Στην κεντρική πλατεία της Καισαριανής, που πλέον φέρει το όνομά του, τιμήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης ο ιστορικός δήμαρχος της πόλης που ταυτίστηκε με τους αγώνες του λαού της αφού για σχεδόν 26 χρόνια αναδείχθηκε δήμαρχός της, Παναγιώτης Μακρής.

Οι Καισαριανιώτες, οι σύντροφοι και οι συναγωνιστές του γέμισαν ασφυκτικά την πλατεία για να τον τιμήσουν. Ανάμεσα στους συγκεντρωμένους βρέθηκαν και συγγενείς του Π.Μακρή από την ιδιαίτερη πατρίδα του, το Μπισχίνι Ολυμπίας.

ÊÁÉÓÁÑÉÁÍÇ-Ìåôïíïìáóßá ôçò êåíôñéêÞò ðëáôåßáò ôçò ðüëçò óå «ðëáôåßá ÄçìÜñ÷ïõ Ðáíáãéþôç ÌáêñÞ».(Eurokinissi-ÓÙÔÇÑÇÓ ÄÇÌÇÔÑÏÐÏÕËÏÓ)

 

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσε πολυμελής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Δημήτρη Κουτσούμπα, ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος.

Εκ μέρους του ΚΣ της ΚΝΕ παραβρέθηκε ο Νίκος Λάππας. Επίσης, εκ μέρους της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ ο αντιπρόεδρός της Γιάννης Ζαγγανάς, εκ μέρους της ΠΕΚΑΜ ο αντιπρόεδρός της Λάζαρος Κυρίτσης, από το Σπίτι του Αγωνιστή ο πρόεδρος Κώστας Μαραγκουδάκης καθώς και εκπρόσωποι από πλήθος παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ. Επίσης, παραβρέθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα Αθήνας Σπύρος Τζόκας και σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο της πόλης.

Προθήκες με αρχειακό υλικό, ανάγνωση γραμμάτων και καλλιτεχνικό πρόγραμμα

Τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση καλωσόριζαν τέσσερις προθήκες με αρχειακό υλικό από τη ζωή του Παναγιώτη Μακρή. Προσωπικά αντικείμενα, φωτογραφίες, ιδιόχειρα σημειώματα από μία ζωή γεμάτη αγώνα και θυσίες.

Εκτός από τα πολλά χρόνια που ήταν δήμαρχος, μπροστάρης στους λαϊκούς αγώνες, άλλα τόσα, σχεδόν είκοσι, τα πέρασε στις φυλακές και τις εξορίες. Ανάμεσα στα εκθέματα ήταν η αυτεπάγγελτη αποστρατεία του από το στρατιωτικό σώμα το 1945 μαζί με άλλα μέλη ως «μη χρήσιμα για την αεροπορία». Επίσης η απόλυσή του από το δημαρχιακό αξίωμα από τη χούντα το 1967 και η απόφαση για την εκτόπισή του στη Λέρο το 1968 λόγω της «εμμονής του μετά φανατισμού εις τας κομμουνιστικάς πεποιθήσεις». Μεταπολιτευτικά η δράση του καταγράφεται μέσα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό, από όπου ξεχωρίζουν οι αγώνες του για να αποδοθεί το σκοπευτήριο στο λαό και για να απομακρυνθεί σκοπευτική εταιρεία.

Η εκδήλωση άνοιξε με προβολή βίντεο και οι Καισαριανιώτες συγκινημένοι άκουσαν ξανά τη φωνή του σε μαγνητοσκοπημένες ομιλίες και συνεντεύξεις: «Πάντα όρθιοι, επίμονοι, να επαγρυπνούμε και να είμαστε έτοιμοι για κάθε θυσία, μέχρι και το θάνατο», ήταν τα λόγια του σε συγκέντρωση του ΚΚΕ πριν από μερικά χρόνια.

ÊÁÉÓÁÑÉÁÍÇ-Ìåôïíïìáóßá ôçò êåíôñéêÞò ðëáôåßáò ôçò ðüëçò óå «ðëáôåßá ÄçìÜñ÷ïõ Ðáíáãéþôç ÌáêñÞ».(Eurokinissi-ÓÙÔÇÑÇÓ ÄÇÌÇÔÑÏÐÏÕËÏÓ)

 

Ξεχωριστή στιγμή της εκδήλωσης ήταν το διάβασμα από τον ηθοποιό Βασίλη Κολοβό μαρτυρίας του Π. Μακρή για την εξορία του στη Μακρόνησο και την αλύγιστη στάση του στα τέλη του 1948, όπου μεταφέρθηκε από την Ικαρία. Εκεί έμαθε από γράμμα του πατέρα του ότι ο αδελφός του, στέλεχος του ΚΚΕ και του ΔΣΕ δολοφονήθηκε με τον πιο βάρβαρο τρόπο.

Διαβάστηκαν επίσης το γράμμα του πρώτου κομμουνιστή δημάρχου Καισαριανής Λεωνίδα Μανωλίδη, με το οποίο το 1964 κάλεσε το λαό της πόλης να στηρίξει τον Π.Μακρή, ένα απόσπασμα από την προεκλογική του ομιλία το 1975 και ένα ποίημα του Καισαριανιώτη στιχουργού Βαγγέλη Ατραϊδη, αφιερωμένο στο πρόσωπό του.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συναυλία από το μουσικό σύνολο «Ρωμιοσύνη», τα μέλη του οποίου δήλωσαν ότι αισθάνονται ιδιαίτερη τιμή να παίζουν μουσική για τον αλύγιστο Π. Μακρή, ενώ όχι τυχαία ξεκίνησαν με τον «Οδηγητή» του Κ. Βάρναλη.

Την κεντρική ομιλία στην εκδήλωση, πριν προχωρήσει στα αποκαλυπτήρια της αναθηματικής πλάκας, έκανε ο δήμαρχος της πόλης Ηλίας Σταμέλος.

ÊÁÉÓÁÑÉÁÍÇ-Ìåôïíïìáóßá ôçò êåíôñéêÞò ðëáôåßáò ôçò ðüëçò óå «ðëáôåßá ÄçìÜñ÷ïõ Ðáíáãéþôç ÌáêñÞ».(Eurokinissi-ÓÙÔÇÑÇÓ ÄÇÌÇÔÑÏÐÏÕËÏÓ)

Ποιος ήταν ο Παναγιώτης Μακρής

Γεννήθηκε το 1917 στους Σχίνους (Μπισχίνι) Ολυμπίας. Το 1935 έγινε μέλος της ΟΚΝΕ. Το 1937 ανεβαίνει στην Αθήνα, στην Καισαριανή, γίνεται μέλος του ΚΚΕ και γράφεται στη Νυχτερινή Σχολή Ασυρματιστών στον Πειραϊκό Σύνδεσμο.

Λίγο πριν την κήρυξη του ελληνοϊταλικού πολέμου, ο Μακρής μετά από διαγωνισμό εισάγεται στη Σχολή Ασυρματιστών της Αεροπορίας. Η κήρυξη του πολέμου τον βρήκε στη 13η Μοίρα Ναυτικής Συνεργασίας, όπου ο ίδιος έτυχε τιμητικής διάκρισης για επιτυχή επίθεση απέναντι σε ιταλικό υποβρύχιο. Με την επίθεση των Γερμανών, πρωτοστάτησε μαζί με άλλους αντιφασίστες στη διάσωση των αεροπλάνων. Ήταν από τα ιδρυτικά μέλη της Αντιφασιστικής Οργάνωσης της Αεροπορίας (ΑΟΑ) και συμμετείχε ενεργά στην Αντιφασιστική Στρατιωτική Οργάνωση της Μέσης Ανατολής (ΑΣΟ). Μαζί με χιλιάδες στρατιώτες, ναύτες, σμηνίτες, υπαξιωματικούς και αξιωματικούς, κλείστηκε στις φυλακές Αμπασιάς του Καΐρου και στα στρατόπεδα της Ερυθραίας. Τα Χριστούγεννα του 1945 επιστρέφει στην Αθήνα και από το 1946 έως το 1948 δουλεύει στην Κομματική Οργάνωση του ΚΚΕ προετοιμάζοντας μαχητές για τον ΔΣΕ.

Πιάστηκε τον Απρίλη του 1948 κι από τότε άρχισε το μακρύ ταξίδι της εξορίας. Στον Εύδηλο της Ικαρίας, στη Μακρόνησο, στον Αη Στράτη. Το Γενάρη του 1960 επιστρέφει με προσωρινή άδεια από το στρατόπεδο στην Αθήνα και τοποθετείται γραμματέας της ΕΔΑ Καισαριανής. Τον Οκτώβρη νέα σύλληψη και ξανά στον Αη Στράτη. Τον Ιούνη του 1961 μετάγεται σε νοσοκομείο της Αθήνας, όπου μετά από διάβημα διαμαρτυρίας λαϊκών οργανώσεων αφήνεται ελεύθερος και αναλαμβάνει πάλι γραμματέας της Οργάνωσης ΕΔΑ Καισαριανής.

ÊÁÉÓÁÑÉÁÍÇ-Ìåôïíïìáóßá ôçò êåíôñéêÞò ðëáôåßáò ôçò ðüëçò óå «ðëáôåßá ÄçìÜñ÷ïõ Ðáíáãéþôç ÌáêñÞ».(Eurokinissi-ÓÙÔÇÑÇÓ ÄÇÌÇÔÑÏÐÏÕËÏÓ)

Το 1964 εκλέγεται δήμαρχος της Καισαριανής έως το 1967.

Όμως, με το πραξικόπημα της 21ης Απρίλη του 1967 συλλαμβάνεται και πάλι και παίρνει για μία ακόμη φορά το δρόμο της εξορίας. Στέλνεται στα Γιούρα και μετά στο Παρθένι. Τα Χριστούγεννα του 1970 αποφυλακίζεται και δουλεύει στην παράνομη Οργάνωση του Κόμματος στην Αθήνα. Το 1973 διέφυγε παράνομα στο εξωτερικό και πήρε μέρος στο 9ο Συνέδριο του ΚΚΕ, όπου εκλέχτηκε αναπληρωματικό μέλος της ΚΕ, ιδιότητα που διατηρεί έως το 11ο Συνέδριο. Επανεκλέγεται δήμαρχος Καισαριανής από το 1975 έως και το 1986.

Ο Παναγιώτης Μακρής, όπως τονίζει η εφημερίδα Ριζοσπάστης υπερασπίστηκε με όλες του τις δυνάμεις την κοσμοθεωρία, την πολιτική και το Πρόγραμμα του ΚΚΕ, τον σοσιαλισμό, κάτω από όλες τις συνθήκες και τους δύσκολους καιρούς. Αγάπησε τον τόπο του, δέθηκε με το λαό και πάλεψε μαζί του. Με τη στάση του αναδείχτηκε σε πραγματικό σύμβολο της πόλης της Καισαριανής και των αγώνων της.

Ο Παναγιώτης Μακρής πέθανε στις 26/7/2015.

562842
Η λιτή ιδιόχειρη διαθήκη του Π. Μακρή. «Αφήνω μοναδικό κληρονόμο μου (…) το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (ΚΚΕ), που από τις γραμμές του αγωνίστηκα σε όλη μου τη ζωή, για να συνεχίσει τους αγώνες του».

Πηγή φωτογραφιών: Eurokinissi – Σωτήρης ΔημητρόπουλοςΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας