπτουν στην νέα εθνική οδό.

Άνοιξαν λίγο μετά τις 10 το βράδυ της Πέμπτης οι εθνικές οδοί Αντιρρίου – Ιωαννίνων στον κόμβο του Κεφαλόβρυσου, Πατρών – Αθηνών στο ύψος του Αιγίου και Πατρών – Πύργου στον κόμβο της Κάτω Αχαΐας, όπου οι αγρότες είχαν προχωρήσει σε αποκλεισμούς, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αγρότες προγραμματίζουν να προχωρήσουν και την Παρασκευή σε αποκλεισμούς δρόμων.

Ειδικότερα, οι αγρότες που βρίσκονται στο μπλόκο του Κεφαλόβρυσου στην Αιτωλοακαρνανία, θα πραγματοποιήσουν στις 10:30 το πρωί μηχανοκίνητη πορεία διαμαρτυρίας και κατάληψη του ΟΠΕΚΕΠΕ Μεσολογγίου, ενώ στις 5 το απόγευμα θα αποκλείσουν για πέντε ώρες την εθνική οδό Αντιρρίου – Ιωαννίνων.

Το Σάββατο, όπως ανακοίνωσαν, θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους με 24ωρο αποκλεισμό του κόμβου Κεφαλόβρυσου από τις 12 το μεσημέρι, έως και τις 12 το μεσημέρι της Κυριακής.

Πηγή φωτογραφίας: sooc

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας