Επ’ αόριστον κλειστά παραμένουν τα Τέμπη, ενώ αντιπροσωπεία των αγροτών της περιοχής συμμετείχε στη πανελλαδική συνάντηση των μπλόκων στον Προμαχώνα που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης.

Στόχος πλέον είναι οι προτάσεις αυτές να τύχουν της έγκρισης και λοιπών μπλόκων που θα τις υπογράψουν, ενώ σήμερα Τετάρτη το κείμενο θα σταλεί προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος είναι και ο βασικός αποδέκτης αλλά και προς τον πρόεδρο της Βουλής και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με τους αγρότες να αναμένουν από τους αποδέκτες να μελετήσουν τις προτάσεις τους, προκειμένου να λάβουν συγκεκριμένες απαντήσεις.

«Ζητάμε από την κυβέρνηση πολιτική λύση. Όχι καταστολή και ποινικοποίηση του αγώνα μας. Δηλώνουμε ότι δεν θα φύγουμε από την Αθήνα με άδεια χέρια». Αυτή είναι η απάντηση που δίνουν οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας προς την κυβέρνηση με αφορμή τις δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου σχετικά με την κάθοδο των τρακτέρ στην Αθήνα.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας καθόδου στην Αθήνα την Παρασκευή, οι συσκέψεις είναι αλλεπάλληλες για τον καλύτερο δυνατό συντονισμό, ενώ όπως γνωστοποίησε με ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, σήμερα Τετάρτη στις 10 το πρωί θα δοθεί συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ με γενικό θέμα «γιατί ερχόμαστε στην Αθήνα, τι διεκδικούμε και γιατί».

Αναλυτικά το “δελτίο” των κινητοποιήσεων 

Ανοιχτοί θα είναι σήμερα οι δρόμοι στη Θεσσαλονίκη, καθώς οι εκπρόσωποι του πρωτογενούς τομέα δεν προτίθενται να πραγματοποιήσουν κινητοποίηση. Αντίθετα, η εφορία Μουδανίων θα παραμείνει αποκλεισμένη, ενώ το μεσημέρι κλείνει και πάλι το τελωνείο του Προμαχώνα.

«Αναγνωρίζουμε τον γολγοθά του αστικού πληθυσμού. Δεν θέλουμε να ταλαιπωρούμε τον κόσμο. Παρατηρούμε τις εξελίξεις σε πολιτικό επίπεδο, ενώ όσοι μπορούν, θα συμμετέχουν στο συλλαλητήριο στην Αθήνα», δηλώνει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Βασίλης Μαυροσκάς, μέλος της συντονιστικής επιτροπής, κάνοντας γνωστό ότι οι δρόμοι στη Θεσσαλονίκη θα παραμείνουν σήμερα ανοικτοί.

Κλειστό θα διατηρηθεί το Δερβένι στο χρονικό διάστημα 10:00-15:00 ενώ τις 18:00 θα δοθεί στην κυκλοφορία ένα ρεύμα και στις δύο πλευρές, σύμφωνα με το μέλος της συντονιστικής, Θόδωρο Χατζητομάρη.

Στον νομό Χαλκιδικής έχουν στηθεί τέσσερα μπλόκα, με τη συμμετοχή και μελισσοκόμων, στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά, στη Νέα Καλλικράτεια και στον Πολύγυρο. Ο συντονιστής του μπλόκου στο κόμβο Μουδανιών, Βαγγέλης Μισαηλίδης, σημειώνει: «Και σήμερα βρισκόμαστε με τα τρακτέρ μας μπροστά στην εφορία Μουδανίων, την οποία θα αποκλείσουμε και πάλι από την έναρξη του ωραρίου των εργαζομένων στην υπηρεσία και μέχρι τη λήξη του».

Ανοικτό παραμένει από τις 20:15 το βράδυ της Τρίτης, το τελωνείο του Προμαχώνα στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, όπου -κατά την αστυνομία- δεν υπάρχουν πλέον οχήματα σε αναμονή. Όπως όμως τονίζει το μέλος της συντονιστικής επιτροπής, Ανέστης Κεμανετζόγλου, με απόφαση της γενικής συνέλευσης το σημείο θα κλείσει εκ νέου στις 15:00 και θα ανοίξει στις 10:00 το πρωί της Πέμπτης για τρεις ώρες.

Το μπλόκο στο τελωνείο της Εξοχής, στα ελληνο-βουλγαρικά σύνορα, άνοιξε αργά τη νύχτα έως τις 11:00 σήμερα το πρωί, οπότε έκλεισε και πάλι. Τρακτέρ από τα μπλόκα των Κοκκινογείων και Προσοτσάνης νομού Δράμας, μετακινήθηκαν τη νύχτα στην εφορία της πόλης, την οποία απέκλεισαν.

Υπό κατάληψη παραμένει από τις 20 Ιανουαρίου η Εγνατία Οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων, με το μπλόκο να αριθμεί περισσότερα από 800 τρακτέρ, ενώ συνεχίζεται ο αποκλεισμός των παρακαμπτηρίων στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Καβάλας.

Στον νομό Κιλκίς, όπου έχουν στηθεί δύο μπλόκα στα τελωνεία των Ευζώνων στα σύνορα της Ελλάδας με τα Σκόπια και στη Δοϊράνη, στα σύνορα Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, θα συνεχιστεί και σήμερα ο αποκλεισμός (13:00-15.00 και 20:00.00-22:00) στο πρώτο, ενώ στο δεύτερο η δίοδος θα κλείσει από τις 18:00 έως και τις 22:00.

Στα διόδια των Μαλγάρων, όπου τα παρατεταγμένα τρακτέρ υπερβαίνουν τα 800, ο αποκλεισμός που ξεκίνησε το Σάββατο θα συνεχιστεί έως και την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τον επικεφαλής του συντονιστικού, αγρότη Χαλάστρας Αχιλλέα Καμπούρη.

Σε αποκλεισμό βρίσκεται για δέκατη ημέρα σήμερα ο κόμβος του Νησελίου επί της Εγνατίας Οδού στο τμήμα Θεσσαλονίκης-Βέροιας.

Στον κόμβο της Κουλούρας (Ημαθία), επί της Εγνατίας Οδού, καθημερινά γίνεται συμβολικός αποκλεισμός μιας ώρας το απόγευμα από τις 16:00.

Στον νομό Πέλλας, η απόφαση που ελήφθη αφορά αποκλειστούς στους κόμβους: Μελισσίου (17:00-22:00), Μαυροβουνίου Πέλλας (17:30-21:00), Μεσημερίου (17:30-21:00), Αλυσίδας Βεγορίτιδας (12:00-14:00 και 17:30-21:00), Αψάλου (17:00-21:00) και Γυψοχωρίου (17:00-17:30).

Στη σερβική γέφυρα στα Γιαννιτσά, ο αποκλεισμός που αποφασίστηκε είναι ο δεύτερος 24ωρος, από τις 10:00, ενώ συζητείται το ενδεχόμενο αποκλεισμού και του παράδρομου στη γέφυρα Τσικαρλί, όπως και η ενδυνάμωση της δύναμης στο τελωνείο Ευζώνων.

Πολύωρους αποκλεισμούς πραγματοποιούν οι αγρότες με τα τρακτέρ τους τις τελευταίες ημέρες στο μπλόκο της Χαλκηδόνας. Όπως επισημαίνει ο αγρότης Θεόδωρος Νέλλας, μέλος της συντονιστικής επιτροπής, «σήμερα ο αποκλεισμός ξεκίνησε στις 10:00 και θα διαρκέσει έως και τις 20:00».

Στον νομό Πιερίας, σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή Γιάννη Δημαλή, θα γίνει αποκλεισμός δρόμων το βράδυ. Υπενθυμίζεται ότι εκεί έχουν στηθεί μπλόκα σε Αιγίνιο και Κατερίνη.

Στον κόμβο Αντιγίνου στο Αμύνταιο, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Έδεσσας, στις 12:00, ξεκινά 24ωρος αποκλεισμός, κατά δήλωση της συντονίστριας Διαμάντως Κρητικού.

Το σημερινό πρόγραμμα κινητοποιήσεων στη Δυτική Μακεδονία, που αριθμεί εννέα μπλόκα, είναι σύμφωνα με τον συντονιστή όλων, Δημήτρη Μόσχο το εξής: τελωνείο Κρυσταλλοπηγής στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία και Νίκης με την πΓΔΜ 11:00-23.00, Γρεβενά, πρώτη έξοδος προς την Εγνατία Οδό με κατεύθυνση τα Ιωάννινα 13:00-16:00 και στα δύο ρεύματα, Νεάπολης Τσοτυλίου 14:00-16:00 και 18:30-20:00), στο Άργος Ορεστικού κάθετα στην Εγνατία στον δρόμο προς Καστοριά 12:00-13:30 και 16:00-18:30, επίσης σε Αγία Κυριακή και Δεσκάτη, ενώ στα διόδια Πολυμύλου Κοζάνης σήμερα θα γίνει αποκλεισμός τις ώρες 12:00-14:00.

Τέλος, σημειώνεται ότι στις γενικές συνελεύσεις που έγιναν στα περισσότερα μπλόκα της περιφέρειας, όπως σε εκείνα του Άργους Ορεστικού, της Kρυσταλλοπηγής, του τελωνείου της Νίκης στη Φλώρινα και στο Αντίγονο Αμυνταίου, αποφασίστηκε η κάθοδος των αγροτών στην Αθήνα, χωρίς, όμως, να υπάρξει αριθμητική αποδυνάμωση της παρουσίας των αγροτών στα υπάρχοντα μπλόκα.

Αρνητικό είναι το κλίμα για την κάθοδο στην Αθήνα από το μπλόκο του Πολυμύλου στην Εγνατία Οδό, ενώ απόφαση για το θέμα αναμένεται να λάβουν στη συνέλευσή τους οι αγρότες των Γρεβενών.

 

Την Πέμπτη η αναχώρηση των αγροτών από το λιμάνι

Την Πέμπτη το βράδυ αναμένεται να αναχωρήσουν με τα πλοία της γραμμής για τον Πειραιά και στη συνέχεια να μεταβούν στην Αθήνα οι αγρότες των νομών Ηρακλείου και Λασιθίου προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για το ασφαλιστικό και φορολογικό.

Εκπρόσωποι των αγροτών καλούν τον αγροτικό κόσμο να μετάσχει δυναμικά στην μετάβαση στην Αθήνα ενώ αγροτοσυνδικαλιστές εκτιμούν ότι η συμμετοχή θα είναι ιδιαίτερα μεγάλη.

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας