Την ξεκάθαρη στάση της κυβέρνησης ότι δεν προτίθεται να κάνει χρήση της παραμικρής μορφής βίας απέναντι σε παιδιά και σε ανθρώπους που ξέφυγαν από τη φρίκη του πολέμου, υπογράμμισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας και Υπεύθυνος του Συντονιστικού, Δημήτρης Βίτσας.

Ο κος Βίτσας μιλώντας σήμερα το πρωί στο MEGA τόνισε ότι μοναδική επιλογή της κυβέρνησης γι’ αποσυμφόρηση της Ειδομένης είναι η πειθώ, ενώ παράλληλα εξέφρασε την πεποίθησή του ότι το αργότερο σε μια εβδομάδα χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες θα έχουν πειστεί ότι δεν υπάρχει νόημα να παραμένουν στην Ειδομένη και θα μεταβούν στα Κέντρα φιλοξενίας.

«Εμείς χημικά, βία σε παιδιά κάτω από δέκα χρονών και σε ανθρώπους που ξέφυγαν από τον πόλεμο, δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε, μόνο την πειθώ έχουμε να τους απομακρύνουμε…

Ήδη χθες από την Ειδομένη έφυγαν 400 άτομα, ετοιμάζουμε ακόμα μια νέα δομή φιλοξενίας στα Γιαννιτσά κι ελπίζω ότι μέσα σε αυτή την εβδομάδα θα έχει τακτοποιηθεί η Ειδομένη, χωρίς την χρήση βίας» τόνισε ο κος Βίτσας.

«Η Θράκη πουθενά δεν περιλαμβάνεται στο σχεδιασμό για εθνικούς λόγους» ήταν η κάθετη τοποθέτηση του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Άμυνας, ο οποίος ανέφερε ακόμα πως «χρειαζόμαστε περισσότερες προτάσεις και από τους δήμους για μικρότερους χώρους. Πρέπει όλοι να κατανοήσουν ότι ακόμα και αν το προσφυγικό λυθεί άμεσα, ένα κομμάτι αυτού του προβλήματος δείχνει πως το ζήτημα δεν θα κλείσει μέσα σε 2-3 μήνες, αλλά θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι ακόμα και μετά τον σεισμό της Αθήνας χρειάστηκαν δύο χρόνια για να εξομαλυνθεί η κατάσταση».

Σύμφωνα με τον κ. Βίτσα, εξάλλου, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ έχει, ήδη, εξασφαλίσει 1.000 από τις 20.000 θέσεις που έχει αναλάβει.

Όσον αφορά την παρουσία και την αρωγή του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση του προβλήματος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας επισήμανε πως «τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας τα υπερασπίζεται και όλη η χώρα και οι ένοπλες δυνάμεις και δεν τίθενται υπό καμία αμφισβήτηση, ίσα – ίσα με την παρουσία του ΝΑΤΟ είμαστε σε καλύτερη θέση γιατί επαληθεύονται όσα λέγαμε. Το κύριο θέμα είναι η στάση της Τουρκίας, όμως αυτό δεν αφορά την ελληνική κυβέρνηση, αλλά το ίδιο το ΝΑΤΟ. Εμείς προσπαθούμε για μια απόφαση που θα βάζει συγκεκριμένα δεδομένα ώστε να ελαχιστοποιήσει τις ροές».

Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Βίτσα στο MEGA:

«Τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας τα υπερασπίζονται οι Ένοπλες Δυνάμεις και δεν τίθενται υπό καμία αμφισβήτηση. Ίσα-ίσα στο παρόν διάστημα και σε σχέση με την αποστολή του ΝΑΤΟ, οι δυνατότητες της χώρας έχουν αυξηθεί γιατί αποδεικνύεται ότι αυτό που λέγαμε, όλο αυτό το διάστημα, περί των προσφυγικών ροών ήταν αλήθεια και άρα βρισκόμαστε σε καλύτερη θέση. Προσπαθούμε να συντονιστούμε και δείχνουμε όλη την καλή διάθεση και διαθέτουμε το δυναμικό μας, ώστε να μειωθούν οι προσφυγικές ροές από την Τουρκία.

Εμείς προσπαθούμε, όπως και στη Σμύρνη, αλλά και στη σύνοδο στις 17-18 του μήνα, να υπάρξει μια απόφαση η οποία να βάζει κάποια συγκεκριμένα δεδομένα, που να σταματήσει τις προσφυγικές ροές ή να τις ελαχιστοποιήσει. Από την άλλη, το ίδιο το ΝΑΤΟ, έχει τη δυνατότητα, να επιθυμεί αλλά και να πιέζει, για τη μεγαλύτερη δυνατή συνεργασία των χωρών.

Εδώ, μπροστά μας, έχουμε ένα πρόβλημα, αυτό των προσφυγικών ροών. Το πρόβλημα αυτό πρέπει να το λύσουμε. Για να το λύσουμε χρειάζεται και διεθνής διπλωματία και αποφάσεις και δράσεις. Το να κάθεται ένα πολιτικό κόμμα, η αντιπολίτευση, και να κάνει τη δουλειά του ρεπόρτερ, δεν νομίζω ότι αυτό ωφελεί.  Πάνω σε μια ρέουσα κατάσταση, που αλλάζει ώρα με την ώρα, προσπαθείς να φτιάξεις θέσεις φιλοξενίας, να δώσεις διεθνή πολιτική μάχη, να βρεις διαύλους σωστών συμφωνιών. Πάνω σε αυτό αρχίζει και παίζεται ένα πολιτικό ή κομματικό παιχνίδι. Γιατί να με ενδιαφέρει αυτό;

Αυτή τη στιγμή έχουμε δημιουργήσει σε όλη την Ελλάδα 12 μεγάλα και μικρότερα κέντρα φιλοξενίας και δουλεύουμε άλλα 7 κέντρα. Μετά το πέρας αυτών των 7, που θα γίνει αυτή τη βδομάδα που προχωράμε, θα δουλέψουμε άλλα δύο. Με αυτό τον τρόπο θα υπερβούμε τις 50 χιλιάδες θέσεις φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα από τις 32 χιλιάδες που έχουμε αυτή τη στιγμή.

Η αποσυμφόρηση της Ειδομένης πρέπει να γίνει με την πειθώ. Άρα αυτό που χρειαζόμαστε   σε πρακτικό επίπεδο, είναι περισσότεροι διερμηνείς και μεγαλύτερη ιατρική φροντίδα αλλά πρώτα και κύρια αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να καταλάβουν, ότι δεν μπορούν, δεν υπάρχει λόγος να μείνουν στην Ειδομένη.

Εμείς χημικά και βία σε παιδιά και σε ανθρώπους που ξέφυγαν από τον πόλεμο και προσπαθούν να βρουν καταφύγιο δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε. Μόνο η πειθώς και η ανάγκη, είναι αυτές που θα οδηγούν αυτούς του ανθρώπους. Ήδη ξεκίνησε από χθες, έφυγαν περίπου 400 άτομα από την Ειδομένη. Αυτό θα πάρει ένα μαζικότερο χαρακτήρα. Πολλοί από αυτούς βρίσκονται στην αναμονή της απόφασης της συνόδου στις 17 του Μάρτη. Εμείς λέμε πως ανεξάρτητα από την απόφαση, υπάρχουν τρεις καταυλισμοί, δηλαδή κέντρα φιλοξενίας, πολύ κοντά στην περιοχή, στο Χέρσο, στη Νέα Καβάλα και στα Διαβατά. Επίσης διαμορφώνεται πολύ κοντά στην περιοχή νέα δομή φιλοξενίας, στα Γιαννιτσά.

Αυτό που θα χρειαστούμε είναι και οι δήμοι να πυκνώσουν τις προτάσεις τους για μικρότερους χώρους φιλοξενίας που μπορούν να κάνουν. Συγχρόνως να γνωρίζουν πως ένα κομμάτι αυτού του προβλήματος, ακόμα και αύριο να σταματήσει, δεν θα επιλυθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν μιλάω για 2-3 μήνες. Η εμπειρία του σεισμού της Αθήνας δείχνει ότι αποκαταστάθηκαν πλήρως τα πράγματα μετά από 2 χρόνια. Θα πρέπει να ενεργοποιηθούν με ταχύτερους ρυθμούς οι 20 χιλιάδες μεγαλύτερης διάρκειας θέσεις φιλοξενίας. Την υπόθεση τη χειρίζεται αυτή τη στιγμή η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ αρκετά καλά και αρχίζει να αποδίδει. Χίλιες τέτοιες θέσεις, από τις 20 χιλιάδες, καλύφθηκαν την προηγούμενη βδομάδα. Νομίζω σε αυτή τη λογική πρέπει να δουλέψουμε».

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας