Ολοκληρώθηκε η πορεία χιλιάδων διαδηλωτών που τίμησαν ειρηνικά την 42η επέτειο από την Εξέγερση του Πολυτεχνείου. Η πορεία παραδοσιακά κλείνει τον τριήμερο εορτασμό της εξέγερσης που αποτέλεσε μία από τις πιο συγκλονιστικές στιγμές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση μνήμης των θυμάτων της εξέγερσης, στο Πολυτεχνείο.

«Ποτέ πια φασισμός», ήταν το μήνυμα του προέδρου του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ 1967-1974), Κώστα Μανταίου, ο οποίος στην ομιλία του ανέφερε ότι στο Πολυτεχνείο «απογειώθηκε η ψυχή ενός λαού», στέλνοντας μέχρι σήμερα το μήνυμα της ενεργού συμμετοχής του πολίτη για τη διαμόρφωση της ζωής και της τύχης του. «Το Πολυτεχνείο ζει και θα ζει αν η δημοκρατική μας συνείδηση δεν είναι επαναπαυμένη. Σήμερα τα κυρία συνθήματα για ψωμί-παιδεία-ελευθερία αποκτούν συγκεκριμένο περιεχόμενο δίνοντας σύγχρονα νοήματα στους αγώνες για καλύτερο μέλλον, προκοπή», είπε ο κ. Μανταίος.

Στη συνέχεια, η κοσμήτορας της σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Ελένη Μαΐστρου, επισήμανε ότι η 17 Νοεμβρίου δεν ήταν γιορτή αλλά εξέγερση, και περιέγραψε το χρονικό της ενδυνάμωσης του φοιτητικού κινήματος. Τέλος, τόνισε τη σημασία του αγώνα των φοιτητών, ο οποίος ξεπέρασε τα φοιτητικά αιτήματα. «Το Πολυτεχνείο δεν είναι μια ακόμη μουσειακή γιορτή. Δε μπορεί να είναι νοσταλγική. Πρέπει να είναι ζωντανή. Είναι χρέος μας να μην ξεχάσουμε» κατέληξε.

Από τη μεριά του, ο πρύτανης της σχολής Καλών Τεχνών, Πάνος Χαράλαμπους, είπε, μεταξύ άλλων στην ομιλία του: «Ας υψώσουμε αμυντικό τείχος στον φασισμό. Ας διαδηλώσουμε για δωρεάν παιδεία, δημοκρατία, για ένα μέλλον ελπιδοφόρο».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το προσκλητήριο νεκρών και την ανάκρουση του ύμνου του Πολυτεχνείου.

Διαδηλωτές φωνάζουν συνθήματα καθώς περνούν έξω από την αμερικανική πρεσβεία, κατά τη διάρκεια πορείας για την 42η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου το 1973 στην Αθήνα, Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015. Με την πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία ολοκληρώνονται οι τριήμερες εκδηλώσεις για την 42η επέτειο του Πολυτεχνείου. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Διαδηλωτές φωνάζουν συνθήματα περνώντας έξω από την αμερικανική πρεσβεία κατά τη διάρκεια της πορείας για τον εορτασμό της 42ης επετείου από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, στην Αθήνα, Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015. Με την πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία ολοκληρώνονται οι τριήμερες εκδηλώσεις για την 42η επέτειο του Πολυτεχνείου. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ

Η πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία, λεπτό προς λεπτό: 

19:44: ‘Ανοιξαν πριν από λίγο όλοι οι σταθμοί του μετρό. Έτσι λοιπόν, οι σταθμοί Σύνταγμα, Ευαγγελισμός και Μέγαρο Μουσικής που είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας από το μεσημέρι με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας είναι στη διάθεση του επιβατικού κοινού.

19:23: Αυτή τη στιγμή, έχει φθάσει στην αμερικανική πρεσβεία το μπλοκ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γ.Γρ. του κόμματος Δημήτρη Κουτσούμπα. Ολα δείχνουν ότι η πορεία θα ολοκληρωθεί ειρηνικά.

18:45: Στην αμερικανική πρεσβεία έχει φθάσει η κορυφή της πορεία για το Πολυτεχνείο. Οι πρώτοι έχουν αρχίσει να φεύγουν συντεταγμένα προς τη λεωφόρο Αλεξάνδρας, όπου και διαλύονται. Το τέλος του πρώτου κομματιού της πορείας βρίσκεται στο ύψος Χίλτον, ενώ το ΠΑΜΕ ανεβαίνει τώρα τη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας.

18:33: «Το Πολυτεχνείο ζει», «Ο Τεμπονέρας ζει» και «Το Πολυτεχνείο δεν ήταν γιορτή. Ήταν εξέγερση και πάλι λαϊκή», είναι τα κύρια συνθήματα που ακούγονται στη φετινή, 42η πορεία του Πολυτεχνείου. Συγχρόνως, έχουν προστεθεί πολλά συνθήματα κατά ενδεχόμενης ανάμειξης της Ελλάδας σε επίθεση στη Συρία. Χαρακτηριστικό είναι το σύνθημα που ακούγεται από φοιτητές «Φονιάδες των λαών, ιμπεριαλιστές, οι βόμβες σας γεννάνε τους τζιχαντιστές».

18:08: Μικρή ένταση υπήρξε στην πλατεία Κλαυθμώνος, όταν ο κ. Λαφαζάνης και ο κ. Στρατούλης επιχείρησαν να μπουν στην πορεία. Δέχθηκαν φραστικές επιθέσεις από αντιεξουσιαστές και αναγκάσθηκαν να αποχωρήσουν προσωρινά για να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

18:05: Σύμφωνα με την Αστυνομία, στην πορεία συμμετέχουν περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 8.000 πορεύονται υπό το ΠΑΜΕ.

18:00: Στο ύψος του Χίλτον βρίσκεται αυτή την ώρα το κύριο σώμα της πορείας του Πολυτεχνείου. Ο Σύλλογος Εξορισθέντων και Φυλακισθέντων ήδη πλησιάζει στην αμερικανική πρεσβεία, ενώ το ΠΑΜΕ παραμένει στη συμβολή των οδών Βουκουρεστίου και Πανεπιστημίου.

17:35: «Πάλης ξεκίνημα, νέοι αγώνες ενάντια στο φασισμό, τα μονοπώλια και το σύστημά τους. Λαϊκή κυριαρχία, έξω οι ΗΠΑ, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Αυτά είναι τα σημερινά επίκαιρα μηνύματα των ηρώων αγωνιστών του Πολυτεχνείου», δήλωσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ένστολοι στρατιώτες και φοιτητές φωνάζουν συνθήματα κατά τη διάρκεια της πορείας για τον εορτασμό της 42ης επετείου από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, Αθήνα Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015. Με την πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία ολοκληρώνονται οι τριήμερες εκδηλώσεις για την 42η επέτειο του Πολυτεχνείου. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

17:27: Μπροστά στη γαλλική πρεσβεία σταμάτησε ως φόρο τιμής στα θύματα των τρομοκρατικών κτυπημάτων στο Παρίσι, ο Σύλλογος Εξορισθέντων και Φυλακισθέντων που βρίσκεται στην κορυφή της πορείας του Πολυτεχνείου. Ο Σύλλογος ηγείται της πορείας με πανό όπου αναγράφεται «Αντίσταση για πάντα στον Φασισμό».

15971652

17:18: Στο Σύνταγμα έχει φθάσει η πορεία του Πολυτεχνείου. Επικεφαλής της πορείας είναι οι φοιτητικοί σύλλογοι, ενώ ακολουθούν ο Σύνδεσμος Εξορισθέντων και Φυλακισθέντων, η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΛΑΕ και πλήθος κόσμου.

17:02: Ξεκίνησε πριν από λίγο από την πλατεία Κλαυθμώνος ο κύριος όγκος της πορείας για την 42η επέτειο του Πολυτεχνείου. Στην πορεία συμμετέχουν φοιτητικοί σύλλογοι, πρωτοβάθμια σωματεία εργαζομένων και η Λαϊκή Ενότητα, που είχε προσυγκέντρωση στην οδό Σταδίου, στη συμβολή με την οδό Σανταρόζα. Σημειώνεται ότι το ΠΑΜΕ ξεκινά την πορεία του από τα Χαυτεία.

16:33: Πριν την έναρξη της πορείας για το Πολυτεχνείο, από αστυνομικούς σε ελέγχους στο κέντρο της Αθήνας, συνελήφθησαν δυο άτομα για κατοχή φωτοβολίδων. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στη ΓΑΔΑ.

16.20: Στην Αμερικανική Πρεσβεία η κεφαλή της πορείας με την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου. Νωρίτερα, οι νέοι που συνόδευσαν τη σημαία σταμάτησαν μπροστά από τη γαλλική πρεσβεία, όπου έκαναν μια στάση ολίγων λεπτών ως φόρο τιμής στους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους από τα τρομοκρατικά κτυπήματα στο Παρίσι.

15971453

16:01: «Ποτέ πια φασισμός», ήταν το μήνυμα του προέδρου του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ 1967-1974), Κώστα Μανταίου, ο οποίος στην ομιλία του ανέφερε ότι στο Πολυτεχνείο «απογειώθηκε η ψυχή ενός λαού», στέλνοντας μέχρι σήμερα το μήνυμα της ενεργού συμμετοχής του πολίτη για τη διαμόρφωση της ζωής και της τύχης του.

«Το Πολυτεχνείο ζει και θα ζει αν η δημοκρατική μας συνείδηση δεν είναι επαναπαυμένη. Σήμερα τα κυρία συνθήματα για ψωμί-παιδεία-ελευθερία αποκτούν συγκεκριμένο περιεχόμενο δίνοντας σύγχρονα νοήματα στους αγώνες για καλύτερο μέλλον, προκοπή», είπε ο κ. Μανταίος.

15.36: Ξεκίνησε πριν από λίγο η πορεία για την 42η επέτειο του Πολυτεχνείου, με την αιματοβαμμένη σημαία στην κεφαλή της πορείας. Τη σημαία συνοδεύουν νεολαίοι από την ΠΑΣΠ. Η πορεία βρίσκεται στην οδό Ακαδημίας και κατευθύνεται προς την αμερικανική πρεσβεία. Στις πέντε η ώρα αναμένεται να ξεκινήσει η πορεία του ΠΑΜΕ από την Ομόνοια.

14.20: Με καταθέσεις λουλουδιών και στεφάνων από φορείς και πολίτες αλλά κυρίως από μαθητικές και φοιτητικές κοινότητες, στην προτομή του Μυτιληνιού νεκρού αγωνιστή της εξέγερσης του Πολυτεχνείου Μιχάλη Μυρογιάννη, κορυφώνονται σήμερα στη Μυτιλήνη οι εκδηλώσεις τιμής στην 42η επέτειο από την εξέγερση.

IMG_7614Στις 12 το μεσημέρι εκ μέρους του απουσιάζοντος δημάρχου Λέσβου κατέθεσε στεφάνι μαζί με άλλους εκπροσώπους φορέων, ο αντιδήμαρχος Στρατής Τζιμής.

Οι εκδηλώσεις στη Μυτιλήνη ολοκληρώνονται στις 7.00 το απόγευμα με πορεία από την πλατεία Σαπφούς στην προτομή του Μιχάλη Μυρογιάννη.

13.55: Ένταση επικράτησε λίγο μετά τις 11.30 το πρωί -και για περίπου 15 λεπτά- στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, όταν εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ έφτασαν στο σημείο για να καταθέσουν στεφάνι στο μνημείο για τους νεκρούς της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Μέλη φοιτητικής παράταξης της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς προπηλάκισαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, απωθώντας τα, αρπάζοντας από τα χέρια τους το στεφάνι και φωνάζοντας συνθήματα εναντίον τους και κατά της κυβέρνησης.

Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ -ο συντονιστής της Περιφερειακής Συντονιστικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Κεντρικής Μακεδονίας, Κώστας Γκοντίνος, το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παυλίδης, ο συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Α` Θεσσαλονίκης Δημήτρης Δημητριάδης, ο συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής Β’ Θεσσαλονίκης Χρήστος Ρώσσιος και η επικεφαλής της παράταξης “Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη”, Ρία Καλφακάκου- τελικά αποχώρησε, χωρίς να καταθέσει στεφάνι, το οποίο μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκονταν στον χώρο προσπάθησαν να πάρουν πίσω, με αποτέλεσμα να συνεχιστεί για λίγα λεπτά η ένταση.

Από την πλευρά του ΚΚΕ, ο ευρωβουλευτής του κόμματος, Σωτήρης Ζαριανόπουλος, ο οποίος ήταν παρών την ώρα που συνέβη το επεισόδιο ξεκαθάρισε ότι τα μέλη της φοιτητικής παράταξης του ΚΚΕ, που ήταν επίσης παρόντα, δεν είχαν την παραμικρή ανάμειξη σε αυτό.
Αφότου εκτονώθηκε η ένταξη ξεκίνησε η κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους φορέων, συνδικάτων και κομμάτων (ΚΚΕ, ΛΑΕ, ΠΑΣΟΚ).

13.50: Την νέα, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, των στεφάνων του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και της ΠΑΣΚΕ κατήγγειλε ο πρόεδρος του ΕΚΘ Παναγιώτης Ταραμπουλίδης. Σε ό,τι αφορά στο φετινό μήνυμα της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου σημείωσε ότι “δεχόμαστε μία ανελέητη επίθεση από την τρόικα και το κουαρτέτο, έχουμε χάσει πάρα πολλά από τις κατακτήσεις των προηγούμενων χρόνων, όμως, θα αγωνιστούμε, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, μέχρι να τα πάρουμε πίσω, για να έλθουν καλύτερες μέρες για τους εργαζόμενους και την κοινωνία”..

Μετά την κατάθεση στεφανιού από αντιπροσωπεία της Λαϊκής Ενότητας, η πρώην βουλευτής του κόμματος, Ιωάννα Γαϊτάνη δήλωσε: “Μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στη Γαλλία, οι ηγεσίες των μεγάλων δυνάμεων μας έχουν υποσχεθεί τρία πράγματα: Νέα φτωχοποίηση, πολέμους και περιστολή της δημοκρατίας. Ο αντιδικτατορικός αγώνας μας δείχνει τον δρόμο. Υπεράσπιση των λαϊκών μαζών, υπεράσπιση της δημοκρατίας”.

13.45: Έκλεισαν οι πύλες του Πολυτεχνείου, κλειστή και η Πατησιών καθώς ο κόσμος συγκεντρώνεται σταδιακά. Να υπενθυμίσουμε ότι στις 3:30 το μεσημέρι θα ξεκινήσει η πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία, με τα μέτρα της τροχαίας να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Δείτε τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

13.01: “Το Πολυτεχνείο οδηγός για τους αγώνες μας” αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών.

12.45: “Ηρθαμε να αποτίσουμε οχι μόνο φόρο τιμής στους εκτελεσμένους, αλλά και να τους διαβεβαιώσουμε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα για το δίκαιο, τη λευτεριά, την Ειρήνη και την ανθρωπιά», το μήνυμα του Μανώλη Γλέζου από το χώρο του Πολυτεχνείου.

12.25:  «Το μήνυμα του Πολυτεχνείου σήμερα είναι: νέοι αγώνες, νέα πολυτεχνεία, για μια Ελλάδα χωρίς μνημόνια, και μια Ελλάδα δημοκρατική, ανεξάρτητη, κυρίαρχη, ελεύθερη, μια Ελλάδα της δικαιοσύνης. Μια Ελλάδα που δε θα διώχνει ΟΤΑ νέους της στην ξενιτιά, πρόσφυγες» ανέφερε ο  επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης μετά την κατάθεση στεφάνου.

12.15:  Συνεχίζουν να προσέρχονται πολίτες στο Πολυτεχνείο για να αφήσουν ένα γαρύφαλλο στη μνήμη των φοιτητών που έχασαν τη ζωή τους στην εξέγερση της 17ης Νοεμβρίου. Έως τώρα, στεφάνι έχουν καταθέσει εκπρόσωποι ενόπλων δυνάμεων, κομμάτων, πανεπιστημίων, συλλόγων, καθώς επίσης και κοινωνικοί φορείς.

11.55: “Στο προσκήνιο τα αιτήματα εκείνου του τριημέρου για λαϊκή κυριαρχία, κοινωνική απελευθέρωση και εμβάθυνση της Δημοκρατίας”, διαμήνυσε από το βήμα της βουλής ο Αλέξης Τσίπρας.

11.40: “17 – 11 – 1973. Τιμή στον αγώνα για ζωή, δημοκρατία και ελευθερία”, ανέφερε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο Αλέξης Τσίπρας, δημοσιεύοντας επίσης ένα σύντομης διάρκειας βίντεο κατά τη διάρκεια της κατάθεσης στεφάνου.

17 – 11 – 1973. Τιμή στον αγώνα για ζωή, δημοκρατία και ελευθερία.

Posted by Alexis Tsipras on Τρίτη, 17 Νοεμβρίου 2015

 

11.36: Λίγο μετά την κατάθεση στεφάνου στο χώρο του Πολυτεχνείου από αντιπροσωπεία μελών της Δημοκρατικής Αριστεράς, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος δήλωσε: «H σημερινή μέρα είναι ορόσημο για μια γενιά που πάλεψε απέναντι στο φασισμό, απέναντι στη χούντα των συνταγματαρχών. Σήμερα είναι περισσότερο επίκαιρη από ποτέ η επέτειος της εξέγερσης του 1973. 42 χρόνια μετά απαιτείται όμως μια «νέα», μια «άλλη» εξέγερση, έτσι ώστε η νέα γενιά να βρει δουλειές και να μπορέσει να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην επόμενη ημέρα. Χρειάζεται αλλαγή πολιτικών και σε αυτή την αλλαγή η νέα γενιά πρέπει να έχει τον κυρίαρχο ρόλο. Η χώρα μας έχει τις δυνατότητες να ξεπεράσει την κρίση αρκεί να το πιστέψουμε και να πιστέψουμε στη νέα γενιά».

11.30: Με εντολή της Αστυνομίας θα κλείσουν στις 2.30 το μεσημέρι οι σταθμοί του μετρό Σύνταγμα, Ευαγγελισμός και Μέγαρο Μουσικής. Δείτε αναλυτικά τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθήνα. 

11.00:  Hμέρα μνήμης και γιορτής και όχι καταστροφών και ταραχών θα πρέπει να είναι η 17η Νοεμβρίου, σύμφωνα με τη διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, η οποία καλεί πάντως τις επιχειρήσεις-μέλη του φορέα να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα προς αποφυγή απροόπτων.

Συγκεκριμένα, ο ΕΣΘ καλεί τις επιχειρήσεις της πόλης να μη βγάλουν απορρίμματα στους κάδους σκουπιδιών, να μην κάνουν χρήση αυτοκινήτων την συγκεκριμένη μέρα και, αν είναι δυνατόν, να τα απομακρύνουν από το κέντρο της πόλης, να κλείσουν τις τέντες των καταστημάτων τους, να ενεργοποιήσουν -μετά το κλείσιμο- τα στόρια ή οποιοδήποτε άλλο προστατευτικό μέσο διαθέτει το μαγαζί τους και να έχουν διακριτική παρουσία και φωτισμό καθ’όλη τη διάρκεια ωραρίου λειτουργίας της αγοράς.

10.45: Ομιλία για την επέτειο του Πολυτεχνείου πραγματοποίησε ο Έλληνας Πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής.

10.42: Ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στο Παρίσι, τήρησε η Ολομέλεια της Βουλής κατά την έναρξη της ειδικής συνεδρίασης για την επέτειο του Πολυτεχνείου και μετά από πρόταση του προέδρου του Σώματος Νίκου Βούτση.
Η αντίσταση σε αυτή η βαρβαρότητα που προηγήθηκε και στη Βηρυτό, είναι στο επίκεντρο ενός νέου ειρηνιστικού κινήματος, τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Βουλής.

10.40: Θρυαλλίδα που συνέβαλε στην αποδόμηση και την μεταγενέστερη πτώση του δικτατορικού καθεστώτος αποτέλεσε η εξέγερση του Πολυτεχνείου, δήλωσε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Στέφανος Ξεκαλάκης. Μετά την κατάθεση στεφάνου ο κ. Ξεκαλάκης τόνισε ότι “χρέος όλων των δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου είναι να αποβάλουν από τον πολιτικό τους λόγο την υιοθέτηση ισοπεδωτικών χαρακτηρισμών για τα χρόνια της μεταπολίτευσης που αποτέλεσαν την πιο μακρά δημοκρατική και δημιουργική περίοδο στην ιστορία της Ελληνικής Δημοκρατίας”. “Είμαστε ευγνώμονες για τις αρχές και τα ιδανικά που μας μεταλαμπάδευσε μέσα από τους αγώνες της η γενιά του Πολυτεχνείου και αισθανόμαστε έτοιμοι να δώσουμε όραμα, ελπίδα και προοπτική στον Ελληνικό λαό μέσα από της γενιάς μας τα «Πολυτεχνεία»”.

10.30: Αυτή την ώρα, συνεχίζουν να καταθέτουν στεφάνια πολίτες και εκπρόσωποι φορέων.

10.29:  «Ένα δεύτερο Πολυτεχνείο έχουμε τώρα, για να καταπολεμήσουμε την πείνα και την έλλειψη δημοκρατίας, δικαιοσύνης και ισοπολιτείας”, τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, μετά την κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Πολυτεχνείου. “Και τα δυο αυτά πολυτεχνεία είναι εξίσου σπουδαία. Γιατί και σήμερα σε αυτό το νέο Πολυτεχνείο η νεολαία πρωτοστατεί», κατέληξε ο Βασίλης Λεβεντης.

10.20: Σαράντα δύο χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη μέρα που τα τανκς της χούντας κατέστειλαν βίαια την τετραήμερη εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Τέσσερις δεκαετίες μετά οι απολογητές της δικτατορίας των συνταγματαρχών προσπαθούν να ξαναγράψουν την ιστορία, να την κόψουν και ράψουν στα μέτρα τους, για να καρπωθούν την αγανάκτηση των πολιτών ενάντια στο πολιτικό σύστημα της Μεταπολίτευσης.

Βασικό τους προπαγανδιστικό εργαλείο, η «προκοπή» της εθνικής οικονομίας επί χούντας, που εξάλλου, για να μην… ξεχνιόμαστε, έκανε «έργα»!

Είναι όμως έτσι; Διαβάστε την μυθοπλασία που τεχνηέντως δημιούργησε η χούντα -και οι υπερσπιστές της- περί του “ελληνικού οικονομικού θαύματος”.

10.00: Ηρέμησαν πλέον τα πνεύματα στο Πολυτεχνείο, μετά την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπα και του κυβερνητικού κλιμακίου.

ΒΟΥΤΣΗΣ Ν 42η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ09.20: Εν μέσω συνθημάτων και αποδοκιμασιών αλλά και χειροκροτημάτων από μερίδα των νεαρών συγκεντρωμένων πραγματοποιήθηκε η κατάθεση στεφάνου από τον Αλέξη Τσίπρα. Λίγο πριν την άφιξη του κ. Τσίπρα στο Πολυτεχενείο αλλά και κατά την αποχώρησή του, δεν έλειψαν οι φωνές και τα σπρωξίματα μεταξύ των συγκεντρωμένων, αντιδρώντας στην παρουσία του πρωθυπουργού, κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη συνέχεια, στεφάνι κατέθεσαν ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης και ο υπουργός Παιδειας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκος Φίλης. Νωρίτερα, κατέθεσε στεφάνι ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουραρης και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης.

“Εκτός απο το διαχρονικό μήνυμα της κραυγής του Πολυτεχνείου “ψωμί-παιδεία-ελευθερία”, σήμερα αποκτά ιδιαίτερη σημασία και το μήνυμα ενάντια στη βαρβαρότητα”, δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Νικος Βουτσης, μετα την κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Πολυτεχνείου.

Απο την πλευρά του, ο υπουργός Παιδειας, Έρευνας και Θρησκευματων, Νικος Φίλης, επεσήμανε: “Το Πολυτεχνείο ζει σήμερα στους αγώνες της νεολαίας και του λαού. Το μήνυμα “ψωμί-παιδεία-ελευθερία” σήμερα μεταφράζεται: “δουλειά για όλους, μόρφωση για όλους, δημοκρατία παντού”.

09.04: Ένταση έξω από το Πολυτεχνείου από συγκεντρωμένους εν αναμονή της άφιξης του Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη. Σπρωξίματα και διαπληκτισμοί μεταξύ νεαρών καθώς η μία πλευρά αποδοκιμάζει την έλευση του πρωθυπουργού.

08:45: Δείτε τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

08.40: Παρουσία σχεδόν 6 χιλιάδων αστυνομικών, οι σημερινές εκδηλώσεις, εκτός από τις συγκεντρώσεις και την πορεία, περιλαμβάνει ομιλίες, δράσεις και την κατάθεση στεφάνων.

08.30: Με την πορεία στην αμερικανική πρεσβεία, η οποία θα ξεκινήσει στις 3:30 το μεσημέρι, κορυφώνονται σήμερα, Τρίτη 17 Νοεμβρίου, οι εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας