Βελτίωση των μεγεθών της για το πρώτο τρίμηνο του 2016 παρά τη μείωση της ζήτησης ενέργειας και του μεριδίου της στην αγορά, ανακοίνωσε η ΔΕΗ.

Συγκεκριμένα ανακοίνωσε κέρδη προ φόρων ύψους 122,3 εκατ. ευρώ έναντι 77,2 εκατ. το α΄ τρίμηνο του 2015.
Η βελτίωση οφείλεται κυρίως στη σημαντική μείωση των δαπανών της επιχείρησης.

Οι οφειλές προς τη ΔΕΗ άνω των 430 εκατ. ευρώ από 145.000 πελάτες έχουν διακανονιστεί μέχρι στιγμής με το νέο πρόγραμμα ρυθμίσεων που έχει θέσει σε εφαρμογή η επιχείρηση, ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Μ. Παναγιωτάκης, προσθέτοντας ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα πρόσφατες αναφορές για το ύψος των ανείσπρακτων οφειλών.

Αναλυτικότερα, σε σχέση με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές η διοίκηση της ΔΕΗ εκτιμά ότι ο ρυθμός των διακανονισμών θα αυξηθεί μετά τη διαφαινόμενη σταθεροποίηση του εγχώριου οικονομικού περιβάλλοντος λόγω της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης, τη διαφαινόμενη αποπληρωμή των χρεών του Δημοσίου προς τη ΔΕΗ (100 εκατ. σε επίπεδο Κεντρικής Κυβέρνησης και 161 εκατ. για τον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα), τους ευνοϊκούς όρους ρύθμισης των χρεών και την εντατικοποίηση των προσπαθειών για βελτίωση της εισπραξιμότητας.
Η ΔΕΗ επισημαίνει ως θετικό γεγονός την πρόσφατη απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που επιβάλει την εξόφληση ή ρύθμιση χρεών προς τον προηγούμενη προμηθευτή εάν ο καταναλωτής επιλέξει να μεταβεί σε νέο ενώ ζητά από την Πολιτεία, μετά την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο, να καταργηθεί και το ειδικό τέλος λιγνίτη, το οποίο ανέρχεται σε 2 ευρώ ανά παραγόμενη μεγαβατώρα.

Σε σχέση με την απελευθέρωση της αγοράς επισημαίνει ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να γίνει προς όφελος του καταναλωτή και χωρίς ανεπανόρθωτα πλήγματα για τη ΔΕΗ.
Η συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε κατά 5,9%, γεγονός που οφείλεται κυρίως στις ηπιότερες καιρικές συνθήκες ενώ οι πωλήσεις της ΔΕΗ υποχώρησαν κατά 10,1%.
Οι εξελίξεις αυτές σε συνδυασμό με τη νέα τιμολογιακή πολιτική για εμπορικούς και βιομηχανικούς πελάτες στη χαμηλή και στη μέση τάση που εφαρμόζονται από τον Σεπτέμβριο του 2015 οδήγησαν σε μείωση του κύκλου εργασιών του Ομίλου κατά 136 εκατ. ευρώ ή 8,8% , στα 1.412,6 εκατ. ευρώ.
Τέλος το καθαρό χρέος διαμορφώθηκε σε 4.651,9 εκατ. ευρώ, μειωμένο κατά 313,6 εκατ. ευρώ σε σχέση με την 31.3.2015.

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας