«Η Ελλάδα δεν θα ανεχθεί καμία αμφισβήτηση της εδαφικής της ακεραιότητας», το μήνυμα Τσίπρα

  • Αυστηρό μήνυμα του έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία
  • Τόνισε ότι τα μέλη του Λιμενικού Σώματος επιτελούν το καθήκον τους κάτω από δύσκολες συνθήκες
  • Αναφέρθηκε στις επιτυχίες του Λιμενικού Σώματος κατά του λαθρεμπορίου
  • «Η Πολιτεία θα σταθεί δίπλα στους άνδρες και τις γυναίκες του Λιμενικού Σώματος»
  • Η προσφορά του Λιμενικού στο Προσφυγικό

Ηχηρό μήνυμα με αποδέκτη την Τουρκία έστειλε ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο υπουργείο Ναυτιλίας, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του.

Παράλληλα,  ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συνεχάρη την ηγεσία και τη δύναμη του Λιμενικού Σώματος για τις επιτυχίες τους.

Δείτε επίσης: Τι είπε ο Τσίπρας στον κυβερνήτη του πλοίου που εμβολίστηκε στα Ίμια

Ο κ. Τσίπρας τόνισε χαρακτηριστικά ότι τα μέλη του Λιμενικού Σώματος επιτελούν το καθήκον τους, κάτω από δύσκολες συνθήκες πάντα με αυταπάρνηση και υψηλό αίσθημα ευθύνης.

Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία μετά το επεισόδια στα Ίμια

«Η Ελλάδα δεν πρόκειται ούτε να επιτρέψει, ούτε να ανεχθεί αμφισβήτηση της εδαφικής ακεραιότητάς της και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, η Ελλάδα δεν παίζει παιχνίδια» είναι το αυστηρό μήνυμα που έστειλε προς την Τουρκία ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του σε αξιωματικούς του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτροφυλακής, στο πλαίσιο της επίσκεψης του στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα στον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κράτος – μέλος του ΝΑΤΟ, με ισχυρό περιφερειακό ρόλο και διεθνείς συμμαχίες, μία χώρα που αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Σίγουρα κάποιους αυτό τους ενοχλεί. Τους ενοχλεί η αναβαθμισμένη θέση της Ελλάδας στις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή. Όμως θα πρέπει να συμβιβαστούν με την πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα αυτή επιβάλλει τον απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και την τήρηση των αρχών της καλής γειτονίας, της ειρηνικής συνύπαρξης και της περιφερειακής συνεργασίας».

Δείτε επίσης: Αποκλιμάκωση της έντασης στα Ίμια – Συνάντηση αρχηγών ΓΕΕΘΑ προτείνει ο Γιλντιρίμ

Εστιάζοντας στον κρίσιμο για τη χώρα ρόλο της Ελληνικής Ακτοφυλακής, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως «βρίσκεται καθημερινά στην πρώτη γραμμή, εγγυητής της ασφάλειας στα θαλάσσια σύνορά μας, με ισχυρή παρουσία, σε στενή συνεργασία με την FRONTEX, η οποία διεξάγει την πιο μεγάλη της επιχείρηση, στο Αιγαίο», υπογραμμίζοντας ότι δεν πρόκειται για τα σύνορα μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το λαμβάνουν υπ’ όψιν όλοι όσοι φαντασιώνονται γκρίζες ζώνες και αμφισβητούν στοιχειώδεις κανόνες του διεθνούς δικαίου» επισήμανε ο πρωθυπουργός και αναφερόμενος στο πρόσφατο περιστατικό στα Ίμια με τον εμβολισμό σκάφους του Λιμενικού από τουρκική ακταιωρό, παρατήρησε: «Οι προκλήσεις και η επιθετική ρητορική έναντι των κυριαρχικών δικαιωμάτων κράτους μέλους της Ευρωπαικής Ένωσης, στρέφεται ενάντια ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πρόσφατο περιστατικό κοντά στα Ίμια, ήταν αποτέλεσμα μιας απολύτως ανεύθυνης στάσης της Τουρκίας. Που έθεσε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές».

Οι επιτυχίες κατά του λαθρεμπορίου

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις επιτυχίες του Λιμενικού Σώματος και επικαλέστηκε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία, συνολικά, κατά τον τελευταίο χρόνο, κατασχέθηκαν πάνω από 14 τόνοι ναρκωτικών ουσιών και έγιναν πάνω από 490 συλλήψεις διακινητών, που συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω από τα στελέχη του Λιμενικού σε επιχειρήσεις, υψηλής επικινδυνότητας. Ενώ και για το λαθρεμπόριο καπνικών, έγιναν 140 συλλήψεις και κατασχέθηκαν πάνω από 45 εκατομμύρια λαθραία τσιγάρα, με εκτιμώμενο κόστος δασμών στα 9 εκατομμύρια ευρώ.

«Όταν βάζεις απέναντι στους εγκληματίες την ίδια σου τη ζωή, είναι ανεκτίμητη προσφορά απέναντι στο κοινωνικό σύνολο». Χαρακτήρισε ανεκτίμητη την προσφορά τους σε μια σειρά άλλες επιτυχίες στο παρελθόν, προσδιορίζοντας ως κορυφαία αυτή «που αφορά εξάρθρωση εγκληματικών συμμοριών στο χώρο της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, που ήταν η πανευρωπαϊκής σημασίας επιτυχία του ΛΣ με την εξάρθρωση του ναρκόπλοιου “Noor1”, με πάνω από 2 τόνους ηρωίνης που προοριζόταν και για την ελληνική αγορά».

Τόνισε ότι μέσα από την αυτοθυσία τους τα στελέχη του ΛΣ, προστατεύουν όχι μόνο τη νομιμότητα, αλλά και την ελληνική κοινωνία, την κοινωνική συνοχή και σώζουν ζωές.

Η προσφορά του Λιμενικού στο Προσφυγικό

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην προσφορά του ΛΣ στο Προσφυγικό. «Περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι που κινδύνευαν στη θάλασσα διασώθηκαν από το Λιμενικό Σώμα» είπε, εξαίροντας τη μεγάλη προσπάθεια των λιμενικών στη διαχείριση των προσφυγικών ροών.

Τόνισε μάλιστα, ότι την ώρα που κάποιες άλλες χώρες έκλειναν σύνορα και έκτιζαν τείχη, οι άνδρες και τις γυναίκες του Λιμενικού Σώματος, έδιναν ένα μάθημα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης σε ολόκληρο τον κόσμο.

«Η Πολιτεία θα σταθεί δίπλα στους άνδρες και τις γυναίκες του Λιμενικού Σώματος»

«Είμαστε ευγνώμονες και αισθανόμαστε περήφανοι όταν βρισκόμαστε στα διεθνή fora και κάνουμε αναφορά στο δικό σας σθένος, ευθύνη, επαγγελματική στάση, ανθρωπιά». Την ίδια στιγμή, επισήμανε, «που κάποιες άλλες χώρες στην Ε.Ε. δεν επιδεικνύουν το ίδιο σθένος υπεράσπισης των παναθρώπινων αξιών και χτίζουν τείχη και φράχτες, εμείς βάζουμε πρώτη αξία την ανθρώπινη ζωή και γι’ αυτό είμαστε δύο φορές υπερήφανοι, γιατί ως Έλληνες υπερασπίζουμε τις αξίες που γεννήθηκαν στον τόπο μας και αποτελούν αξίες όλης της οικουμένης».

Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι από την πλευρά της η Πολιτεία θα σταθεί δίπλα στους άνδρες και τις γυναίκες του ΛΣ, στηρίζοντας το έργο τους. Πρόσθεσε ότι τα τελευταία δύο χρόνια υπήρξε ουσιαστική ενίσχυση και με προσλήψεις στους Λιμενοφύλακες και στο Υγειονομικό και Ιατρικό προσωπικό και υπήρξε κάλυψη κενών οργανικών θέσεων σε ολόκληρη την παραμεθόριο σε πολύ υψηλό ποσοστό.

Αναφέρθηκε στο μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα από το υπουργείο, με ελληνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους για την αναβάθμιση με σύγχρονα συστήματα θαλάσσια επιτήρησης και σύγχρονα σκάφη και συστήματα προκειμένου, όπως είπε, να εξασφαλίσουμε υψηλή πιστότητα επιτήρησης των θαλασσίων ελληνο-ευρωπαϊκών συνόρων και να υπάρξει η πιο υψηλή αποτελεσματικότητα στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου των ναρκωτικών και των όπλων.

Ο πρωθυπουργός έθεσε ως στόχο αφενός τον εκσυγχρονισμό του Λιμενικού Σώματος και αφετέρου την κατασκευή των πλωτών αυτών μέσων στην Ελλάδα για την ενίσχυση των ελληνικών ναυπηγείων και την αύξηση των θέσεων εργασίας.

Επίσης σημείωσε ότι οι δυνατότητες των ανδρών και γυναικών του ΛΣ δεν εξαντλούνται μόνο στην απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή και ενίσχυση, «αλλά έχουν να κάνουν με κάτι που όσοι κι αν άλλοι θελήσουν να ενισχύσουν, δεν θα το καταφέρουν: με τη ναυτοσύνη και την ελληνική ψυχή και το απαράμιλλο σθένος που, προκειμένου κανείς να υπερασπιστεί ιδανικά και αξίες, δεν σκέφτεται ακόμα και να θέσει σε κίνδυνο την ίδια του τη ζωή. «Αυτή η ψυχή είναι το πιο σημαντικό αποτρεπτικό όπλο που διαθέτει και το ΛΣ και οι ένοπλες δυνάμεις της πατρίδας μας», κατέληξε ο Αλ. Τσίπρας.

H ομιλία του έλληνα πρωθυπουργού: