Λύση για το άσυλο από το ΣτΕ, ζητούν οι συνήγοροι του τούρκου αξιωματικού

Στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών υπεβλήθη αίτημα η υπόθεση του τούρκου συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου να εκδικαστεί ως πρότυπη δίκη στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ώστε η οποία απόφαση του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου να καταλαμβάνει και τους υπόλοιπους επτά Τούρκους αξιωματικούς, οι οποίοι κατέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 στη γείτονα χώρα.

Δείτε επίσης: Παραμένει στη φυλακή ο τούρκος αξιωματικός – Νόμιμη η κράτησή του

Η υπόθεση αφορά στον τούρκο αξιωματικό στον οποίο η 3η Ανεξάρτητη Επιτροπή Ασύλου χορήγησε άσυλο και στη συνέχεια κατατέθηκε αίτηση έκδοσης προσωρινής διαταγής για να «παγώσει» η απόφαση χορήγησης ασύλου, όπως και αίτηση ακύρωσης της απόφασης.

Δείτε επίσης: Παράνομη η απόφαση κράτησης του τούρκου στρατιωτικού σύμφωνα με το ΕΣΠ

Η υπόθεση οδηγήθηκε στο Θ΄ Τμήμα του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών πρόεδρος του οποίου είναι η Ευγενία Μυλωνοπούλου η οποία ήταν παράλληλα και πρόεδρος της Επιτροπής Ασύλου που εξέτασε την αίτηση ασύλου ενός εκ των οκτώ τούρκων αξιωματικών. Η Ευγενία Μυλωνοπούλου «πάγωσε» την απόφαση χορήγησης ασύλου και στη συνέχεια παραιτήθηκε από την υπόθεση ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου, όπως επίσης παραιτήθηκε και από την Ανεξάρτητη Επιτροπή Ασύλου.

Δείτε επίσης: Συνελήφθη ο τούρκος στρατιωτικός – Επιμένει στην έκδοση των «8» το ταχύτερο η Άγκυρα

Την υπόθεση στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών ανέλαβε η Μαρία Γκότση και η υπόθεση ορίστηκε να συζητηθεί την ερχόμενη Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου 2018. Όμως, οι συνήγοροι του τούρκου αξιωματικού καθηγητές Νίκος Αλιβιζάτος και Σταύρος Τσακυράκης, καθώς και η Νομική Διεύθυνση του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες δια του Βασίλη Παπαδόπουλου, υπέβαλαν αίτημα -σύμφωνα με τον νόμο 3900/2010- έτσι ώστε η υπόθεση να φύγει από το Εφετείο και να συζητηθεί ως πρότυπη δίκη στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Το αίτημα θα διαβαστεί από το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου θα κριθεί από την αρμόδια τριμελή επιτροπή στην οποία συμμετέχει ο πρόεδρος του ΣτΕ Νικόλαος Σακελλαρίου και δύο αντιπρόεδροι του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου.

Εξάλλου, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη ότι άσκησε παρέμβαση ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών υπέρ του τούρκου συγκυβερνήτη. Επίσης, στη σχετική ανακοίνωση σημειώνεται ότι την παρέμβαση υπογράφουν ο πρόεδρος του ΔΣΑ Δημήτρης Βερβεσός και ο Χριστόφορος Αργυρόπουλος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook