Τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν πλέον οι φορείς και ασθενείς της HIV λοίμωξης στη χώρα μας λόγω της οικονομικής κρίσης, επισήμαναν οι επιστήμονες της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS (E.E.M.A.A.).

Όπως τόνισαν, αρκετές μονάδες ειδικών λοιμώξεων σε νοσοκομεία της χώρας δεν είναι πλέον σε θέση να κάνουν τις εξετάσεις για το ιικό φορτίο στους οροθετικούς, λόγω ελλείψεων, με αποτέλεσμα να μην εντοπίζονται τα επίπεδα της ανοσολογικής ικανότητας των ασθενών αλλά και η αδυναμία των γιατρών να δουν αν τα φάρμακα εξακολουθούν να είναι αποτελεσματικά ή αν έχουν αναπτυχθεί ανθεκτικά σ’ αυτά, στελέχη του ιού HIV.

Ο διευθυντής της μονάδας στο νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός», Βασίλης Παπαρίζος, έκανε λόγο για διαρκή προβλήματα, τα οποία, πέρα από την υποστελέχωση των μονάδων, επεκτείνονται και στην χορήγηση των αντιρετροϊκών φαρμάκων στους οροθετικούς, λόγω των οικονομικών δυσκολιών στα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα από τη συλλογή στοιχείων της Ε.Ε.Μ.Α.Α. από τις Μονάδες Λοιμώξεων, εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του έτους, οι νέες καταγεγραμμένες μολύνσεις θα κυμανθούν στα περσινά επίπεδα και θα δηλωθούν 850 νέα κρούσματα. Αξίζει να τονισθεί ότι εξακολουθεί να υπάρχει μείωση στη χρήση ενδοφλεβίως τοξικών ουσιών, αλλά ιδιαίτερος προβληματισμός έχει αναπτυχθεί για τα άτομα που διαγιγνώσκονται με ήδη προχωρημένη νόσο στους μετακινούμενους πληθυσμούς.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS, Μάριος Λαζανάς, πρότεινε τη δημιουργία προγράμματος ΕΣΠΑ μόνο για την πρόληψη και την θεραπεία οροθετικών και ασθενών. Παράλληλα, αναφερόμενος στην χορήγηση της αντιρετροϊκής αγωγής στην εποχή της οικονομικής κρίσης, είπε ότι με τα νέα επιστημονικά δεδομένα προτείνεται να είναι καθολική σε όλους τους ασθενείς με HIV λοίμωξη, προκειμένου να βελτιωθεί το προσδόκιμο επιβίωσης, να μειωθεί η εξέλιξη σε πλήρες AIDS, αλλά και να ελαχιστοποιηθεί η μετάδοση της νόσου.

Η Δήμητρα Παρασκευά, από τη μονάδα Λοιμώξεων του «Τζανείου», αναφερόμενη στα επιδημιολογικά στοιχεία, είπε ότι τα δηλωθέντα περιστατικά με HIV λοίμωξη είναι 15.500 από τα οποία, τα 2.500 αφορούν ασθενείς που έχουν φύγει από τη ζωή, ενώ σε θεραπεία βρίσκονται οι 7.500. Περίπου 4.000 οροθετικοί δεν λαμβάνουν θεραπεία, καθώς δεν πληρούσαν τα μέχρι σήμερα θεραπευτικά κριτήρια. Όμως, επειδή πρόσφατα άλλαξαν οι θεραπευτικές ενδείξεις, αρκετοί από αυτούς θα πρέπει να ξεκινήσουν θεραπεία, τόνισε ο Μ.Λαζανάς. Αυτό συμβαίνει, καθώς μια μεγάλη τυχαιοποιημένη μελέτη, η START, επιβεβαίωσε με επιστημονικά τεκμηριωμένη αξιοπιστία την υπόθεση ότι τα άτομα με HIV λοίμωξη έχουν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν πλήρες AIDS, ή άλλα σοβαρά νοσήματα εάν ξεκινήσουν την αντιρετροϊκή αγωγή νωρίτερα, όταν ο αριθμός των CD4+ T-κυττάρων τους είναι υψηλότερος, έναντι εκείνων που ξεκινούν όταν τα CD4+ πέσουν σε χαμηλά επίπεδα. Τα ευρήματα της μελέτης αυτής, σε συνδυασμό με το το δεδομένο ότι η αντιρετροϊκή αγωγή ελαττώνει τον κίνδυνο μετάδοσης στους HIV- σεξουαλικούς συντρόφους των, υποστηρίζουν την προσφορά έναρξης αγωγής σε όλα τα HIV+ άτομα.

Η φιλοδοξία των επιστημόνων είναι το 2020, το 90% των HIV+ να γνωρίζουν τη θετικότητά τους, το 90% να λαμβάνουν αντιρετροϊκή αγωγή και το 90% να έχει πετύχει παρατεταμένη καταστολή του ιού.

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας