20-10-2019 | 18:43
Αρχική ΕΛΛΑΔΑ Μνήμες από το «βρώμικο ’89» ξυπνά ο Τσοβόλας με την υπόθεση Παπαγγελόπουλου

Μνήμες από το «βρώμικο ’89» ξυπνά ο Τσοβόλας με την υπόθεση Παπαγγελόπουλου

Όταν η ιστορία παίζει περίεργα παιχνίδια

Η είδηση της ανάληψη της υπεράσπισης του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου από τον Δημήτρη Τσοβόλα ξυπνά στους μεγαλύτερους σε ηλικία μνήμες από το «βρώμικο ‘89». Περίπου τέτοιες μέρες πριν από 30 χρόνια, συγκεκριμένα στις 27 Σεπτεμβρίου 1989 (μία μέρα μετά τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη από τη «17 Νοέμβρη»), η Ολομέλεια της Βουλής αποφάσιζε με μυστική ψηφοφορία – για το σκάνδαλο Κοσκωτά – την παραπομπή πέντε πολιτικών προσώπων στο Ειδικό Δικαστήριο, του Ανδρέα Παπανδρέου, του Μένιου Κουτσόγιωργα, του Γιώργου Πέτσου, του Παναγιώτη Ρουμελιώτη και του Δημήτρη Τσοβόλα. Πρόκειται ίσως για την πιο πολυσυζητημένη δίκη στην πολιτική ιστορία της χώρας.

Την πρόταση για σύσταση ειδικής προανακριτικής επιτροπής έκαναν 144 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στις 7 Ιουλίου, ενώ στις 18 του ίδιου μήνα η Ολομέλεια του κοινοβουλίου αποφάσισε την παραπομπή των κατηγορουμένων σε προανακριτική επιτροπή. Με βάση ακριβώς αυτή την επιτροπή έγινε η μυστική ψηφοφορία της 27ης Σεπτεμβρίου.

Συγκεκριμένα και επί συνόλου 295 παρόντων βουλευτών (απουσίαζαν από πλευράς Νέας Δημοκρατίας οι Γιώργος Σουφλιάς, Απόστολος Ανδρεουλάκος και φυσικά ο δολοφονηθείς την προηγούμενη μέρα Παύλος Μπακογιάννης χωρίς να έχει ακόμα αναπληρωθεί η έδρα του, από πλευράς ΠΑΣΟΚ ο πρόεδρος Ανδρέας Παπανδρέου, καθώς και ο ανεξάρτητος Μουσουλμάνος Αχμέτ Σαδίκ), η ψηφοφορία ανέδειξε τα εξής αποτελέσματα:

Ανδρέας Παπανδρέου (τέως Πρωθυπουργός):

 • Για ηθική αυτουργία σε απιστία κατ’ εξακολούθηση σε βαθμό κακουργήματος: 166 υπέρ της παραπομπής
 • Για παθητική δωροδοκία σε βαθμό κακουργήματος: 165 υπέρ της παραπομπής
 • Για αποδοχή προϊόντων εγκλήματος από ιδιοτέλεια σε βαθμό κακουργήματος: 165 υπέρ της παραπομπής

Μένιος Κουτσόγιωργας (πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης):

 • Για παράβαση του νόμου περί ευθύνης υπουργών: 238 υπέρ της παραπομπής
 • Για υπόθαλψη εγκληματία σε βαθμό κακουργήματος: 235 υπέρ της παραπομπής
 • Για παθητική δωροδοκία σε βαθμό κακουργήματος: 247 υπέρ της παραπομπής
 • Για αποδοχή προϊόντων εγκλήματος από ιδιοτέλεια σε βαθμό κακουργήματος: 240 υπέρ της παραπομπής

Γιώργος Πέτσος (τέως Υφυπουργός Βιομηχανίας, Έρευνας και Τεχνολογίας):

 • Για παράβαση του νόμου περί ευθύνης υπουργών: 219 υπέρ της παραπομπής
 • Για ηθική αυτουργία σε απιστία κατ’ εξακολούθηση σε βαθμό κακουργήματος: 204 υπέρ της παραπομπής
 • Για παθητική δωροδοκία σε βαθμό κακουργήματος: 222 υπέρ της παραπομπής

Παναγιώτης Ρουμελιώτης (τέως Υπουργός Εθνικής Οικονομίας):

 • Για παράβαση του νόμου περί ευθύνης υπουργών: 170 υπέρ της παραπομπής

Δημήτρης Τσοβόλας (τέως Υπουργός Οικονομικών):

 • Για απιστία περί την υπηρεσία: 168 υπέρ της παραπομπής
 • Για παράβαση του νόμου περί ευθύνης υπουργών: 168 υπέρ της παραπομπής

Από τα αποτελέσματα της μυστικής ψηφοφορίας και με βάση την κατανομή της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων, προέκυψαν τα εξής συμπεράσματα:

 • Για τους Ανδρέα Παπανδρέου και Δημήτρη Τσοβόλα υπήρξαν σαφείς διαρροές από πλευράς Νέας Δημοκρατίας και Ενιαίου Συνασπισμού, καθώς κάποιοι βουλευτές των δύο κομμάτων δεν πείστηκαν για τυχόν ενοχή τους και ψήφισαν είτε κατά της παραπομπής, είτε λευκό.
 • Αντίθετα, για τους Μένιο Κουτσόγιωργα και Γιώργο Πέτσο, περίπου οι μισοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν υπέρ της παραπομπής τους. Ειδικά για τον Μένιο Κουτσόγιωργα και την κατηγορία της παθητικής δωροδοκίας (δωροληψίας), σχεδόν τα 2/3 της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ πείστηκαν για την ενοχή του και ψήφισαν υπέρ της παραπομπής του.

Η δίκη – 142 συνεδριάσεις και 109 μάρτυρες

Η δίκη για το Σκάνδαλο Κοσκωτά ξεκίνησε στις 11 Μαρτίου 1991, καθώς τη μέρα εκείνη συγκλήθηκε για πρώτη φορά το Ειδικό Δικαστήριο υπό την προεδρία του Προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασίλη Κόκκινου και άλλων 12 τακτικών δικαστών (Αρεοπαγιτών και προέδρων εφετών). Ως εισαγγελείς ορίστηκαν τρεις νομικοί βουλευτές (Νίκος Κατσαρός και Κώστας Κωνσταντινίδης από πλευράς Νέας Δημοκρατίας και Νίκος Κωνσταντόπουλος από πλευράς Συνασπισμού). Διεξήχθησαν 142 συνεδριάσεις και κατέθεσαν συνολικά 109 μάρτυρες. Επρόκειτο για την πρώτη και μοναδική ως τώρα δίκη στην Ελλάδα, η οποία προβλήθηκε σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση και βρέθηκε για μεγάλο διάστημα στο επίκεντρο της πολιτικής επικαιρότητας.

Από τους 5 παραπεμφθέντες για τη δίκη, δεν δικάστηκε τελικά ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης ο οποίος είχε ήδη εκλεγεί Ευρωβουλευτής στις Ευρωεκλογές του 1989, με συνέπεια να τον καλύπτει η ευρωβουλευτική ασυλία, η οποία δεν άρθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ένα μήνα μετά την έναρξη της δίκης (11 Απριλίου 1991) η διαδικασία σημαδεύτηκε από το εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη ο Μένιος Κουτσόγιωργας τη στιγμή που είχε το λόγο εντός της αίθουσας, ο οποίος και εξέπνευσε στο νοσοκομείο μία εβδομάδα αργότερα.

Δεδομένου ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου ουδέποτε εμφανίστηκε στο δικαστήριο, η δίκη συνεχίστηκε με παρόντες μόνο τους δύο από τους πέντε αρχικά παραπεμφθέντες (Δημήτρη Τσοβόλα και Γιώργο Πέτσο). Μάλιστα μεταξύ του πρώτου και του Προέδρου του Ειδικού Δικαστηρίου, οι διενέξεις και αντεγκλήσεις υπήρξαν συχνές και έντονες.

Κατά τη διάρκεια της δίκης και ειδικά μετά τον θάνατο του Μένιου Κουτσόγιωργα, η κατάθεση του οποίου θα ήταν εξαιρετικά κρίσιμη για την έκβαση της διαδικασίας, τα στοιχεία αποδείχτηκαν σε γενικές γραμμές ανεπαρκή για να στηρίξουν το κατηγορητήριο. Αρκετοί από τους μάρτυρες κρίθηκαν αναξιόπιστοι, ενώ άλλοι περιορίστηκαν στις πολιτικές και όχι ποινικές ευθύνες των κατηγορουμένων.

Η ετυμηγορία

Δέκα μήνες μετά την έναρξη της δίκης, τις πρώτες πρωινές ώρες της 17ης Ιανουαρίου 1992, το Ειδικό Δικαστήριο ύστερα από διάσκεψη περίπου 15 ωρών εκδίδει την απόφασή του για το Σκάνδαλο Κοσκωτά. Η απόφαση για τους τρεις εναπομείναντες κατηγορούμενους:

Ανδρέας Παπανδρέου (πρώην Πρωθυπουργός):

 • Για ηθική αυτουργία σε απιστία κατ’ εξακολούθηση σε βαθμό κακουργήματος (για τις καταθέσεις των ΔΕΚΟ στην Τράπεζα Κρήτης και τη ρύθμιση των χρεών του επιχειρηματία Σωκράτη Καλκάνη): Αθώος με ψήφους 7 προς 6.
 • Για παθητική δωροδοκία σε βαθμό κακουργήματος: Αθώος με ψήφους 10 προς 3
 • Για αποδοχή προϊόντων εγκλήματος από ιδιοτέλεια σε βαθμό κακουργήματος: Αθώος με ψήφους 8 προς 5

Δημήτρης Τσοβόλας (πρώην Υπουργός Οικονομικών):

 • Για απιστία περί την υπηρεσία και για παράβαση του νόμου περί ευθύνης υπουργών (για τη ρύθμιση των χρεών των Γιώργου Κοσκωτά και Σωκράτη Καλκάνη): Ένοχος. Ποινή: Φυλάκιση 2 1/2 ετών (εξαγοράσιμη προς 1.000 δραχμές τη μέρα) και τριετής στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων.

Γιώργος Πέτσος (πρώην Υφυπουργός Βιομηχανίας, Έρευνας και Τεχνολογίας):

 • Για παράβαση του νόμου περί ευθύνης υπουργών (για παράνομη έκδοση άδειας για την ανέγερση κτηρίων της «Γραμμής Α.Ε.» του Γιώργου Κοσκωτά στην Παλλήνη): Ένοχος. Ποινή: Φυλάκιση 10 μηνών με διετή αναστολή και διετής στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων.
 • Για ηθική αυτουργία σε απιστία κατ’ εξακολούθηση σε βαθμό κακουργήματος (για τις καταθέσεις των ΕΛΤΑ στην Τράπεζα Κρήτης): Αθώος
 • Για παθητική δωροδοκία σε βαθμό κακουργήματος: Αθώος λόγω αμφιβολιών

Ο Δημήτρης Τσοβόλας εξαγόρασε την ποινή του (κατέθεσε μέσω του συνηγόρου του το ποσό του 1.524.450 δραχμών), ενώ παράλληλα λόγω της στέρησης των πολιτικών του δικαιωμάτων εξέπεσε του βουλευτικού του αξιώματος. Και οι 19 επιλαχόντες του ψηφοδελτίου αρνήθηκαν να τον αντικαταστήσουν (απόφαση του ΠΑΣΟΚ), με αποτέλεσμα να διεξαχθεί επαναληπτική ψηφοφορία στην εκλογική περιφέρεια της Β’ Αθήνας (5 Απριλίου 1992) και την έδρα κατέκτησε ο Γεώργιος – Αλέξανδρος Μαγκάκης.

Με πληροφορίες από το wikipedia

{{-PCOUNT-}}28{{-PCOUNT-}}

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ραγδαίες εξελίξεις στη Β. Μακεδονία: Εκλογές προκρίνει ο Ζάεφ – Στους μηχανισμούς το φταίξιμο...

Έκτακτη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών απόψε στα Σκόπια υπό τον πρόεδρο της χώρας, Στέβο Πενταρόφσκι αναμένεται να ξεκινήσει σε λίγη ώρα .  Μετά το...

Αναχωρούν από τη Σάμο συνολικά 700 αιτούντες άσυλο θα μεταφερθούν σε δομές στην ενδοχώρα.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει γνωστός, αύριο Δευτέρα θα φτάσει στο λιμάνι της Σάμου το ταχύπλοο PAROS Jet το οποίο θα παραλάβει...

Αρνείται να δει το βίντεο με το Ι.Χ που την παρέσυρε -Τι δήλωσε η...

Όλα έγιναν σε κλάσματα δευτερολέπτου, εξηγεί η  25χρονη Σοφία μιλώντας στον ΣΚΑΪ για το χτύπημα της,  και τονίζει  ότι δεν μπορεί ακόμη να παρακολουθήσει...

Εντυπωσιακή επίδειξη στο Ζάππειο για τη γιορτή της ΕΛΑΣ (video)

Με επισημότητα και εντυπωσιακές επιδείξεις από άνδρες της ΕΚΑΜ, καθώς και έκθεση αντικειμένων και φωτογραφικού υλικού που αποτυπώνουν την ιστορία της Ελληνικής Αστυνομίας, πραγματοποιήθηκαν...

Σχοινάς: «Η  Ε.Ε ως άγκυρα σταθερότητας σ΄ έναν ανασφαλή κόσμο»

Ως μία «άγκυρα σταθερότητας σ΄ έναν ανασφαλή κόσμο» χαρακτήρισε την Ευρωπαϊκή Ένωση ο επερχόμενος αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, από το βήμα του 8ου...

«Θα έπαιζα και σε ερωτική ταινία. Δόξα τω Θεώ, ο Θεός με οργάνωσε καλά»...

Ποιος γνωστός κύριος της σόουμπιζ σχολίασε τα τηλεοπτικά προγράμματα ενώ έκανε και πιπεράτες προσωπικές αποκαλύψεις; «Το Λόγω Τιμής το είδα για ένα τέταρτο. Μου φάνηκε...

Αγρίνιο: Στο νοσοκομείο 16χρονη από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ

Στην παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου Αγρινίου νοσηλεύεται μία 16χρονη, η οποία λίγο μετά τα μεσάνυχτα μεταφέρθηκε εκεί σε κατάσταση μέθης. Σύμφωνα με το agriniopress, η...

Οι δυνάμεις των ΗΠΑ αποσύρθηκαν από μία βάση στη βόρεια Συρία

Οι αμερικανικές δυνάμεις αποσύρθηκαν σήμερα από τη μεγαλύτερη βάση τους στη βόρεια Συρία, στο πλαίσιο της αποχώρησης περίπου 1.000 στρατιωτών από την περιοχή αυτή...

«Στον ελεύθερο μας χρόνο πηγαίνουμε σε φαρμακεία, κοιτάμε ετικέτες, καλλυντικά…»

Στο περιοδικό People έδωσαν κοινή συνέντευξη δύο πολύ γνωστές κυρίες της σόουμπιζ. Οι δύο κολλητές φίλες και κουμπάρες αποκάλυψαν πως στον ελεύθερο χρόνο τους πηγαίνουν...

Σπίρτζης: Μεγάλη ήττα της εξωτερικής μας πολιτικής το «όχι» των Ευρωπαίων στα Σκόπια

«Μεγάλη ήττα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και μεγάλο πλήγμα για τη χώρα μας», χαρακτηρίζει ο Χρήστος Σπίτζης το «όχι» των ευρωπαίων ηγετών στην έναρξη...

Σε έξαρση η εγκληματικότητα στην Αττική: Κλοπές, διαρρήξεις, δολοφονίες – Αναλυτικά στοιχεία

Ανησυχητικές διαστάσεις έχει πάρει η εγκληματικότητα στη χώρα μας. Όπως παρουσιάζονται τα στοιχεία για την περιοχή της Αττικής, το πρώτο εξάμηνο το 2019 είχαμε κατά...

«Στο κόκκινο» η εγκληματικότητα των Ρομά στη Νέα Κίο – Στους δρόμους οι κάτοικοι...

Κάτοικοι της Νέας Κίου στην Αργολίδα έκλεισαν συμβολικά την γέφυρα της Πάνιτσας στην είσοδο του χωριού από το Ναύπλιο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την...

«Άγριες Μέλισσες»: Πάνω από το χωριό Διαφάνι – Το σκηνικό που σε ταξιδεύει στον...

Η δραματική σειρά εποχής του ΑΝΤ1, «Άγριες Μέλισσες», έχει χαρακτηριστεί ως η καλύτερη και ακριβότερη ελληνική παραγωγή της τελευταίας δεκαετίας. Μέσα από τα σκηνικά, ο...

Brexit: Στάση αναμονής από τις Βρυξέλλες – Δεν απαντούν στον Τζόνσον για την αναβολή

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα σπεύσει να αποφασίσει σχετικά με το αίτημα που διατύπωσε απρόθυμα ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον για μια νέα αναβολή...

Συναγερμός στην ΕΛΑΣ: Έρευνες για τζιχαντιστές σε ελληνικό νησί

Την κινητοποίηση των Αρχών προκαλούν οι αναφορές που προέρχονται από τους ίδιους τους πρόσφυγες για ενδεχόμενη ύπαρξη ακραίων ισλαμιστών στο hot spot της Σάμου. Μετά...

Ο Παυλόπουλος σταμάτησε την αυτοκινητοπομπή για να… βγάλει selfie με τον γαμπρό

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, βρίσκεται από το Σάββατο στη Μεσσηνία. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρισκόταν στο χωριό Κάμπος της δυτικής Μάνης, 15 χιλιόμετρα...