Κοκκίνισε πάλι ο Θερμαϊκός από την «Ερυθρά Παλίρροια»
Κοκκίνισε πάλι ο Θερμαϊκός κόλπος το πρωί της Κυριακής (17.03) με το φαινόμενο της ερυθράς παλίρροιας να επανεμφανίζεται. Πρόκειται για ένα φυσικό φαινόμενο το οποίο παρατηρείται στα αβαθή κυρίως νερά του Θερμαϊκού που κάνει τον κύκλο του.

Προς το παρόν υπάρχουν έντονες κόκκινες φυσσαλίδες και αφροί κατά μήκος της Νέας παραλίας στο ύψος του Ναυτικού Ομίλου. Το φαινόμενο του ευτροφισμού, της παροχής δηλαδή πλεονάζουσας «τροφής» και της υπερανάπτυξης των φυκιών παρουσιάζεται ολοένα και πιο συχνά στο Θερμαϊκό κόλπο το τελευταίο διάστημα και όχι μόνο άνοιξη και φθινόπωρο όπως παλιότερα.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες το φαινόμενο προκύπτει από τη ραγδαία ανάπτυξη μονοκύτταρων φωτοσυνθετικών οργανισμών που κατατάσσονται στο φυτοπλαγκτόν και δημιουργείται κάθε φορά που δεν φυσάει ο Βαρδάρης και δεν ανανεώνονται τα νερά του κόλπου ενώ μόνιμο μειονέκτημα αποτελεί ότι ο κόλπος είναι κλειστός.

Τα επόμενα χρόνια η «ερυθρά παλίρροια» θα ενταθεί τόσο σε διάρκεια όσο και σε ένταση προβλέπει ο καθηγητής Χημείας Περιβάλλοντος του ΑΠΘ Κώστας Φυτιάνος

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook