Κύκλωμα λαθρεμπορίας χρυσού: Στη φυλακή ο Κινέζος που ήταν σύνδεσμος με την Τουρκία
  • Aπολογούνται οι κατηγορούμενοι για την εμπλοκή τους στο κύκλωμα λαθρεμπορίας χρυσού
  • Προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε ένας 39χρονος κινεζικής καταγωγής που διατηρεί κατάστημα ρούχων στο κέντρο της Αθήνας
  • Προφυλακιστέοι κρίθηκαν άλλοι τέσσερις εμπλεκόμενοι
  • Ο ενεχυροδανειστής ζητά κατ’ αντιπαράσταση εξέταση με τον «συναρχηγό»

Το πρωί του Σαββάτου οδηγήθηκαν στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων 18 κατηγορούμενοι και ξεκίνησε η απολογία τους για την εμπλοκή του στο κύκλωμα λαθρεμπορίας χρυσού.

Προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε ένας 39χρονος κινεζικής καταγωγής που διατηρεί κατάστημα ρούχων στο κέντρο της Αθήνας.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, θεωρείται κομβικός ο ρόλος του, καθώς ερχόταν σε επικοινωνία με Κινέζους χονδρεμπόρους ρούχων στην Τουρκία και αγόραζε ρούχα που πληρώνονταν με το βρώμικο χρήμα από την εξαγωγή χρυσού και στη συνέχεια, έδινε σε ευρώ τα αντίστοιχα χρήματα στο κύκλωμα. Ο κατηγορούμενος αρνήθηκε τις κατηγορίες.

Ανάμεσα στους κατηγορουμένους που αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους είναι και ένας απόστρατος αξιωματικός της ΕΥΠ. Σύμφωνα με το συνήγορό του, Γιάννη Ψιλογιαννη, «αποδείχτηκε ότι δεν έχει συμμετοχή στη συλλογική δράση».

Ακόμα προφυλακιστέοι κρίθηκαν ο φερόμενος ως συναρχηγός του κυκλώματος, τούρκος υπήκοος συριακής καταγωγής. Στην απολογία του υποστήριξε ότι είναι νόμιμος υπάλληλος στο κεντρικό κατάστημα της γνωστής αλυσίδας ενεχυροδανειστηρίων, στην Πατησίων, ασφαλισμένος στο ΙΚΑ, εκτιμώντας ρολόγια.

Επιπλέον αρνήθηκε την εμπλοκή του στο κύκλωμα και σύμφωνα με πληροφορίες υποστήριξε ότι εκτελούσε τις εντολές του αφεντικού του, του γνωστού ενεχυροδανειστή.

Επίσης, προφυλακιστέος κρίθηκε ο φερόμενος ως υπαρχηγός του κυκλώματος και εξάδελφος του πρώτου. Από την πλευρά του κατέθεσε ότι βρίσκεται δύο χρόνια στην Ελλάδα και υποστήριξε και εκείνος ότι ήταν νόμιμος υπάλληλος καταστήματος της αλυσίδας.

Τέλος, προσωρινά κρατούμενοι κρίθηκαν και δύο που είχαν τον ρόλο του «γυρολόγου» και του συνοδού του χρυσού, από την Ελλάδα στην Τουρκία.

Οι απολογίες των κατηγορουμένων θα συνεχιστούν το πρωί της Κυριακής.

Ο ενεχυροδανειστής ζητά κατ’ αντιπαράσταση εξέταση με τον «συναρχηγό»

Στο μεταξύ με αίτημά του ο ενεχυροδανειστής Ριχάρδος ζητάει κατ’ αντιπαράσταση εξέτασή του με τον Τούρκο φερόμενο ως υπαρχηγό του κυκλώματος, ενώ επαναλαμβάνει ότι δεν έχει κάνει παράνομη εξαγωγή χρυσού και ζητάει  τον διορισμό πραγματογνώμονα.
Παράλληλα, ο γνωστός ενεχυροδανειστής ζητάει προτού απολογηθεί την Κυριακή το πρωί, η ανακρίτρια διαφθοράς να διορίσει και να εξετάσει, πραγματογνώμονα, ειδικό τελωνειακό υπάλληλο και δη του Τελωνείου του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος που ασχολείται ειδικά με εξαγωγές χρυσού «προκειμένου να αποσαφηνίσει με τις ειδικές του γνώσεις πώς γίνεται η διαδικασία της διασάφησης και σε ποιες περιπτώσεις απαιτείται η καταβολή φόρων, δασμών και άλλων επιβαρύνσεων και πώς αυτοί υπολογίζονται». 

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook